Mere el og power i alle hybriders moder

Toyota Prius, der for 25 år siden var verdens første hybridbil, kommer nu i femte generation. Den bliver meget mere elektrisk end sin forgænger og kommer kun som plugin-hybrid. Motorydelsen er fordoblet, og rækkevidden bliver væsentlig bedre.

Toyota Prius i femte generation.
Nyt om biler

Det var ikke langt, en Toyota Prius plugin-hybrid kunne køre på strøm, da modellen i 2010 for første gang kunne lades op fra en stikkontakt. 22 km var det officielle tal, endda efter datidens overoptimistiske norm.

Markant bedre blev det med fjerde generation Prius i 2016, hvor det officielle tal for opladningshybriden steg til 63 km efter datidens NEDC II-norm.

Med femte udgave af hybriden, som har verdenspremiere på Los Angeles Auto Show, bliver det rigtig fint. Mindst 50 procent længere siger Toyota, hvilket indikerer tæt på 70 km på en opladning vil Prius 5 kunne klare efter den gældende WLTP-norm.

Den nye Toyota Prius har fået et noget anderledes, stramt og rent design end den nuværende. Hybriden læner sig op ad designet på BZ4X.
Den nye Toyota Prius har fået et noget anderledes, mere stramt og rent design end den nuværende. Hybriden læner sig op ad designet på BZ4X.

50 procent større batteri

Toyota oplyser ikke den eksakte rækkevidde (bilen er ikke typegodkendt endnu), men batteriet er vokset til 13,4 kWh. I den nuværende model er det på 8,8 kWh.

Samtidig sker der en markant forøgelse af motorydelsen.  Benzin- og elmotorer tilsammen er nu oppe på 223 hk, hvilket næsten er en fordobling fra de i dag 122 hk.

Kræfterne kommer fra en 2.0 benzinmotor med 148 hk og en kraftigere elmotor på 160 hk.

Prius 5 er blevet lavere og lidt bredere end fjerde generation. Samtidig er udhængene for og bag blevet mindre, da akselafstanden er øget og totallængden mindsket.
Prius 5 er blevet lavere og lidt bredere end fjerde generation. Samtidig er udhængene for og bag blevet mindre, da akselafstanden er øget og totallængden mindsket.

Lavere og bredere

Den nye Prius er fem cm lavere end før, og akselafstanden er øget fem cm. Samtidig er bilen blevet fem cm kortere og to cm bredere. Toyota siger ikke noget om bagageplads, men det nye batteri fylder mindre og tager ikke længere plads i bagagerummet.

I Europa vil den nye Prius kun blive tilbudt som plugin-hybrid, mens bilen i andre verdensdele fortsætter som almindelig fuldhybrid.

Den nye Prius er bygget på anden generation af Toyotas GA-C platform.

Førerpladsen minder meget om den i elbilen BZ4X, inklusive instrumenthuset oven over rattet.
Førerpladsen minder meget om den i elbilen BZ4X, inklusive instrumenthuset oven over rattet. Om det indebærer, at bilen senere tilbydes med et elektroniske styretøj som i BZ4X, melder Toyota ikke noget om ved verdenspremieren i Los Angeles.

Sløjt salg i lang tid

Prius har ligget underdrejet i Danmark i et stykke tid. Den har ganske vist været i modelprogrammet indtil denne sommer, men der er blot leveret ét eksemplar i 2022 – og kun otte i hele 2021.

Men bestanden er stor. Inklusive Prius+-varianten kører der næsten 1.000 i Danmark.

Den nye Prius ventes til Danmark til sommer.

 

Vil du vide, hvornår nye bilmodeller lanceres?

Se den omfattende liste over nye bilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.

Se nyhederne her