Bilbranche: Det lysner for flere elbiler

August blev endnu en mager måned for forsyninger af nye biler. Men der er håb forude, vurderer de danske bilimportører, selvom der kan gå mange måneder, før alt er godt. Imens er det en gammel kending, der blev den mest solgte. Tre elbiler er med på top 20.

Verdens bilproduktioner langsomt på vej op. Men der er stadig store forstyrrelser.
Nyt om biler

Det skal være skidt, før det bliver godt.

August blev endnu en måned med faldende bilsalg i Danmark, men der er lys forude for bilkøberne, særligt de der drømmer om en ny elbil.

Den sidste sommermåned resulterede i 12.756 leveringer af personbiler – 20 procent færre end i august sidste år, som også var en svag måned. Faldet skyldes i høj grad ’forsyningskrisen’, hvor der mangler komponenter i hele bilindustriens forsyningskæde, lyder det fra brancheforeningen.

Se listen med de mest solgte biler nederst i artiklen.

Flere biler fra VW, Skoda og Tesla

Flere producenter melder om bedring, selvom der kan gå tid, inden forbrugerne mærker bedringen. F.eks. ses VW’s løfte om noget bedre levering af elbilerne ID.4 og ID.5. nu i registreringstallene. Begge ligger på top-20 for august. Det samme gælder Skoda Enyaq, som er helt oppe på en samlet femteplads.

Tesla ser også ud til at kunne få flere biler fra Shanghai, Kina, hvor corona-nedlukninger er ved at være overstået. Det kan formentlig give Tesla et boost i det hele taget, at Model Y fra november kan leveres i en billigere udgave uden firehjulstræk – ligeledes fra Shanghai-fabrikken.

Også Polestar har længe været immun over for leveringsproblemerne, men har svært ved at levere lige nu. Det går dog fremad, melder den danske importør med over 150 biler månedligt i nær fremtid og væsentlig flere solgte kundebiler fra årsskiftet.

Bedre inden for et år

– Der er godt med elektriske biler i ordrebøgerne, men manglen på delkomponenter sætter fortsat sit præg på leveringerne. Vi er dog optimistiske, og vi håber, at det resulterer i forbedringer i leveringstiderne for forbrugerne i løbet af de næste 12 måneder, siger den administrerende direktør for De Danske Bilimportører, Mads Rørvig.

Han understreger, at der er biler på lager blandt forhandlerne.

Elbilerne holder trods leveringsvanskeligheder fast i en andel på 19 procent (2.446 styks) i august mod plugin-hybridernes 18 procent (2.305) Det er anden måned i træk, at der sælges lidt flere elbiler end plugin-hybrider.

FDM: 1 ud af 3 køb er nu elbiler 

– Tallene viser, at der er flere danskere, som har bestilt en elektrisk bil, end leveringstallene afspejler, da mange biler har lange leveringstider. Vores estimat er fortsat, at hver tredje bestilte bil i Danmark er en elbil, mens ca. hver ottende er en plugin-hybrid, siger chefkonsulent i FDM, Ilyas Dogru.

– Der vil dog gå måneder, før det kan ses i salgstallene, og den eventuelle opbremsning, som måtte komme på baggrund af stigende elpriser, vil afspejle sig i tallene. Her er det vigtigt at understrege, at trods stigende elpriser, er elbilen stadig billigst at eje pga. de mange andre fordele som billigere serviceaftaler osv., tilføjer han.

Skoda Enyaq er efter otte måneder den mest solgte elbil i 2022.
Skoda Enyaq er efter otte måneder den mest solgte elbil i 2022.

Peugeot 208 til tops, Enyaq bedst sælgende elbil

I august kom Peugeot 208 tilbage som den mest solgte (leverede) bil med Ford Kuga og Toyota Aygo X på de næste pladser.

For hele 2022 indtil videre er status næsten den samme med Peugeot 208 i top og med de lige så gamle kendinge Citroën C3 og Ford Kuga på de næste pladser.

Den mest solgte, fabriksnye elbil i år er Skoda Enyaq på en samlet 11.-plads, efter at den tjekkiske elbil har øget sit forspring til Tesla Model Y.

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve