Bilsalg går op i gear: Se hvem der topper hitlisten

Efter lang tids nedgang tog bilsalget et spring opad i januar. Opladelige biler har mistet lidt andel i årets første måned, særligt plugin-hybriderne. Gammel kending indtager atter førstepladsen, mens Tesla'er både går til tops og til bunds.

Top 1 og 2 i januar 2023.
Nyt om biler

Nye biler ruller ud på danske veje i lidt højere tempo end længe. I januar blev bilsalget 11 procent højere end samme måned sidste år, og det er første gang i 11 måneder, at en måneds bilsalg blev højere end et år tidligere.

10.400 nye personbiler blev indregistreret i januar, viser tallene fra Bilstatistik.dk. Se listen over de mest populære biler i bunden af artiklen.

- Renten er faldet, energipriserne er normaliseret og bilernes leveringstider er på vej ned. Det gør os optimistiske i forhold til bilåret 2023, der dog stadig er præget af stor usikkerhed, siger administrerende direktør i De Danske Bilimportører, Mads Rørvig, i en kommentar.

Mange elbiler, men vigende andel

Samme toner lyder fra FDM:

- Begyndelsen af 2023 har været spændende med gode nytårskure, attraktive tilbud på privatleasing og Tesla har skåret kraftigt i prisen. Det betyder, at 2023 tegner til at blive bedre end 2022, siger chefkonsulent i FDM, Ilyas Dogru.

2022 endte med det laveste nybilsalg siden finanskrisen i 2009.

Elektriske biler udgør fortsat en høj andel, men både elbiler og plugin-hybrider tabte terræn i januar i forhold til sidste kvartal af 2022.

Elbilerne udgjorde 21 procent af leveringerne i januar mod 29 procent i oktober-december. I forhold til januar 2022 er det dog en fremgang.

Plugin-hybrider styrtdykker

Mere sølle ser det ud for plugin-hybriderne. De er rutsjet helt ned på otte procent i januar mod 19 procent sidste kvartal sidste år. Andelen er altså mere end halveret. For et år siden lå opladningshybrider på knap 13 procent.

- Plugin-hybriderne fik for de flestes vedkommende en afgiftsstigning pr. 1. januar, og det har nok haft betydning for bestillingerne. Generelt forventer vi ikke højere niveau for plugin-hybriderne, siger Ilyas Dogru.

Det er konventionelle biler, der dominerer top-20 i januar. Peugeot 208 og Citroën C3, der begge kom på udsalg først i januar, indtager plads ét og tre.

- Det er stadig mindre biler, som er de store sælgere. Det viser, at hvis vi skal have markant højere andel af elbiler, er der behov for billigere elbiler - til under 200.000 kr., påpeger Dogru.

Peugeot 208 blev den mest solgte bil i Danmark i 2022, og den franske minibil bevarer den position i januar 2023. Én ud af 12 var eldrevne, resten kører på benzin. 208 blev i Europa den mest solgte elbil i 2022 i miniklassen.
Peugeot 208 blev den mest solgte bil i Danmark i 2022, og den franske minibil bevarer den position i januar 2023. Én ud af 12 var eldrevne, resten kører på benzin. 208 blev i Europa den mest solgte elbil i 2022 i miniklassen.

En Tesla til tops, en anden til bunds

Tesla Model Y, som sammen med Model 3 blev væsentlig billigere i begyndelsen af måneden, stryger op på en andenplads.

Derimod var der nærmest ingen, der ville (eller kunne) købe eller få leveret en ny Model 3. Blot otte blev indregistreret i januar, hvilket kun rakte til plads 38 blandt elbiler. Det hører med til billedet, at Model 3 formentlig først kan leveres fra sidst i kvartalet, da den bygges i Kina - i modsætning til Model Y, som kan komme fra Tyskland.

- Derfor vil vi nok se mange Model Y også i februars salgstal, vurderer Ilyas Dogru.

VW’s ID.4 og ID.5 kunne i januar ikke følge med Tesla, og selv om leveringstallene for de to næsten ens biler lægges sammen, rækker det kun til en samlet 11. plads.

Toyota solgte bedst

På top-20 finder vi fire Toyota-modeller, og Toyota blev samtidig det bedst sælgende mærke i januar med 14 procent af alle nye personbiler. To små VW-modeller uden strøm er også med på top 20.

Usædvanligt indtager den store Audi A6 en samlet 10.-plads.

Ford Kuga buldrer videre som landets suverænt mest solgte plugin-hybrid og indtager en samlet sjetteplads.

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve