Nye Tesla’er skrider på stribe

Danske Tesla-kunder kan i lang tid endnu kun kunne vælge mellem Model 3 og Y. Alle øvrige modeller er udskudt på ubestemt tid. Den mest forsinkede er Roadster, som tidligst kommer 12 år efter annonceringen.

Tesla Cybertruck går tidligst i produktion i 2023.
Nyt om biler

Tesla har kørt i pænt tempo med at præsentere nye modeller. Der er blot et aber dabei: Bilerne kommer ikke. Ikke foreløbig, i hvert fald. Dermed overgår Tesla alle andre større bilproducenter i langsommelig markedsintroduktion i moderne tid.

Hvis du havde set frem til at erhverve dig en Roadster, Cybertruck eller ’Model 2’ – eller blot de fornyede Model S eller X – har det lange udsigter.

Tesla Motors kommunikation kommer i overvejende grad fra stifter, medejer og administrerende direktør Elon Musk, og fra hans mund er det nu officielt, at de nævnte nyheder ikke kommer foreløbig.

– Vi vil ikke lancere nye modeller i år, sagde Musk ved en telekonference 26. januar.

Cybertruck tidligst 2023

Det betyder bl.a., at mærkets første pickup, kaldet Cybertruck, ikke vil komme på vejene i USA før ’tidligst i 2023’. Bilen blev præsenteret under stor mediebevågenhed i 2019 med lovning på levering i 2021.

Tesla Roadster kan formentlig være klar i 2023. Trods navnet er bilen en firepersoners coupé.
Tesla Roadster kan formentlig være klar i 2023. Trods navnet er bilen en firepersoners coupé.

En ny generation af Roadster har fået et endnu længere tilløb – minimum 12 år. Bilen blev af Musk annonceret i 2011 med forventet produktionsstart i 2014. En prototype blev dog først vist i 2017 med løfte om produktionsstart i 2020.

Senere er fremstillingen officielt udskudt flere gange – senest hed det sig i 2021, at bilen først ville blive serieproduceret fra 2023. Det årstal er ikke siden blevet udskudt.

For at få en Roadster måtte potentielle købere i 2017 lægge et depositum på omkring 330.000 kr.

Det er stadig uvist, hvornår Tesla Model S vender tilbage til Danmark. Det bliver angiveligt ikke i 2022.
Det er stadig uvist, hvornår Tesla Model S vender tilbage til Danmark. Det bliver angiveligt ikke i 2022.

Model S og X ude længe

Model S og X, der er hhv. ti og syv år gamle, har ikke kunnet leveres i Danmark siden december 2020, og ifølge den danske importør er det uvist, hvornår bilerne kommer til Europa. Men det bliver ikke i 2022.

Fælles status for Model X, Model S, Cybertruck og Roadster er ifølge den danske importør, at de ’kan reserveres i dag. Leveringsinformation gives nærmere produktionsstart’.

Model 2 droppet

De massive forsinkelser gør samtidig skæbnen for en kompakt model til Europa endnu mere uvis. En sådan ’Model 2’ har ikke været direkte lovet eller programsat, men dog antydet ved flere lejligheder.

Direktør Elon Musk sagde sidst i januar, at bilfirmaet ’har standset arbejdet med udviklingen af en kompakt bil’.

– Vi er for tiden ikke i gang med en 25.000-dollar-bil, fremgik det af Tesla Motors rapport for fjerde kvartal 2021.

Det hed videre: På et ikke-kendt tidspunkt vil vi (udvikle bilen, red.). Men for tiden har vi rigeligt på vores tallerken.

Teslas fabrik i Tyskland er stort set færdig, men firmaet har stadig ikke fået myndigheds-tilladelse til at sætte egentlig produktion i gang. Computerfoto
Teslas fabrik i Tyskland er stort set færdig, men firmaet har stadig ikke fået myndigheds-tilladelse til at sætte egentlig produktion i gang. Computerfoto

Tysk fabrik mangler grønt lys

I stedet for at gøre nye modeller klar til kunder vil Tesla i 2022 styrke produktionen af de eksisterende modeller. 

Den opgave omfatter bl.a. at få samlebåndet på en ny fabrik i Tyskland til at køre. Starten på egentlig serieproduktion har været udskudt flere gange fra oprindelig sommer 2021, og i efteråret havde Elon Musk en klar forventning om, at det ville ske inden udgangen af året.

I skrivende stund er der stadig ingen åbningsdato, tilsyneladende især på grund af manglende tilladelser fra de tyske myndigheder. Når tilladelsen formentlig snart er i hus, kommer opgaven med at få samlebåndet op i tempo, såkaldt ramp up.

Fabrikken nær Berlin skal i første omgang producere Model Y til det europæiske marked.

 

Vil du vide, hvornår nye elbiler lanceres?

Se den omfattende liste over nye elbilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.

Nye elbiler i 2022 og 2023