Skoda varsler tsunami af nye biler

Helt usædvanligt kan vi nu vise en række helt nye bilmodeller fra Skoda, der alle bliver rene elbiler. Derudover er der også nyt om et facelift af elbilen Enyaq. Men første nye modeller bliver benzinbilerne Superb og Kodiaq, der er klar i nye generationer sidst på året.

Skoda afslører mange nye elbiler
Nyt om biler

Efter et par stille år kommer der nu fuld tryk på kedlerne hos den tjekkiske bilproducent.

Skoda lancerer i løbet af de næste tre år hele fire nye elbiler og er desuden klar med kraftige opdateringer af de eksisterende modeller.

Som noget helt usædvanligt har vi fået lov til at se med i udviklingsafdelingens arbejde, og vi kan derfor allerede nu afsløre flere detaljer om de nye elbiler.

Skodas mange nye bilnyheder.
I alt seks nye elbiler på vej hos Skoda. De fire af dem er helt nye elbiler, og de to sidste er facelift af de to eksisterende Enyaq-modeller.

Elbil til 200.000 kroner

Den formentlig mest interessante nyhed er den lille elbil, der bliver søstermodel til den netop præsenterede VW ID.2 og formentlig er på gaden i 2026.

Skoda har endnu ikke fortalt, hvad bilen skal hedde, men lover i lighed med VW en startpris på omkring 200.000 kroner.

Bilen omtales indtil videre som ’Small’ og virker ud fra den fremviste lermodel (eller 'skulptur') mere SUV-agtig end VW ID.2 (som også kommer som crossover, ’ID.2 X’).

Mellemstor el-SUV: Elroq 

Til gengæld afslører Skoda, at næste model i rækken kommer til at hedde Elroq, og at den bliver lillebror til den nuværende Enyaq.

Navnet skal indikere, at der er tale om en elektrisk pendant til den nuværende Karoq.

Tredje elbil i rækken bliver en elektrisk Octavia stationcar, som dog lidt forvirrende kun deler navn med de brændstofdrevne udgaver.

Skoda 'Small'
Det bliver en kort og ret høj minibil, der skal indtage pladsen som billigste elbil hos Skoda. Navnet er endnu ukendt, men den vises i 2025, og prisen er lovet til at lande omkring 200.000 kroner.

Syvpersoners elbil

Og endelig lanceres som tidligere annonceret en syvpersoners elbil, der indtil videre går under navnet 7S.

Ser man på længden af de fire elbiler, kommer de til gå fra 4,10 meter for den mindste elbil til næsten fem meter for 7S.

Skodas elbil, 'Compact'.
Denne Elroq kommer i 2024 og er lillebror til den eksisterende Enyaq. Elroq bliver 4,50 meter lang og er bygget på samme platform som Enyaq. Bemærk at logoet fortil er erstattet af ’SKODA’

Fortsætter med brændstofmotorer

Selv om de nye bilmodeller varsler en stor omstilling til eldrevne biler, er det endnu for tidligt at tage skridtet fuldt ud og nedlægge produktionen af brændstofdrevne biler.

Det oplyste Skodas administrerende direktør, Klaus Zellmer, ved en stor præsentation i Prag af fremtidens strategi for Skoda.

Skoda 'Space' eller 7S Vision.
Den store syvpersoners 7S Vision blev vist første gang for et år siden. Den indeholder tre rækker med to sæder i hver række foruden et syvende sæde i form af en autostol midt i kabinen.

Plugin-hybrider stadig relevante

Han understregede at netop plugin-hybriderne også fremover skal sikre, at alle bilkøbere får mulighed for at tage del i udviklingen, der går i retning af mere grønne biler.

Derfor vil de nye udgaver af Superb og Kodiaq, som præsenteres senere i år, fortsat benytte sig af denne teknologi.

Netop Skodas fortsatte brug af benzinmotorer til plugin-hybriderne har af samme grund medført, at VW nu har lagt ansvaret for videreudviklingen af de mest anvendte benzinmotorer ud til netop Skoda.

Skoda 'Combi' er en elektrisk Octavia.
Når næste generation af Skoda Octavia dukker op i 2026, bliver det med denne elektriske stationcar som den mest interessante version. Den får en længde på 4,70 meter og bliver dermed lidt mindre end VW ID.7 stationcar.

Skodas nyheder

2023: Nye generationer af Superb og Kodiaq

2024: Elroq og facelift af Scala, Kamiq og Octavia

2025: Elektrisk minibil og facelift af Enyaq og Enyaq Coupé

2026: Elektrisk Octavia stationcar og elektrisk, syvpersoners SUV

Årstallene indikerer verdenspremiererne. Bilerne vil typisk være hos danske forhandlere senere.

Nyt designsprog på biler og bygninger

Sammen med præsentationen af de nye bilmodeller kunne Skoda også præsentere, hvordan man vil gå væk fra det gamle logo med den flyvende pil til blot at skrive SKODA med ny typografi både foran og bag på bilerne.

Det nye design kommer sammen med en ny mørkegrøn farve, der skal gøre mærket let genkendeligt, ligesom alle forhandlere skal have nye facader, der følger den nye designmanual.

Alle lyde er designet

Og som noget nyt har Skoda fået designet alle lyde i og omkring bilen, så de skal skabe et mere ensartet og let genkendeligt billede af Skoda.

Det bliver alt fra annoncekampagner til, hvordan blinklyset lyder. De nye designs bliver gradvist indført på bilmodellerne i takt med at de enten får et facelift, eller i takt med at der kommer helt nye modeller. Første model bliver dermed Elroq, der får verdenspremiere i 2024.

Skoda Kodiaq årgang 2024.
Skoda Kodiaq præsenteres til efteråret i en helt ny generation.

 

 

Vil du vide, hvornår nye elbiler lanceres?

Se den omfattende liste over nye elbilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.

Nye elbiler i 2023 og 2024