Nummerpladen er dit nye kreditkort

En ny betalingmetode er på vej ved Storebælt og Øresund: Betalingen klares i farten med nummerpladeaflæsning. Senere kan nummerpladen formentlig bruges til betaling andre steder.

Trafik

Din nummerplade kan snart fungere som Brobizz eller en slags betalingskort, når du er på farten.

Vejafgifter, i første omgang broafgiften på Storebælt og Øresund, kan fra næste år betales via nummerpladen, når Sund & Bælt indfører systemet, der lidt ulogisk kaldes Brobizz Light. Der indgår nemlig slet ingen Brobizz-dims.

Nummerpladen aflæses automatisk i betalingsanlæggene, efter at bilejeren har tilknyttet nummerpladen til sin brugerkonto hos Brobizz A/S. Dermed trækkes pengene – som med en almindelig Brobizz – via ens betalingskort.

Kan svigte i dårligt vejr

Sund & Bælt siger, at Brobizz Light i første omgang er for de, der har få ture over de store broer. En svaghed ved nummerpladesystemet er, at det kan svigte ved f.eks. snevejr. Desuden reagerer det lidt langsommere i betalingsanlægget.

SE OGSÅ: Siger din Brobizz beep, beep, beep, beep?

- Brobizz Light bliver et godt supplement, for mange glemmer at få deres Brobizz med. Med den nye løsning kan de alligevel komme hurtigt igennem og få de normale rabatter, siger administrerende direktør i Sund & Bælt, Mikkel Hemmingsen.

Er det enden for den fysiske Brobizz, vi kender?

- Det er det ikke, i hvert fald ikke foreløbig. Men nu må vi se, hvordan det udvikler sig, svarer brodirektøren.

Bommene forbliver

Selv om der snart kommer nummerpladeaflæsning, teknisk kaldet ANPR, og mange bomme køres i stykker af bilister, forsvinder bommene ikke ved Storebælt.

- Det kan medføre et stort tab, hvis biler kører igennem uden at betale. Så vi afskaffer ikke bommene, så længe der ikke findes bedre muligheder for at inddrive pengene fra udenlandske køretøjer. En stor lastbil betaler over 1.000 kr., og det kan være umuligt eller dyrt at inddrive pengene fra nogle udenlandske vognmænd, siger Mikkel Hemmingsen.

Forsøg til efteråret, i drift efter nytår

Sund & Bælt gennemfører forsøg med Brobizz Light i løbet af efteråret og forventer, at den nye service er i drift i begyndelsen af 2018. I første omgang tilbydes den til dansk registrerede personbiler og varebiler under seks meter.

Inden Brobizz Light introduceres, har Sund & Bælt en anden nyhed. Til efteråret kommer en forbedret app, hvor det bl.a. er muligt at have flere betalingskort tilknyttet – f.eks. et privat og et firmakort. Mobile Pay overvejes også.

Nummerpladebetaling kan måske senere komme på tale andre steder i Norden og i det øvrige Europa.

SE OGSÅ: Brobizz bliver til 'Eurobizz'