Sæt farten op på motorvejen

Det er nu lovligt at sætte hastigheden op til 130 km/t. endnu flere steder på danske motorveje. Fartgrænsen er netop hævet på adskillige strækninger. Se hvor henne – og hvad du skal være opmærksom på.

110-begrænsningen er fjernet en del steder i 2020 0g 2021.
Trafik

Det er blevet tilladt at køre 130 km/t. på yderligere 70 km danske motorveje. I løbet af sommeren og her i september har Vejdirektoratet pillet 110-skiltene ned på fire motorvejsstrækninger.

Allersenest er en strækning vest for Nyborg blevet opgraderet.

Dermed er en politisk aftale fra 2018 ført fuldt ud i livet.

​Her er fartgrænsen hævet sommeren 2021:

  • Skærup–Kolding
  • Fredericia-Vejle
  • Ved Esbjerg Lufthavn (østgående)
  • Vest for Nyborg

Bilen ved det ikke altid

Med de nye fartgrænser kan bilister opleve, at bilens instrumenter eller navigationsanlægget viser en forkert fartgrænse. Det gælder især, hvis systemet udelukkende baserer sig på kortdata og ikke på skiltegenkendelse. Så hold ekstra øje med skiltningen disse steder.

- Det er positivt, at beslutningen fra 2018 nu er blevet til virkelighed, og at mobiliteten på motorvejsnettet dermed er blevet en smule bedre, lyder det fra chefkonsulent i FDM, Dennis Lange.

- Derudover er det som altid vigtigt, at hastighedsgrænserne afspejler den sikkerhedsmæssige risiko, der er på de enkelte vejstrækninger, da man dermed øger bilisternes respekt for hastighedsgrænserne, siger han.

Den politiske beslutning fra 2018 gik ud på at fjerne 110-begrænsningen på disse strækninger. Alle er nu gennemført, efter at Vejdirektoratet har udbedret de berørte strækninger. Dog er de korte strækninger ved Randers droppet. Kort: Vejdirektoratet
Den politiske beslutning fra 2018 gik ud på at fjerne 110-begrænsningen på disse strækninger. Alle er nu gennemført, efter at Vejdirektoratet har udbedret de berørte strækninger. Dog er de korte strækninger ved Randers droppet. Kort: Vejdirektoratet

130 km/t. mange ekstra steder

Tidligere i år er fartgrænsen hævet på den nordlige del af Hirtshalsmotorvejen, på Djurslandmotorvejen og en lang strækning af Sydmotorvejen mellem Farøbroerne og Sakskøbing. Også på en del af Holbækmotorvejen er de skiltede fartgrænser forsvundet.

Yderligere har andre motorveje fået hævet farten til den nye grænse på 120 km/t.

Desuden har ti km af Fynske Motorvej lige vest for Odense netop i september fået genindført 130 km/t., efter at udvidelsen af strækningen fra fire til seks spor er helt færdig.

130 blev indført i 2004

Den generelle fartgrænse på danske motorveje på 130 km/t. blev indført i 2004. Tidligere var maks.-farten 110. De 130 km/t. kom dengang til at omfatte ca. 60 procent af motorvejsnettet. Siden er de fleste nye motorveje anlagt til 130 km/t.

Men allerede i 2011 kom den første opgradering af eksisterende strækninger. Det var: * Østjyske motorvej, E45. 14 km mellem Skanderborgsøerne og motorvejskryds Århus Syd. * Esbjergsmotorvejen, E20. 6 km tæt ved Esbjerg Havn. * Vestmotorvejen, E20. 11 km mellem den østlige tilslutning til Slagelse og det sted nær Korsør, hvor der stadig ikke er nødspor. * Nordjyske motorvej, E45. 22 km mellem tilslutningen til rute 13 og Dall i den sydlige udkant af Aalborg.

Se fartgrænser i bil