Advarsel til elbilister: undgå lynladere i juledagene

Antallet af solgte elbiler har givet baghjul til antallet af lynladere. Der er derfor udsigt til stort pres på de eksisterende lynladestationer omkring jul. FDM har samlet et par gode råd til, hvordan du som elbilist kommer nemt og godt frem.

Clever og E.ON forventer mange kunder besøger deres ladere ved Storebælt og Lillebælt.
Trafik

Det store juletræk er ikke mange dage væk.

Men selvom bilisterne i år kan se frem til god plads på julevejene, kan turen for nogle alligevel blive længere end for andre.

Kører du elbil, kan det være en god idé, at du og familien væbner jer med lidt ekstra tålmodighed, inden I tager afsted, hvis I får brug for at lade undervejs.

Ladeoperatørerne venter nemlig et stort pres på lynladestationerne langs motorvejene op til jul.

Faktisk opfordrer både brancheorganisationen Dansk e-Mobilitet og den store ladeoperatør Clever til, at elbilister helt undgår de populære lynladestationer ved Fredericia, Nyborg og Korsør op til jul. Alternativt at man kører på tidspunkter, hvor der er færre biler på vejene og dermed også mindre pres på ladestationerne.

FDM: Ikke optimalt

”Der er i år blevet solgt mange nye elbiler, men ladeinfrastrukturen er langtfra fulgt med. Det mærker man især langs motorvejene, hvor de nye lynladestationer endnu ikke er på plads. De kommer forhåbentlig fra næste år og frem. Derfor venter vi, at der i år vil være ekstra meget pres på og ventetid ved de eksisterende lynladere i dagene omkring jul. Det er ikke optimalt, men desværre en realitet,” siger chefkonsulent i FDM Ilyas Dogru.

Har du brug for at lade undervejs, anbefaler FDM derfor, at du hjemmefra har lagt en plan.

”Der findes alternativer langs eller lige ved motorvejene, hvor man kan finde hurtig- eller lynladere uden at skulle køre en længere omvej. For selvom man er kunde hos en bestemt ladeoperatør, kan man stadig lade hos andre udbydere, hvor der kan være mindre kø. Man skal blot være opmærksom på, at prisen kan være en anden, end den man betaler hos sin egen udbyder,” siger Ilyas Dogru og tilføjer:

”Skal man ind at lade, opfordrer vi også til, at man kun lader, så man kan nå frem. For de fleste vil det sige, at de sagtens kan nøjes med at lade op til 60-80 procent. Så går det ikke bare hurtigere, men andre kan også komme hurtigere til og dermed komme hjem til jul.”

Ifølge Dansk e-Mobilitet er politiet underrettet om, at der efter alt at dømme vil opstå kø ved en række centrale ladestationer på de mest travle juledage.

Nogle af ladeoperatørerne vil desuden have personale til stede for at sikre en glidende afvikling.

Clever og E.ONs tre mest populære ladestationer - markeret med rødt - ligger ved Storebælt og Lillebælt, her risikerer du at holde i kø for at få strøm. Du kan overveje de alternative ladestationer - markeret med grønt - bemærk dog at hvis du er kunde hos Clever- eller E.ON, så er ladningen her ikke inkluderet i dit abonnementet. 

FDM har samlet fem gode råd til at undgå julekøen

1. Oplad hjemmefra og kør længere mellem opladningerne. Sørg for, at bilen er opladet til 100 procent, varm den op, mens den lader, og brug bilens ECO-mode, så batteriet rækker længere. Kør hjemmefra i ekstra god tid, hvis du skal lade på vejen. Overvej også at sætte hastigheden ned, så forlænger du rækkevidden og kan måske helt undgå at skulle lade undervejs.

2. Planlæg din rute. Brug en app som for eksempel Plugsurfing til at planlægge din rute, hvis du har brug for at lynlade undervejs. Brug AC-ladere, hvis du planlægger en længere pause. Er der lang kø ved din udbyders ladestandere, så vær opmærksom på alternative lademuligheder. Du kan se priserne på Plugsurfing eller hos pågældende udbyder,

3. Gør hurtig plads til andre og oplad kun det, du skal bruge, så andre kan komme til.

4. Ladeoperatørerne forventer ekstra meget juletrafik ved lynladestationerne ved Fredericia, Knudshoved/Nyborg og Halsskov/Korsør. Derfor kan det være en god idé at forsøge at undgå at lynlade bilen på disse stationer.

5. Husk at finde en lader tæt på det sted, du fejrer jul, så du kan lade bilen op til 100 pct., så du dermed kan køre hjem enten uden at lade eller blot foretage en kort lynladning.

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.

Kontakt rådgivningen