Ny hastighed for campister og trailerfolk

Både store og små vogntog må fra næste år køre 80 km/t på lande- og motortrafikveje. Den nye højere fartgrænse har både fordele og ulemper, mener FDM.

Bilister med campingvogn eller trailer på krogen må fra næste år køre 80 km/t på ladeveje
Trafik

Bilister med campingvogn eller trailer på krogen må fra næste år træde lidt hårdere på speederen på landeveje og motortrafikveje.

Det samme gælder lastbilchauffører med og uden anhænger.

Potentielt kan der være en lidt højere ulykkesrisiko, men trafikken kan komme til at flyde bedre

Folketinget har netop vedtaget, at lastbiler og store og små vogntog fra 1. januar 2020 må køre 80 km/t på lande- og motortrafikveje, med mindre der er skiltet med en lavere hastighed.

I dag er den tilladte hastighed for vogntogene 70 km/t.

Læs også: Fartgrænser for trailer og campingvogn

Bedre trafikflow

FDM ser både fordele og ulemper ved den nye højere fartgrænse.

”Potentielt kan der være en lidt højere ulykkesrisiko, men trafikken kan komme til at flyde bedre. Først og fremmest vurderer vi dog, at den praktiske konsekvens er lille, da en del lastbiler allerede i dag følger den generelle fartgrænse, og dermed kører for stærkt,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Læs også: Dansk Tempo 100 vedtaget

FDM er under alle omstændigheder tilfredse med, at hastighedsgrænsen også hæves for de lette vogntog.

”Ellers vil resultatet være, at et større antal lastbiler på landevejene vil skulle overhale personbiler med trailer og campingvogn. Det vil kunne skabe farlige situationer og ikke være noget, vi ønsker,” siger Dennis Lange.

Få Tempo 100-godkendelse