Elbilsalg brager op: 57 procent vælger nu elektrisk

Danskernes appetit på elbiler sætter i september endnu en rekord med 57 pct. af alle solgte biler. Det er tredje måned i træk, at andelen har ligget over 50 pct. Samtidig runder elbil-parken et nyt hjørne: 300.000 kører i Danmark. Se listerne med de mest solgte biler her.

7 biler på stribe med blå Tesla Model Y i forggrunden.
Nyt om biler

Danskerne køber stadig ikke særlig mange nye biler, men i et lunkent bilmarked stråler elbilerne. 57 pct. af alle nye biler i september er rent elektriske, viser tallene fra datatjenesten bilstatistik.dk.

Det er den højeste andel nogensinde, og et stort skridt op fra den hidtidige rekord på 51,5 pct., som blev sat i august.

I hele tredje kvartal har andelen ligget over 50 pct., og der er solgt næsten 22.000 nye elbiler i kvartalet mod knap 15.000 i samme kvartal sidste år – en stigning på næsten 50 pct. 

48 pct. er elbiler i år

Med den meget høje elbil-andel i september udgør elbiler nu 48 pct. af det samlede nysalg af personbiler i 2024. Dertil kommer, at elbiler udgør langt den største del af importen af brugte biler.

Tre elbiler skråt forfra med Audi Q4 i forgrunden.
Det er særligt de mellemstore SUV-modeller, der trækker det voldsomme elbil-salg.

- Det er en markant udvikling, som skyldes gunstige afgiftsforhold, flere modeller at vælge imellem, attraktive priser på elbiler, veludviklet ladeinfrastruktur samt attraktive elpriser, som gør det billigere at eje en elbil, siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru.

Han tilføjer:

– Er der noget, der kan få danskerne til at vælge en elbil til, så er det økonomien.

Samlet bilsalg stadig i lavt gear

Elbilernes stærkt voksende andel sker på baggrund af et samlet bilsalg, der ligger på samme forholdsvist lave niveau som de seneste år. I 2023 blev der leveret 124.000 nye biler, i år er antallet på 126.000. Begge tal er lave i forhold til tiden før pandemien.

Hos brancheorganisationen Mobility Denmark er der dog optimisme for et stigende, samlet bilsalg:

– Vi forventer, at fjerde kvartal kommer til at byde på et solidt og godt bilsalg, så året 2024 samlet set byder på en stigning i forhold til 2023. Særligt elbilerne bidrager til stigningen, siger administrerende direktør, siger Mads Rørvig.

Den stigende kurve over elbilsalget.
Sådan er det gået med elbilers andel af nybilsalget siden januar 2019 og frem til nu. Kilde: bilstatistik.dk

Nu: 300.000 elbiler i Danmark

Med endnu en god måned for elbilerne – 9.000 blev nyregistreret – runder den danske bestand af elbiler en af de første dage i oktober endnu en milepæl: 300.000.

– At vi når 300.000 elbiler præcis 10 måneder efter, vi ramte 200.000 er et tegn på, hvor hurtig udviklingen går. Udover flotte nysalg skal vi ikke glemme det massive antal brugtimporterede elbiler, siger Ilyas Dogru.

Han bemærker, at den manglende lyst til at eje elbiler andre steder i Europa i den grad har gjort brugtimport af nyere elbiler et kæmpehit blandt danskerne. Særlig tysk statsstøtte til nye elbiler har bidraget, men det gælder også for biler fra bl.a. Frankrig, Spanien og Sverige.

– Dertil er forventningen, at mange elbiler kommer på tilbud til næste år grundet EU's skærpede CO2-krav. Så det kan tage kortere tid end 10 måneder at nå de næste 100.000 elbiler i den danske bilbestand, tilføjer Ilyas Dogru.

Tesla Model Y går meget tilbage, men vinder alligevel

Den mest solgte bil i september blev Tesla Model Y med godt 1.200 styks. Tesla har traditionelt en stor levering i kvartalets sidste måned, og mærket har presset på den seneste tid med rabatter og andre kampagner. Alligevel er de 1.200 en halvering i forhold til september sidste år.

Mere usædvanligt præsterer Skoda, der på andenpladsen når op på 1.000 leverede Enyaq. Der er et stykke ned til de næste, VW ID.4/ID.5 og Tesla Model 3.

Både Ford og Xpeng har fået godt gang i leveringerne af deres nye elbiler. Der er indregistreret over 400 Explorer og over 200 G6 i september.

Bedst sælgende benzinbil er Nissan Qashqai, der usædvanligt indtager en femteplads. Eneste anden benzinbil på top-10 er VW Polo.

 

Nysgerrig efter nyheder om biler?

Motor følger løbende udviklingen inden for biler og ny teknologi

Se flere nyheder her