Ny dille: lovligt med lys i bil-logoer

I fremtiden kan biler reklamere med deres mærke i form af belyste logoer. Det har hidtil ikke været tilladt. De første biler med lys i logoet vil dukke op meget snart.

VW ID.7 har belyst logo.
Nyt om biler

Du har sikkert set det: Der er kommet belysning i mange nye biler på de danske veje. Særligt Mercedes-Benz og VW-elbil-modeller kan i mørke kendes på lang afstand med deres belyste frontparti.

Den nye tendens er blevet mulig efter ændrede regler i Den Europæiske Union for få år siden.

Men nu får bildesignerne endnu en mulighed for at sætte deres præg på bilerne: lys i logoet.

Konceptudgaven af VW ID.7 har lys i det forreste logo.
Konceptudgaven af VW ID.7 har lys i det forreste logo. Produktionsudgaven får det også.

Blev pludseligt legalt

Med en hastighed, der har overrasket bilbranchen, er der netop åbnet for, at bilers logo for og bag må være belyste – med visse begrænsninger.

I efteråret var antagelsen, at det først ville blive tilladt fra 2025, men midt i februar kunne VWs topchef, Thomas Schäfer, afsløre nyheden i et Linkedin-opslag: Den tekniske ændring er vedtaget i EU-systemet.

Den nye mulighed bliver over for Motor bekræftet af Renaults designchef, Gilles Vidal, i forbindelse med fremvisningen af fremtidige Renault-modeller. Designchefen er glad for den nye mulighed, der kom før han havde forventet det.

Konceptbilen Renault 4-Ever har lys i logoet. Produktionsudgaven får et tilsvarende, belyst logo.
Konceptbilen Renault 4-Ever har lys i logoet. Produktionsudgaven får et tilsvarende, belyst logo.

VW klar i år, Renault i 2025

Derfor bliver det formentlig først i 2025, at man ser en Renault med lys i logoet. Det er den nye elbil Renault 4, som allerede i konceptudgaven tager forskud på glæderne ved at have et belyst Renault-logo i fronten.

VW handler hurtigere. Når en ny Touareg lanceres senere i år, vil den have et belyst logo. Ud fra de billeder af kamuflerede prototyper, VW selv har offentliggjort, bliver det logo’et på bagklappen, der har indbygget (rødt) lys.

Når det gælder fronten, kommer VW ID.7 muligvis først. Konceptudgaven havde belyst logo, og det kan man se, at den indpakkede prototype også har (det store billede øverst).

Næste generation af VW Touareg set bagfra.
Den kommende VW Touareg får lys i det bageste (men ikke forreste) logo bedømt ud fra de billeder, som VW har frigivet af en prototype.

Flere mærker er på vej

ID.7 præsenteres til foråret og er klar til kunder til efteråret. En stationcar følger efter lidt ind i 2024.

En del andre mærker har leget med belyste logoer på konceptbiler, og mange andre vil formentlig følge efter de kommende år.

F.eks. havde konceptudgaven af Nissan Ariya belyst frontlogo, men det blev ikke til noget i EU på grund af lovgivningen. Derimod har det i et stykke tid været tilladt i bl.a. Japan, Kina og USA.

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve