Lexus giver gas med hybrid

Luksusmærket Lexus lancerer nu den tredje helt nye model på trekvart år. Det er top-SUV’en RX, som er udviklet i tre hybridudgaver, bl.a. den første ’GTI’ og den første med hybrid-turbo.

Lexus RX har netop haft verdenspremiere i Belgien og USA.
Nyt om biler

Lexus valgte et godt tidspunkt til at gøre comeback i Danmark. I de ni måneder, der er gået siden relanceringen i efteråret 2021, har Toyotas premiummærke lanceret hele tre, vigtige nye modeller.

Efter den mellemstore hybrid-SUV, NX, og elbilen RZ præsenterer Lexus nu den store SUV, RX.

Med den nye RX tager Toyota-gruppens hybridteknik et trin op.  Når femte generation lanceres, bliver det udelukkende som hybrid og ligefrem i tre versioner.

Både fortil og bagtil er designet på Lexus RX ændret markant.
Både fortil og bagtil er designet på Lexus RX ændret markant. Nyt er således lygtebåndet, der som på mange andre nye biler går hele vejen på tværs.

Lexus RX

Hybrid (371 hk) og plugin-hybrid (306 hk)
Længde: 4,89 m
Bredde: 1,92 m
Højde: 1,71 m
Akselafstand: 2,85 m
Platform: GA-K

Første plugin-hybrid

Den mest interessante i Danmark bliver en plugin-hybrid, den første i RX-programmet. 450h+ har lånt teknikken hos den mindre NX og får 306 hk, har firehjulstræk og en elektrisk rækkevidde på mindst 65 km.

Helt ny er hybrid kaldet 500h, hvor hybrid-teknik og turboladning for første gang kombineres. Her er der ikke mulighed for ekstern opladning, men i stedet GTI-agtige præstationer med 371 hk fra benzinmotoren og de to elmotorer tilsammen. Den officielle benzinøkonomi ligger omkring 12 km pr. liter.

Også for første gang forsynes en Toyota-Lexus-hybrid med traditionelt automatgear i stedet for trinløst CVT-gear.

En tredje hybrid-udgave, 350h, nøjes med 245 hk, og da den på grund af det danske afgiftssystem ikke kan konkurrere prismæssigt med plugin-hybriden, kommer den ikke til Danmark.

Den nye RX har samme længde som den nuværende, men akselafstanden er øget seks cm, så karrosseriets udhæng er blevet mindre og profilen mere dynamisk.
Den nye RX har samme længde som den nuværende, men akselafstanden er øget seks cm, så karrosseriets udhæng er blevet mindre og profilen mere dynamisk.

Den mest solgte Lexus

RX er med 3,5 mio. solgte eksemplarer siden 1998 den globalt mest succesfulde Lexus, særligt på grund af meget stort salg i USA. I Europa er det den mindre NX, der sælger bedst.

RX konkurrerer med bl.a. Audi Q7, BMW X5 og Volvo XC90 og har hidtil kostet over én mio. kr. i Danmark. Den nye opladningshybrid kan formentlig komme under millionen.

Førerpladsen i Lexus RX har fået et stort løft og er blevet helt moderne. På det punkt har den nuværende RX haltet noget efter konkurrenterne.
Førerpladsen i Lexus RX har fået et stort løft og er blevet helt moderne. På det punkt har den nuværende RX haltet noget efter konkurrenterne. Før som nu er materialerne i kabinen lækre og i høj oplevet kvalitet. 

RX har hidtil eksisteret i en forlænget udgave med syv sæder, men denne RX L kommer ikke i den nye generation.

Den nye RX ventes lanceret i Danmark til januar samtidig med RZ-elbilen og en faceliftet udgave af den lille SUV, UX.

Den voldsomme grill, som Lexus er blevet kendt for, er her lidt nedtonet og bedre integreret i designet. Til gengæld har RX fået en usædvanlig 'pukkel' på motorhjelmen.
Den voldsomme grill, som Lexus er blevet kendt for, er her lidt nedtonet og bedre integreret i designet. Til gengæld har RX fået en usædvanlig 'pukkel' på motorhjelmen.

 

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve