Bybil med lænestol og automatisk chauffør

Audi har en vidtløftig vision om morgendagens individuelle transport i storbyer. Hvis fremtiden bliver omtrent som Urban Sphere, bliver det den rene luksus at sidde fast i trafikken.

Audi Urban Sphere er visionen om luksuriøs bytransport.
Nyt om biler

En bybil forbindes oftest med en minibil. Men sådan er det ikke i Kinas kæmpebyer, tværtimod. Og sådan behøver det heller ikke blive i Europas storbyer, når bilerne bliver mere selvkørende, er budskabet med konceptbilen Audi Urban Sphere.

Audi havde bebudet nyheden som den tredje ud af tre konceptbiler med det fælles navn 'Sphere' til den store biludstilling i Beijing 19. april og fortalt, at bilens navn ville være Urban Sphere.

Udstillingen er udskudt på ubestemt tid på grund af Covid 19, men Audi viser nyheden online på udstillingens oprindelige åbningstidspunkt.

Audi Urban Sphere er en enorm bil - 5,51 meter lang og med en akselafstand på 3,40 meter. Begge dele er langt mere end den lange udgave af Audi A8.
Audi Urban Sphere er en enorm bil - 5,51 meter lang og med en akselafstand på 3,40 meter. Begge dele er langt mere end den lange udgave af Audi A8.

Mest rummelige Audi nogensinde

Og hvis man havde troet, at ’Urban Sphere’ ville være en kompakt bil, overrasker Audi. Konceptbilen er med en længde på 5,51 meter den største Audi nogensinde, når det gælder kabineplads.

I fokus for bilens skabere har været kinesiske kunder, der lever i såkaldte megabyer, altså meget store millionbyer, hvor privatliv og fred er en mangelvare.

Og dermed har man logikken for bilens enorme størrelse. Den skal fungere som en lounge på hjul, som et mobilt kontor og sågar som en wellness-zone. Dermed kan ejeren slappe af eller arbejde under de mange timers ugentlig transport, som megabyerne fører med sig.

Også i Europa, hvor ellers kun London er i megaby-klassen, vil en bil som Urban Sphere give mening, mener Audi.

Audi Urban Sphere er visionen om luksuriøs transport i særligt store byer. Rejsetiden kan bruges til afslapning eller arbejde.
Audi Urban Sphere er visionen om luksuriøs transport i særligt store byer. Rejsetiden kan bruges til afslapning eller arbejde.

Helt selvkørende inden for syv år 

Audi Urban Sphere

Længde: 551 cm
Bredde: 201 cm
Højde: 178 cm
Akselafstand: 340 cm
Platform: PPE

Urban Sphere er nemlig udviklet som selvkørende på niveau 4, en teknologi Audi har store forventninger til i anden halvdel af dette årti. Niveau 4 betyder, at bilen kan klare kørslen helt selv under bestemte forhold og på bestemte veje.

Audi går ikke i detaljer med den selvkørende teknik - Urban Sphere drejer sig om kabine-oplevelse og -teknologi.

Kabinen er indrettet med velbefindende for alle – med masser af uld, træ og nye, syntetiske materialer. Og så har bilen et innovativt informationssystem, hvor en stort, gennemsigtig OLED-skærm dukker op mellem taget og sæderne.

Urban Sphere har kun fire pladser. Til gengæld er der masser af plads og komfort ved alle fire sæder.
Urban Sphere har kun fire pladser. Til gengæld er der masser af plads og komfort ved alle fire sæder. En virtuel skærm kan skabes på bagsiden af forsæderne. 

I biografindstilling kan de to bagsædepassagerer nyde en skærm I bilen fulde bredde – f.eks. til et videomøde eller til at se film på. Når den ikke bruges til det, kan skærmen give et klart billede af det, der sker foran bilen.

Stress-detektor

Og så er bilen udstyret med en stress-detektor – et adaptivt program holder øje med de ombordværendes tilstand via ansigtsgenkendelse og stemmeføring og kan give individuelle råd om afslapning.

En nyskabelse, der virker som noget af det mest realistiske ved konceptbilen: et lille betjeningspanel ved hver plads.
En nyskabelse der virker som noget af det mest realistiske ved konceptbilen: et lille betjeningspanel ved hver plads.

En særlig ny funktion er en styreenhed i hver dør. Med dem kan de ombordværende fysisk vælge menu-funktioner via en roterbar ring dreje og trykke sig gennem styringen af bl.a. sædet.

Urban Sphere er den tredje og sidste ud af tre konceptbiler med det fælles navn ’Sphere’. De to første sphere-biler er roadsteren Sky Sphere fra august 2021 og Grand Sphere fra september samme år.

Førerpladsen ligner ikke noget fra dagens biler. Instrumenterne er diskret integreret og vises kun, når de er nødvendige.
Førerpladsen ligner ikke noget fra dagens biler. Instrumenterne er diskret integreret og vises kun, når de er nødvendige.

Sky Sphere er en selvkørende grand tourer med variabel akselafstand, mens Grand Sphere er en firesæders sedan med vægt på luksus.

Bygget på ny elbil-platform

Alle tre konceptbiler er baseret på Audis nye elbilplatform, PPE, og er dermed i den forstand realistiske.

Audi giver ingen indikation af, hvor meget af Urban Sphere (og de to andre Sphere-biler), der kan blive til realitet eller hvornår. Forvent i hvert fald ikke, at se nogen af de tre karrosserier i produktion 1:1. De er visioner.

Audi har leget med mange af de samme tanker om luksuriøs transport i den selvkørende æra i form af konceptbilen AI:ME. Også den havde sin debut i Kina, ved biludstillingen i Shanghai i 2019. Selv om der er gået tre år, er det stadig ikke meget, verden i praksis har set til visionerne med AI:ME.

Både front og bagende indeholde et stort antal lysdioder, der kan bruges til mange funktioner inkl. unikt design.
Både front og bagende indeholde et stort antal lysdioder, der kan bruges til mange funktioner inkl. unikt design.

 

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve