Baglygter skal lyse i mørket igen

Nye biler skal have en lyssensor, der automatisk tænder baglygterne. Det gælder dog kun biler, der typegodkendes efter 30. juli 2016 og ikke for biler, der allerede kører på de danske veje.

Baglygter i mørke og regn
Trafik

Gennem de senere år har det været til både gene og sommetider også fare for andre bilister, når bilister ikke har tændt baglygterne i mørke, eller når sigtbarheden er lav.

Problemet opstod, da EU i 2011 indførte kørelys på alle nye biler, men til forskel fra de danske standarder, er der kun automatisk lys foran. De danske bilister skal derfor selv sikre, at baglygterne tændes, hvis ikke bilen har en lyssensor, der tænder nærlyset og dermed også baglygterne.

Fra 30. juli 2016 bliver lyssensor nu obligatorisk på alle nye biler, der skal typegodkendes. Da det kun er gældende for nye biltyper, vil der dog gå mange år tid før det slår igennem i den danske bilpark.

?Det er glædeligt, at EU retter op på problemet. Det er dog stadig en udfordring at mange danske bilister i en lang årrække kan risikere at glemme at tænde baglygterne, når mørket falder på eller sigtbarheden er lav, siger Dennis Lange, konsulent i FDMs politiske sekretariat.

 

Gamle biler ikke omfattet

De nye regler om obligatorisk lyssensor for de biler, der allerede kører på de danske veje. Nye biler kan også sælges uden lyssensor, hvis de er typegodkendt før 30. juli 2016. Der kan altså hos de danske bilforhandlere stå biler uden obligatorisk lyssensor, som kan sælges helt legalt.

LÆS MERE: Kampagne skal få bilister til at tænde lygterne 

Husk det rigtige lys

Det er dit ansvar, at du kører med det rigtige lys ? uanset om bilen har lyssensor eller ej. Bilens nærlys og dermed baglygter skal altid være tændt når det er mørkt eller der er dårlig sigtbarhed i form af fx tåge, tæt regn eller sne. Da der er risiko for at en lyssensor ikke reagerer under alle lysforhold, f.eks. ved tåge om dagen, skal du selv være opmærksom på lyset i de situationer.

LÆS OGSÅ: Husk det lange lys