Jeep sætter barsk kurs mod strøm

Det traditionelle offroad-mærke er på vej til at blive hele elektrisk. Første bølge består af fire elbiler, som kommer i perioden 2023-2025. Den første i Danmark bliver den lille Avenger, som er klar om et halvt år.

Jeep Avenger bliver mærkets første elbil. Den er i Danmark i foråret 2023.
Nyt om biler

Jeep har i dag ikke en eneste elbil – kun nogle plugin-hybrider – men inden for tre år vil offroad-mærket have fire rene elbiler. Og senest i 2030 vil Jeep ikke sælge andet end elbiler i Europa. I USA begrænses ambitionen til 50 procent til den tid.

I en bemærkelsesværdig offensiv viser Jeep nu tre af de fire første elbiler.

I Danmark er den første og langt mest interessante den lille Avenger, som ventes klar til levering allerede i foråret 2023. Det er en lille SUV og vil placere sig under Jeep Renegade og altså blive omtrent på størrelse med Peugeot 2008 og MG ZS. Forventet rækkevidde på strøm: ca. 400 km.

Jeep Avenger er en fuldelektrisk mini-SUV, som er klar i Danmark til foråret.
Jeep Avenger er en fuldelektrisk mini-SUV, som er klar i Danmark til foråret.

2x4 - 4x4 senere

Jeep siger ikke noget om, at Avenger har firehjulstræk, men en sådan version vises formentlig snart. En sådan vil få et '4xe'-mærke bagpå.

Det tekniske basis kommer fra Stellantis-gruppens CMP-platform, som bl.a. bruges til Peugeot 208 og 2008, men i en fornyet udgave. Bilkoncernen arbejder på fire nye, fuldelektriske platforme, men den første er formentlig først klar i 2024. 

Avenger, der er genbrug af et Dodge-navn fra perioden 1994-2014, er den første af adskillige elektriske minibiler/mini-SUV’er fra Stellantis-koncernen. Rundt om hjørnet er både versioner fra Fiat og Alfa Romeo, og alle skal fremstilles på en tidligere Fiat-fabrik i Tychy, Polen.

Jeeps elektriske offensiv omfatter også to store biler, som i første omgang lanceres i Nordamerika, men senere skal til Europa.

Jeep Recon skal kunne alt det, som gør Wrangler unik i dag - blot uden forbrændingsmotor.
Jeep Recon skal kunne alt det, som gør Wrangler unik i dag - blot uden forbrændingsmotor.

Elektrisk 'Wrangler' og sportslig crossover

Den ene er den Wrangler-agtige Recon, en fuldblods offroader, som går i produktion i 2024. Recon skal kunne alt det, som Wrangler kan i dag, bl.a. klare Rubicon Trail, som er en offroad-rute i Californien, og som Jeep bruger som standard for de ultimative terrænevner.

Den anden er den luksuriøse og mere crossover-agtige Wagoneer, som forventes at få en rækkevidde på over 600 km (amerikansk norm). Det bliver en kraftfuld sag, i hvert fald i topudgaven som får 600 hk og kan klare 0-100 km/t. på 3,5 sekunder. Også Wagoneer skal rulle af samlebåndet i 2024.

Wagoneer er en sportslig og luksuriøs crossover, som lanceres i USA i 2024. Lidt senere kommer den til Europa.
Wagoneer er en sportslig og luksuriøs crossover, som lanceres i USA i 2024. Lidt senere kommer den til Europa.

 

 

Vil du vide, hvornår nye elbiler lanceres?

Se den omfattende liste over nye elbilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.

Nye elbiler i 2022 og 2023