Salgstal går amok for mange bilmærker

Bilkøbernes gunst ændrer sig, så store omvæltninger rammer bilmærkernes styrkeforhold i Danmark. Nogle fordobler deres salg, andre halveres. Se listen med de 40 største bilmærker og opdag, hvilke bilmærker og koncerner der sælger flest elbiler til danskerne.

Logoer for mange bilmærker.
Nyt om biler

Det går op og ned for bilmærkerne. Men på det seneste har der ligefrem været gevaldig store dønninger i danskernes præferencer for nye biler.

Med et samlet bilsalg i 2022, der dykkede 20 procent fra året før, er langt de fleste mærker gået tilbage, men nogle har tabt meget store andele, mens nogle ligefrem er gået frem i absolutte salgstal.

Det er et marked, der præges af mange nye mærker, at det kraftigt stigende salg af elbiler rykker til balancen mellem mærkerne, og at forsyningskrisen stadig sætter sit kraftige aftryk. Derfor er indregistreringstallene for 2022 ikke et 1:1-udtryk for salget og bilkøbernes egentlige præferencer.

VW stadig klart størst

VW blev for 12. år i træk Danmarks største mærke og vandt ligefrem markedsandel ved ’kun’ at gå 12 procent tilbage. VW gik relativt frem bl.a. i kraft af et stort elbilsalg, som udgjorde 31 procent af mærkets salg.

Toyota går også mindre tilbage end gennemsnittet og holder solidt fast i sin andenplads.

Men på de næste pladser er der sket voldsomme rokeringer. Mercedes-Benz er nu tredjestørste mærke, og Hyundai er rykket op som en bemærkelsesværdig nr. fire.

Kraftig nedtur for Peugeot, Citroën og BMW

Det sker især på bekostning af Peugeot, som dykker hele fem pladser, og Citroën og Ford der begge falder tre trin. Også BMW fik en nedtur i leveringstal i 2022 og går fra fjerdestørst til sjettestørst.

Blandt årets store vindere er Mazda (+43%), Cupra (+123%), Dacia (+28%) og Polestar (+102%).

Når det gælder elbiler alene, er VW også klart størst med Tesla lidt efter. Skoda, Mercedes-Benz og Audi ligger side om side på tredjepladsen.

Én koncern sælger 45 pct. af alle elbiler

Billedet bliver endnu mere skævt, når man ser på de globale bilkoncerners andel af det danske elbilsalg. Volkswagen-gruppen leverede sidste år 45 procent af vores nye elbiler. Hverken Tesla eller Hyundai-Kia er over ti procent.

Se herunder, hvilke bilmærker, der er størst (og mindst), hvilke mærker og bilkoncerner, som sælger flest elbiler, og se rangordenen af de danske bilimportører.

 

 

 

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve