Dødelige trafikulykker dykker kraftigt

Aldrig før har så få mistet livet på vejene som i år. Tallene for dræbte og tilskadekomne i den korte periode januar-juni 2021 er historisk lave. Men antallet af materielle skader vil ikke falde.

Der sker meget færre alvorlige ulykker.
Trafik

Aldrig har så få mennesker mistet livet i den danske trafik som i år. Noget kan skyldes lukningen af samfundet i begyndelsen af året, og noget kan være tilfældigheder. Men tallene for første halvår er bemærkelsesværdig lave.

I de første seks måneder af 2021 døde 51 personer på de danske veje ifølge Vejdirektoratets foreløbige tal.

Det er et dyk på 36 procent fra ’normalåret’ 2019 og 25 procent fra 2020, hvor arbejdspladser m.m. også i betydelig grad var lukkede.

Direkte omregnet: 102 trafikdøde på et år

Direkte omregnet til et helt år svarer det til nu 102 trafikdræbte. Det er markant under de 163, der mistede livet i hele 2020, og som var det hidtil laveste, siden statistikken begyndte i 1930’erne.

2021 er betydelig bedre end alle foregående år, både når det gælder omkomne og kvæstede. Tallene viser første halvår hvert af årene. Kilde: Vejdirektoratet
2021 er betydelig bedre end alle foregående år, både når det gælder omkomne og kvæstede. Tallene viser første halvår hvert af årene - for 2021 er der tale om foreløbige tal. Kilde: Vejdirektoratet

Ekspert: overraskende

- Det er jo overraskende tal på den gode måde, siger administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik, Mogens Kjærgaard Møller

Han peger på, at der er en god del ’corona’ i tallene, fordi trafikken har været lavere i 2021 end ellers. Men han tilføjer:

Sammenligning af andet kvartal

              2019    2020    2021
Dræbte      48      31         29    
Kvæstede  809    723      744

Trafikmængden i andet kvartal 2021 har været tæt på normalt.

- Men den øgede trafikmængde, der faktisk har været på det seneste, den slår ikke igennem på ulykkestallene. Det er lykkeligt. Det kan være ændret adfærd – det tvivler jeg nu på - eller være statistisk tilfældigt. Derfor kan jeg også have min tvivl om, hvorvidt det kan holde.

- Men de sidste måneders tal samtidig med stigende trafik er påfaldende - lad mig sige det på den måde. Og en forklaring, den kan jeg ikke give, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Han runder af med at påpege, at der skal en længere periode til for at sige, om det er en blivende tendens.

Mens faldet i trafikdræbte i den ganske vist korte periode er iøjnefaldende, er nedgangen i tilskadekomne samt i ulykker med kun materielle skader mere beskeden. Men der er et fald, og også her er 2021 – indtil videre – det bedste år i trafikhistorien.

Uændret mange buler i bilerne

1.188 kom til skade ifølge politiets registreringer, hvilket er 10 procent færre end i 2020 og 21 procent færre end i 2019.

Lige knap 5.000 gange kørte biler og andre køretøjer ind i hinanden og genstande langs vejen. Det er et fald på fem procent fra 2019, men helt det samme som samme periode sidste år.

Køb sikkerhedsudstyr i FDM shop