Danmarks nye bro: Kronprinsesse Marys Bro

Den kommende højbro over Roskilde Fjord skal hedde Kronprinsesse Marys Bro og kommer til at ligge tæt på Kronprins Frederiks Bro.

Trafik

For første gang i 52 år bliver en ny bro opkaldt efter en kongelig person. Når broen over Roskilde Fjord åbner i 2019, får den navnet Kronprinsesse Marys Bro.

Det har transportminister Hans Christian Schmidt meddelt, efter at en navnekomité har set på sagen.

Ved siden af Kronprins Frederik

Kronprinsesse Marys Bro kommer pudsigt nok til at ligge ved siden af en Kronprins Frederiks Bro, omend den gamle bro i Frederikssund er opkaldt efter en tidligere Kronprins Frederik og ikke Kronprinsesse Marys ægtefælle.

447 borgere deltog i navnekonkurrencen, og de 43 havde forslået det kongelige navn.

15 år siden seneste navngivning

Det er 15 år siden, der sidst blev givet navn til en dansk bro, nemlig Øresundsbroen, der officielt hedder Øresundsbron.

Danske broer og tunneler har typisk fået navn efter enten deres geografiske placering eller får et kongeligt navn.

Sidste gang en bro blev opkaldt efter en kongelig person var i 1963, hvor broen over Guldborgsund blev navngivet Frederik d. IX’ Bro.

Navnet halvt år forsinket

Navnekonkurrencen blev udskrevet i marts 2015 af transportminister Magnus Heunicke. Deadline var i april og ifølge Vejdirektoratets meddelelse fra dengang, ville navnet blive fundet i løbet af foråret. Hvorfor der skulle gå et halvt år i med at finde navnet i stedet for en måned, er der ingen oplysninger om.

Dommerkomitéen bag navnet bestod af Bente Holmberg, formand for Stednavneudvalget og institutleder ved Nordisk Forskningsinstitut, Københavns Universitet, John Schmidt Andersen, borgmester for Frederikssund Kommune og Per Jacobsen, direktør for Vejdirektoratet.

SE OGSÅ: Find navnet  på Roskilde Fjord-broen