Total asiatisk dominans til Årets Bil i Danmark

21 nye bilmodeller er klar til dysten om at blive Årets Bil i Danmark 2024. Helt usædvanligt er de 15 af asiatisk herkomst. Syv er fra kinesiske mærker – det markant højeste antal nogensinde. Og så kan næsten alle lades op. (opdateret 8. oktober med ændringer i kandidatfeltet)

Årets Bil 2024-logo med biler i baggrunden.
Nyt om biler

Tidernes forandring ses tydeligt, når den indledende runde af Årets Bil i Danmark 2024 går i gang 10. oktober. Ud af de 21 kandidater er hele syv kinesiske (en ottende fremstilles i Kina), og samlet er de 15 fra Asien.

Det efterlader i år feltet med kun fem europæiske – BMW, Jeep, Peugeot, Renault og VW. Dertil én amerikansk (men europæisk bygget): Fisker Ocean.

Elbilerne dominerer fuldstændigt. Ud af de 21 kandidater er hele 15 fuldelektriske.

Også enkelte hybrider

To af dem (BMW 5-serie og Hyundai Kona) fås også i udgaver med forbrændingsmotor. Desuden er der tre plugin-hybrider (Peugeot 408, Toyota Prius og Lexus RX), mens Nissan X-Trail er en benzin-mildhybrid.

Også SUV-typerne er klart i overtal, men der er dog seks ud af 21, som er sedan’er, hatchbacks og stationcars.

FDM’s og Motors biltekniske redaktør ser frem til kåringen og er ret sikker på, at finalefeltet vil blive et tæt løb mellem seks-syv rene elbiler.

'Elbilerne vil sætte sig på markedet'

- Med dette nye, spændende felt af elbiler kan vi se frem til et 2024, hvor elbilerne for alvor sætter sig på markedet. Det bliver Årets Bil i Danmark 2024 dermed også et billede på, siger Søren W. Rasmussen, der er med i juryen.

Han har dog et forbehold over for nogle af bilmærkernes mulighed for at få øjeblikkelig succes:

- Jeg oplever, at en del danske bilkøbere er forbeholdne over for at købe en elbil, der kommer fra Kina. Det er nok noget, vi vil se i nogle år endnu, før de nye bilmærker formentlig vil blive en naturlig del af det danske bilmarked.

VW ID.Buzz som 2023-vinder
VW ID.Buzz vandt 2023-titlen som Årets Bil i Danmark.

Årets Bil-finalister findes 11. oktober

Årets Bil i Danmark kåres i år for 55. gang og arrangeres af Danske Motorjournalister. Dommerkomitéen består af 21 jurymedlemmer, heraf de tre fra Motor/FDM.

Bilerne – som samlet møder frem i knap 40 eksemplarer – bliver bedømt 10. og 11. oktober på FDM Jyllandsringen og på vejene omkring Silkeborg.

De syv finalister findes 11. oktober om eftermiddagen. Den endelige vinder af Årets Bil i Danmark 2024 kåres sidst i november.

De 21 kandidater til Årets Bil i Danmark 2024

BMW i5
BYD Dolphin
BYD Atto 3
BYD Seal
Fisker Ocean
Honda CR-V
Honda e:Ny1
Hyundai Ioniq 6
Hyundai Kona
Jeep Avenger
Kia EV9
Lexus RX
Nio ET5
Nio EL6
Nissan X-Trail
Peugeot 408

Renault Austral
Toyota Prius
VW ID.7
Xpeng P7
Xpeng G9

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve