Vild rekord: Elbiler rydder bordet til Årets Bil

For første gang nogensinde er der udelukkende rene elbiler i finalen til Årets Bil i Danmark. Og samtidig sættes der historisk rekord i antal biler i finalen: 9 nye modeller skal nu kæmpe om at blive Årets Bil i Danmark 2025. Se listen her.

Ni elbiler i vifte.
Nyt om biler

Ni biler er nu stemt i finalen til Årets Bil i Danmark 2025. Det er banebrydende på to måder.

Det er et højeste antal nogensinde. Den generelle regel i kåringen er, at der skal være syv biler i finalen, men i år var der stemmelighed mellem tre biler på syvendepladsen.

Mere interessant er, at samtlige ni bilmodeller er helt elektriske. Der var ellers også 11 benzinbiler, fuldhybrider og plugin-hybrider at vælge imellem for de 21 dommere.

For første gang: udelukkende elbiler

Dermed er det første gang i kåringens historie, at der udelukkende er elbiler i finalen.

Mand foran ni biler.
De ni finalister til Årets Bil i Danmark 2025 blev offentliggjort 9. oktober på FDM Jyllandsringen. De overraskende mange finalister blev præsenteret af formanden for Danske Motorjournalister, Karsten M. Lemche, der er indholdsredaktør i FDM og testkører på Motor.  

Elbiler har desuden vundet den årlige danske bilpris uafbrudt siden 2020. Dengang vandt Tesla Model 3. Årene efter blev det VW ID.3, Hyundai Ioniq 5, VW ID.Buzz og BMW i5.

De ni finalister i alfabetisk rækkefølge:

Cupra Tavascan
Ford Explorer
Hyundai Inster
Kia EV3
Peugeot 3008/5008
Polestar 4
Renault Scenic
Skoda Elroq
Xpeng G6

Stemmetallene i den indledende runde offentliggøres ikke, heller ikke for jurymedlemmerne.

Kun Peugeot 3008/5008 kommer i en udgave med benzinmotor. Men den er ikke lanceret endnu, og i Danmark vil der formentlig kun blive solgt eludgaverne kaldet E-3008 og E-5008.

Alle billige elbiler kom i finalen

- Det er nyt og bemærkelsesværdigt, at også adskillige elbiler i den overkommelige prisklasse har fundet vej til finalefeltet. Ja, faktisk kom alle i den billige ende med, bemærker bilteknisk redaktør for Motor og i FDM, Søren W. Rasmussen.

Han er medlem af både den danske jury og af den europæiske Car of the Year-jury.

- Det viser, at elbiler er på vej til at blive hvermandseje og ikke kun en teknologi for de velbeslåede, tilføjer han.

Den årlige kåring, som nu er i sin 57. runde, arrangeres af foreningen Danske Motorjournalister, og der er i år 21 dommere. Heraf er de tre fra Motor/FDM.

Vinderen af finalefeltet offentliggøres 26. november.

 

Vil du vide, hvornår nye elbiler lanceres?

Se den omfattende liste over nye elbilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.

Nye elbiler i 2024 og 2025