Den hastige udvikling i Kina, særligt den teknologiske, kaldes China Speed.
Nu kan begrebet få en ekstra, helt konkret betydning, når det gælder opladning af elbiler. Kinesiske batteriproducenter har overraskende skruet voldsomt op for lynladning, der slår alle hidtidige rekorder med en solid føring.
’China Speed’ kan nu oversættes til lynladning med nærmest rødglødende 1.000-1.300 kW, når det går bedst. Det står i skarp kontrast til, at mange kinesiske elbiler eksporteret til Europa hidtil har ligget nede omkring 100 kW som maks., særligt fordi hjemlandets ladere sjældent har været på over 120 kW. De nye rekorder efterlader europæiske biler, som oftest har kinesiske batterier, nærmest i støvet. De bedste europæiske ligger på et maks. omkring 250-300 kW.
På biludstillingen Auto Shanghai 2025 konkurrerer verdens største og næststørste batteriproducent, som begge er kinesiske, om at lancere batterier, der kan lades i denne ekstreme grad.

BYD havde en imponerende føring i nogle uger med to produktionsklare biler, som kan tage imod op til 1.000 kW svarende til én MW (megawatt). Men på biludstillingen kom der trumf på fra verdens suverænt største producent af battericeller, Contemporary Amperex Technology Limited, kendt som CATL. Faktisk består teknologitrumfen af tre betydningsfulde nyskabelser.
Ladning med op til 1.300 kW
Først og fremmest viser CATL anden generation af sit ‘Shenxing’-batteri. Det kan angiveligt give en elbil (størrelse og type ikke oplyst) en rækkevidde på ca. 650 km (anslået efter europæisk WLTP-måling).
Men det banebrydende er ladehastigheden, som angives til helt op til 1.300 kW. Med den rette lader kan man dermed få 2,5 km rækkevidde tilført pr. sekund eller ca. 420 km (WLTP) på fem minutter. CATL hævder, at selv ved minus 10 grader celsius kan det nye LFP-batteri lades fra 5 til 80 pct. på 15 minutter.
Hvornår – eller om - sådanne batterier kommer til vore kyster, er helt uvist, så der er ingen grund til at udskyde køb af ny elbil af den årsag. Men dog er der adskillige modeller på vej til Europa med første generation af Shenxing-batteriet, hvor ladehastigheder på over 400 kW er muligt.

'Hybridbatteri' med 1.200 km rækkevidde
Formentlig er behovet i Europa for 'megawatt-ladning' mindre end i Kina, hvor ikke mange kan lade hjemme. Og i hvert fald kræver det en helt ny generation af lynladere. Disse ultrahurtigere ladere er ved at blive sat op i Kina, mens den europæiske CCS-standard indtil videre ’kun’ giver mulighed for 500 kW.
Den anden interessante nyhed kalder CATL for Freevoy Dual Power Battery. Som navnet antyder, består denne batteripakke af to batterier. De har forskellig kemi og forskellige egenskaber og kommer i tre udgaver.
En pointe er, at den ene del er god til superhurtig opladning (og afladning til motorerne), mens den anden del hjælper med at give bilen ekstra lang rækkevidde. Dette dobbelt-batteri har i en af udgaverne 180 kWh, ladning med op til 1.000 kW og en rækkevidde i en stor bil på op til 1.200 km (WLTP).
Første 'salt-batteri' er klar
Den tredje nyhed, som CATL viser på sin store stand på biludstillingen, er af en ny type kaldet sodium-ion eller på dansk natrium-batteri. Det nye batteri, som CATL kalder Naxtra, lover godt for mindre biler, der kan gøres billigere end i dag.
Angiveligt er Naxtra verdens første masseproducerede natrium-batteri, når det går i produktion sidst i 2025. Fordelen er især, at natrium (dybest set havsalt) er langt mere udbredt og billigere at udvinde end litium.

Den lavere pris er kombineret med gode egenskaber i kulde. CATL siger, at batteriet beholder 93 pct. af sin energi ved minus 30 grader, og ved den lave temperatur kan det lades fra 30 til 80 pct. på 30 minutter.
Natriumbatteriet er særlig velegnet til mindre biler, hvor man kan forvente en rækkevidde (WLTP) omkring 400 km.
Også batteriskifte
Også brandsikkerhed og holdbarhed ventes at overgå de klassiske NMC- og LFP-batterier. CATL angiver, at natrium-batteriet kan tåle 10.000 ladecyklusser. Hvis hver opladning giver 400 km, svarer det til en levetid på fire mio. km.
Samtidig med udvikling af nye batterityper, arbejder CATL også med batteriskifte. Firmaet har indgået aftale med en lang række bilfirmaer, bl.a. Nio.
CATL demonstrerede på Shanghai-udstillingen et batteriskifte på 80 sekunder (eksl. tid til ind og udkørsel).

BYD klar med biler med 1.000 kW-ladning
Selv om CATL nu ser ud til at have verdens hurtigst ladende batteri – i hvert fald i teorien – er BYDs annoncering i marts ligeledes opsigtsvækkende. Og her er der tale om biler, der allerede nu kan købes i Kina, Tang L og Han L.
BYD kalder den nye elektriske platform, der benytter LFP-batterier, for Super e-Platform. Batteriet arbejder med en spænding på 1.000 volt, og kombineret med en strømstyrke på 1.000 ampere, bliver ladeeffekten 1.000 kW – eller én megawatt.
Det normale er 400 volt, mens nogle nyere biler har 800 volt. Her topper ladeeffekten omkring de 350 kW, mens nye modeller fra Xpeng, Zeekr, Exlantix og Hongqi klarer over 400 kW.

330 km's kørsel på fem minutter
Ikke blot er der tale om en høj peak-ladning - også i praksis kan det gå rigtig hurtigt at lade op, siger BYD.
På en god dag kan bilisten få tilført ca. 330 km's kørsel (efter den europæiske WLTP-norm) på blot fem minutter. De 1.000 kW kan leveres mellem 11 og 26 pct. opladningsstatus, viser demonstrationer. Derefter aftager effekten noget, men i gennemsnit over fem minutter kan batteriet tage imod 534 kW. Det er helt ekstreme værdier.
Så kraftige ladere har indtil nu været en ekstrem sjældenhed, også i Kina, men BYD agter på ret kort tid at installere 4.000 sådanne megawatt-ladere i Kina.
Det kan vist også kaldes China Speed.
Nysgerrig efter nyheder om biler?
Motor følger løbende udviklingen inden for biler og ny teknologi