MotorClassic: Velkommen til de nye '88-veteraner

Skruer vi tiden 35 år tilbage stod den både på filmfest og fine biler: Dansk film kom på verdenskortet som modtager af store internationale priser, og ude på vejene kunne vi for første gang møde for eksempel en VW Corrado eller en Renault 19. Nu fylder 1988-modellerne 35 år.

Biograffilmspole og biler
Nyt om biler

„Vinderen er – Danmark!“, lød det, da skuespillerne Faye Dunaway og James Garner fiskede navnet på årets bedste udenlandske film op af kuverten ved Oscar-uddelingen den 11. april 1988. „Babettes gæstebud“, instrueret af Gabriel Axel, blev den første danske vinder af den gyldne statuette, og en god måned senere fik filmfolket endnu mere at fejre, da Bille Augusts „Pelle Erobreren“ vandt De Gyldne Palmer ved filmfestivalen i Cannes.

I den anden ende af det kulturelle spektrum var der i juni EM i fodbold i Vesttyskland, som landet stadig skulle hedde et par år endnu – men de, der havde lagt champagnen på køl efter det danske landsholds festfyrværkerier ved EM i 1984 og VM i 1986, blev fælt skuffede. Træner Sepp Pionteks tropper måtte rejse hjem efter nederlag til Spanien, værtsnationen og Italien i de tre indledende kampe. Til gengæld høstede danske sportsfolk fire medaljer ved OL i Seoul; to af guld, en af sølv og en af bronze.

Drama på Christiansborg

Efter otte års krig indgik Iran og Irak våbenhvile, mens Sovjetunionen begyndte tilbagetrækningen af 115.000 soldater fra Afghanistan. Andre ville hellere rejse ud end hjem. For eksempel de 18 DDR-borgere, der i et forsøg på at komme til Vesten mødte op på den danske ambassade i Østberlin – blot for at blive udleveret til det hemmelige politi Stasi nogle dage senere. Det vakte stor kritik i Danmark, men var ikke det eneste store politiske drama det år.

Den borgerlige firepartiregering fik nok af de sikkerhedspolitiske drillerier fra oppositionen og regeringens eget støtteparti, Det Radikale Venstre, der løbende tvang Danmark til at indtage særstandpunkter i NATO. Et krav om, at amerikanske krigsskibe skulle garantere, at de ikke havde atomvåben ombord, når de lagde til i danske havne, blev dråben, der udløste et folketingsvalg kun ni måneder efter det forrige. Efter valget den 10. maj indtrådte Radikale i regeringen på bekostning af CD og Kristeligt Folkeparti, og dermed var det alternative sikkerhedspolitiske flertal brudt.

Et par uger før valget, den 25. april, blev otte mennesker dræbt og 72 kvæstet, da et intercitytog på vej mod København blev afsporet ved Sorø – ifølge havarikommissionen kørte toget mindst 100 km/t., da det passerede et sporskifte, hvor fartgrænsen var 40 km/t. 16. juli døde tre ved en sammenstyrtning i Thingbæk Kalkminer ved Rebild, og kort før jul sprængte terrorister en amerikansk Boeing 747 i luften over den lille skotske by Lockerbie; 270 omkom.

Goddag til TV 2

Internettet var stadig i sin vorden, men 1988 bød på et gennembrud af den mere tvivlsomme slags, da en amerikansk IT-studerende slap verdens første internetvirus, Morris-ormen, løs. Så var det straks mere positivt, at det første interkontinentale internetlink blev etableret mellem USA og Europa.

DR’s mangeårige tv-monopol blev brudt, da TV 2 indtog skærmene den 1. oktober, og det danske mediebillede blev aldrig mere det samme. Der blev også taget hul på en af de største ændringer af dansk infrastruktur nogensinde, da første spadestik til den faste forbindelse over Storebælt blev taget den 23. juni. 10 år skulle dog gå, før bilerne susede over bæltet for egen kraft.

Er du interesseret i klassiske biler?

Husk, FDM udgiver specialmagasinet MotorClassic, Danmarks eneste magasin om klassiske biler og veteranbiler. MotorClassic udkommer seks gange om året og forhandles i bladkiosker, på FDMshop.dk og kan fås på abonnement.

Få MotorClassic