Nu får fartgrænsen et nøk opad

130 km/t. bliver tilladt på en større del af motorvejene. Holbækmotorvejen bliver 4. november den første. I alt hæves fartgrænsen fra 110 km/t. på 70 kilometer motorveje over hele landet. Samtidig er opgraderingen til 90 km/t. på en del landeveje færdig.

110 skiltene pilles i den kommende tid ned på 70 km motorvej.
Trafik

En hastighedsgrænse på 130 km/t. bliver nu i endnu højere grad den gængse på danske motorveje. Vejdirektoratet er i gang med at fjerne 110-begrænsningen på syv motorvejsstrækninger efter en politisk aftale blev indgået i august 2017.

Bilisterne får i den kommende tid glæde af i alt 70 kilometer ekstra motorvej med den generelle fartgrænse på 130 km/t.

Første sted, hvor 110-skiltene bliver pillet ned, er på den yderste del af Holbækmotorvejen, hvor den højere fartgrænse gælder fra 4. november.

Holbækmotorvejen først

Det drejer sig om den nyeste strækning fra afslutningen ved Tuse til frakørsel 18 ved Vipperød. Det er en strækning på ca. otte km. I forvejen var fartgrænsen hævet til 120 km/t. på en mellemstrækning mod Roskilde.

Selv om det er tre år siden, at den politiske aftale blev indgået mellem den daværende regering og Dansk Folkeparti, har de udvalgte strækninger skulle gennemgås og forbedres til den højere hastighed.

Vejen skulle forbedres først

- I de seneste måneder har vi arbejdet på at opgradere strækningen rent trafiksikkerhedsmæssigt, så den er klar til de højere hastighedsgrænser, siger afdelingsleder Niels Agerholm fra Vejdirektoratet.

På disse syv strækninger hæves fartgrænsen i den kommende tid fra 110 til 130 km/t. Først er Holbækmotorvejen. Kortet er fra før, Holstebromotorvejen og Messemotorvejen blev indviet.
På disse syv strækninger hæves fartgrænsen i den kommende tid fra 110 til 130 km/t. Først er Holbækmotorvejen. De øvrige strækninger er Hirtshalsmotorvejen (nordgående), Djurslandmotorvejen, Trekantområde Skærup-Kolding og Fredericia-Vejle, Fynske Motorvej Odense-Nyborg og Sydmotorvejen (minus Guldborgsundtunnelen). Kortet er fra før, Holstebromotorvejen og Messemotorvejen blev indviet. Kort: Vejdirektoratet

De største forbedringer drejer sig om rumleriller mod midterrabatten, påkørselsdæmpere (crash cushions) på eksisterende autoværn og forlængede autoværn. Enkelte steder er der også fjernet beplantning, der stod for tæt på vejen.

Næste strækning med 130 km/t. bliver Hirtshalsmotorvejen, hvor 110-skiltene formentlig kan tages ned inden nytår. De øvrige strækninger følger i løbet af 2021.

Se mere: Højere fartgrænse giver bedre trafik

Også hævet fra 80 til 90 km/t.

Den første nye 130 km/t-strækning kommer netop, som Vejdirektoratet er færdig med flere års opgradering af hovedveje, særligt i Jylland, fra 80 til 90 km/t.

3. november blev det tilladt at køre 90 km/t. på dele af rute 29 mellem Fjerritslev og Østerild, i alt 27,5 kilometer.

Dermed har Vejdirektoratet hævet hastighedsgrænsen til 90 km/t. alle de 17 steder, der indgik i den politiske aftale om bedre mobilitet mellem den daværende regering og Dansk Folkeparti.  

Fartgrænser i bil