Udpint bilmærke forsøger genstart med låne-elbil

Lancia har været i dvale i umindelige tider, men nu gør det italienske mærke forsøg på at genrejse sig. Der skal komme tre elbiler i det nye Lancia, og nu er der premiere på den første – en moderne Ypsilon. Den kommer med kraftigt lån fra moderfirmaet.

Blå Lancia Ypsilon forfra omgivet af to mænd.
Nyt om biler

Lancia er et bilmærke, som ikke mange danskere kender eller har et nært forhold til – alene af den simple grund, at det ikke har været solgt i Danmark i mere end 20 år. Og selv før da var salgstallene mildest talt beskedne.

Men Lancia har en glorværdig fortid (mærket stammer fra 1906) og har haft flere ikoniske modeller, og har hentet berømmelse i motorsport. Den historie og en vis succes i hjemlandet får nu moderfirmaet, Stellantis, til at give Lancia en ny chance.

Tre modeller skal lanceres, og salget skal udstrækkes til en håndfuld europæiske lande ud over Italien. Danmark indgår ikke i Lancias planer – heller ikke langsigtet.

Lancia fik ingen nye modeller

Lancia har længe været nødlidende, og i tiden som del af Fiat Chrysler Automobiles, FCA, (2014-2021) blev mærket decideret udsultet. Mærket trak sig tilbage til kun at være i Italien og havde kun én model, den lille Ypsilon, som nu runder 13 år.

Blå Lancia Ypsilon forfra.
Lancia Ypsilon er nært beslægtet med bl.a. Peugeot 208 og Opel Corsa, men har sit eget design.

Men efter at FCA blev en del af Stellantis-koncernen i 2021, blev det besluttet at gøre et nyt forsøg med det italienske premiummærke - som en slags pendant til koncernens franske DS Automobiles.

Og nu ser vi det første resultat.

Ny Ypsilon den første af tre elbiler

Første model af trioen er en helt ny generation Ypsilon, der en minibil på 4,08 meters længde. Den præsenteres først som elbil, men kommer også i en benzin-udgave.

Blå Lancia Ypsilon bagfra.
Ypsilon har mærkenavnet skrevet med store, tydelige bogstaver. De runde lygter er inspireret af den legendariske sportsvogn Stratos fra 1973,

Bilens tekniske ophav er kendte varer. Ypsilon er baseret på samme el-benzin-platform fra Stellantis, som et hav af andre modeller benytter, bl.a. Peugeot 208, Opel Corsa, Jeep Avenger og Fiat 600.

Kendt el-teknik

De tekniske egenskaber er da også fuldstændig identiske. Elmotoren yder op til 156 hk, batteriet er på 51 kWh brugbar energi, og den officielle rækkevidde er 404 km. Lynladning fra 20 til 80 procent tager i bedste fald 24 minutter.

De næste to Lancia-modeller kommer i hhv. 2026 og 2028. Fra 2026 vil mærket kun lancere rene elbiler, så Ypsilon bliver den eneste med mulighed for benzinmotor.

Fronten på Lancia Ypsilon.
Sammen med Ypsilon får Lancias 'ansigt' en kraftig modernisering. De tre hvide striber er LED-lys, og navnet står med store bogstaber på motorhjelmen. Disse er dog tilsyneladende ikke belyste.

 

Vil du vide, hvornår nye elbiler lanceres?

Se den omfattende liste over nye elbilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.

Nye elbiler i 2024 og 2025