Pludselig U-vending: Betalingsbro bliver gratis

Afgiften for at køre over Kronprinsesse Marys Bro ved Frederikssund droppes fra næste år – blot to et halvt år efter at bro og betalingsanlæg blev indviet. Staten betaler restgælden på 1,1 mia. kr.

Betalingsanlægget ved Kronprinsesse Marys Bro forsvinder i 2022.
Trafik

Det blev en kort affære med brugerbetaling på en dansk vej. Et politisk flertal i Folketinget har besluttet af droppe vejafgiften på Kronprinsesse Marys Bro ved Frederikssund.

Det sker som led i den store plan for dansk infrastruktur frem til 2035.

Kronprinsesse Marys Bro, som er en del af den ti km lange, firesporede motortrafikvej syd for Frederikssund, er den eneste betalingsvej i Danmark foruden Storebæltsbroen og Øresundsbroen.

Det koster 14 kr. for en personbil og 41 kr. for en lastbil at køre over den firesporede vejbro. Lastbiler har ikke noget nærliggende alternativ, da de ikke må benytte den gamle Kronprins Frederiks Bro ved siden af.

Broafgift afskaffes i 2022

Broafgiften afskaffes fra 2022, når Folketinget har vedtaget en ændring af bro-loven. Det kræver bl.a., at staten betaler de ca. 1,1 mia. kr., som Fjordforbindelsen Frederikssund stadig skylder.

Betalingen for at køre over Kronprinsesse Marys Bro forsvinder i 2022.
Betalingen for at køre over Kronprinsesse Marys Bro forsvinder i 2022. Selve højbroen er 1,4 km lang, og den indgår i en ti km lang motortrafikvej.

Bro og vej har kostet ca. to mia., og af dem havde staten i forvejen betalt ca. en tredjedel. Den resterende del skulle trafikanterne (motorcyklister undtaget) afbetale over ca. 40 år.

De 40 år ville dog have krævet, at trafikken på broen vokser betragteligt. Indtil videre har trafiktallet ligget betydeligt under prognoserne.

FDM: Det var urimelig brugerbetaling

FDM er tilfreds med den droppede broafgift.

– FDM har altid været imod brugerbetaling på Kronprinsesse Marys Bro, der kom i stand på grund af de lokale politikeres valg. Det er derfor en gevinst for alle – ikke mindst borgerne i Frederikssunds Kommune – at den urimelige brugerbetaling nu forsvinder, siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange.

Betalingsbroen forbinder to dele af Frederikssund Kommune.

Motorvej kommer først om ca. 10 år

I byrådet er følelserne ifølge Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen blandede. Nogle havde foretrukket at få motorvej til København hurtigt i stedet for at slippe for broafgiften.

Færdiggørelsen af Frederikssundsmotorvejen vil ifølge den politiske aftale først gå i gang i 2026. Den 2,9 mia. kr. dyre og 21 km lange motorvej kan dermed tidligst være helt færdig omkring 2030.

Deltag i debatten