Elbiler gør klart comeback i stabilt bilmarked

Det samlede danske bilsalg i februar bevarede niveauet fra 2023, men efter en svag måned i januar rykkede elbiler kraftigt frem i februar. 44 procent af de fabriksnye biler er nu fuldelektriske. Se listerne med de mest populære biler.

Biltog med nye biler.
Nyt om biler

Appetitten på nye biler blandt danske bilkøbere er stadig stor. Især efter elbiler.

Efter et dyk i januar er salgstallene for februar tilbage på samme niveau som samme måned sidste år.

11.218 nye biler fik nummerplader på i februar, et beskedent fald på tre procent, viser tallene fra Bilstatistik.dk.

44 procent er elbiler

Mens andelen af elbiler i januar lå på det laveste niveau i flere måneder, steg de rent elektriske biler i februar til en af de højeste andele på en måned. Med lige knap 5.000 nye elbiler udgjorde de 44 pct.

Dermed skiller Danmark sig ud fra mange andre lande i bl.a. Europa, hvor der er mange forventninger og faktiske salgstal, der viser store fald i væksten eller ligefrem direkte tilbagegang.

Det er benzinbiler og især plugin-hybrider, som bilkøberne forlader for at skifte til elbil. Plugin-hybriderne er på et år halveret fra 10 pct. til nu blot at udgøre 4,7 pct.

Dieselbiler fortsætter lang tids tilbagegang. 5,3 procent af de nye biler i februar var dieseldrevne mod 7 pct. procent året før.

- Tilbagegangen for benzinbiler handler i høj grad om manglende gode tilbud som holdt efterspørgslen højt sidste år, vurderer forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru.

Privatleasing går stærkt frem

En undtagelse i februar er Citroën C3 og til dels Peugeot 208. C3 stryger op som nummer to på salgslisten med kraftigt prisfald og ikke mindst gode tilbud på privatleasing.

Ilyas Dogru peger også på en anden markant udvikling, væksten i privatleasing. Ud over gode tilbud kan leasing være en tryg måde at have bil på i en tid med usikkerhed om nye bilmærker, den fremtidige udvikling i drivmidler og hyppige prisfald.

Privatleasing udgjorde 24 pct. i februar i år mod 17 procent i samme måned 2023 og 13 pct. i 2022.

Hvid Citroën forfra på havn.
Alder ingen hindring: Citroën C3 ligger nr. to på hitlisten for februar, selv om det er en meget gammel konstruktion. Den nuværende C3 stammer fra 2016 med et facelift i 2020. En helt ny generation lanceres i år, både som benzinbil og elbil.

Model Y i top – men Toyota fører

Tesla Model Y får endnu en måned med en klar topplacering. Med 825 styks er det næsten dobbelt så højt som nr. to, Citroën C3.

Trods det er Toyota for anden måned i træk det bedst sælgende bilmærke i Danmark. Ud af 20.066 nyregistrerede personbiler i årets første to måneder tegner Toyota sig for 2.105. Det svarer til 10,5 pct. af bilsalget.

Den høje andel fra Toyota i år indtil videre opnås endda med kun en elbil i programmet - de fleste af Toyotas solgte biler er fuldhybrider. Fire af Toyotas modeller ligger for tiden på top-20.

 


 

Nysgerrig efter nyheder om biler?

Motor følger løbende udviklingen inden for biler og ny teknologi

Se flere nyheder her