Europa og Kina kæmper om kunder på Paris-show

Den internationale biludstilling i Paris gør i år et bemærkelsesværdigt comeback efter flere magre år. Både europæiske og kinesiske bilmærker er stærkt repræsenteret. Bag ved showet er det en kamp på liv og død. Se nyhederne fra øst og vest her.

Publikum foran tildækkede biler.
Nyt om biler

De store biludstillinger i Europa har længe skrantet og flere er døde. Den danske udgave af eCarExpo er faktisk en bemærkelsesværdig undtagelse.

På de forpjuskede biludstillinger i Genève i år, i München sidste år og i Paris for to år siden var det kineserne, der så chancen til at brillere på en billig baggrund.

Det blev samtidig et symbol på den nye geopolitiske situation, hvor kinesiske bilmærker stormer frem.

Afsløring af Citroën.
Citroën afslørede mange nyheder, bl.a. facelift af C4 og C4X. 

Syv kinesiske bilmærker

Det gør de stadig trods den chikane, EU har lagt ud i form af stærkt forhøjede toldsatser. Mindst syv kinesiske bilmærker er til stede på årets Mondial de l’Auto. Og de har spændende modeller med, selv om nogle af mærkerne formentlig er her for både første og sidste gang.

Men lige som europæiske bilfirmaer arbejder hårdt på at få nye, relevante og billige nok elbiler ud til europæiske kunder, har mange af dem også indset, at de må give de kinesiske mærker modspil på den lidt mere symbolske, men synlige facon, som en stor biludstilling er.

Samtidig afspejler udstillingen en anden tendens. Elbiler bliver ikke omfavnet lige varmt i alle europæiske lande, hvor andelen blandt nye biler er langt under ti procent mange steder og er faldende i lande, hvor andelen har været halvhøj.

Tre mænd foran biler.
Blandt de nye kinesiske mærker På Paris-udstillingen er Leapmotor, der har et tæt samarbejde med den europæisk-amerikanske Stellantis-koncern. Her er det topchefen fra Stellantis, Carlos Tavares, der taler på Leapmotor-standen. 

Så selv om elbiler er klart dominerende blandt nyhederne, er der også nye benzin- og hybridbiler.

Udstilling fordoblet

Med en blanding af den østlige invasion og det europæiske modsvar er årets Paris Motor Show vokset til omtrent dobbelt størrelse med tre store haller. Der er masser af nye biler at se på.

Og bemærk her ordet biler. Mens både Genève-udstillingen og IAA i München prøver at genopfinde sig selv som en mobilitetsudstilling, er Paris biler, biler og biler. Og nogle nye ladestandere.

Se alle nyhederne i billedgalleriet i bunden af artiklen

Mand i nærbillede.
Motors nyhedsredaktør, Torben Arent, har dækket Paris-udstillingen i 28 år. Han kunne for to år siden opleve, at udstillingen var skrumpet til nærmest ingenting - og i år at den har gjort betydeligt comeback. 

Det ser ud til at give pote. I hvert fald var presseopbuddet stort i messehallerne ved Porte de Versailles. Hvor mange franskmænd, der betaler entré, er dog for tidligt at vide.

Fransk støtte til showet - helt fra toppen

Blandt stærke støtter af årets Paris Motor Show har især været Renault og Stellantis, der har skabt et solidt fundament, som fik flere andre mærker til at deltage eller skrue op fra kun at være lokale forhandlere til at få nyheder og topfolk fra hovedkvartererne.

To mænd - siddende og stående.
Topcheferne fra Stellantis og Renault Group brugte hele dagen på bilmessen. Carlos Tavares fra Stellantis (t.v.) har lige fyret en del direktører og har selv fået at vide, at hans kontrakt ikke bliver forlænget. Luca de Meo fra Renault Group sidder tilsyneladende solidt i sadlen efter en række gode resultater.  

Genrejsningen – i hvert fald for denne gang – var blevet bemærket og anerkendt hos den franske præsident. Topcheferne for de to fransk-baserede bilgiganter, Renaults Luca de Meo og Stellantis’ Carlos Tavares, var inviteret til middag i præsidentpaladset aftenen før udstillingen åbnede – muligvis som en slags tak.

Og præsident Emmanuel Macron brugte omvendt flere timer på at besøge udstillingen på åbningsdagen. Jo, biler er storpolitik.

 

Nysgerrig efter nyheder om biler?

Motor følger løbende udviklingen inden for biler og ny teknologi

Se flere nyheder her