Sådan bliver julens trafik på vejene

Der er ikke udsigt til større kødannelser op til jul. Kun elbilister må indstille sig på ventetid undervejs. Ladeoperatører venter nemlig pres på ladestationer landet over.

Juletrafik på Storebæltsbroen
Trafik

Der er ikke udsigt til større trængsel og alarm på landets veje frem mod den 24. december.

Juleaften falder i år på en fredag, og med tidlig juleferie for mange skolebørn venter Vejdirektoratet, at juletrafikken vil sprede sig over flere dage.

Kun torsdag den 23. december, lille juleaften, er der i tidsrummet kl. 11.00-14.00 udsigt til lidt flere biler på vejene. På Storebæltsbroen venter Sund & Bælt flest biler igennem betalingsanlægget mellem kl. 10.00-17.00.

Som ved andre højtider ventes det store træk at gå fra hovedstadsområdet og vestpå ad motorvej E20 hen over Fyn og mod Jylland.

Også fra Holbæk og op mod Sjællands Odde og færgen til Aarhus kan der periodevis være tæt trafik. Det samme gælder i Jylland fra Trekantsområdet og nordpå mod Aarhus på motorvej E45.

Som altid kan vejret dog drille, og kraftig blæst, frost eller nedbør kan betyde længere rejsetid.

Juletrafikken 2021
Juletrafikken ventes i år at sprede sig over flere dage. Som tidligere år vil det store træk være fra hovedstadsområdet og vestpå over Fyn, samt på E45 mellem Trekantsområdet og Aarhus. (Grafik: FDM)

Tæt trafik 2. juledag

Mens juletrafikken op til den 24. fordeler sig over flere dage, koncentrerer hjemrejsetrafikken sig omkring 2. juledag, søndag den 26. december. Ifølge Vejdirektoratets prognose vil den være tættest i tidsrummet kl. 10.00-14.00, mens Storebæltsbroen venter, at de travleste hjemsrejsetimer ligger mellem kl. 10.00-17.00.

Modsat op til jul vil det store træk være fra Jylland mod Sjælland og hovedstadsområdet. Igen vil det kunne mærkes på motorvej E45 og E20 og fra Sjællands Odde mod Holbæk ad rute 21. Allerede fra mandag den 27. december skulle der dog igen være god plads på vejene.

FDM har samlet fire gode råd til, hvordan du får en god tur hjem til jul. God tur og god jul.

Gør bilen klar – Det er vigtigt, at bilen er klar til vinterens strabadser. Også hvis man i julen skal ud på en lille kør selv-ferie. Sørg for, at alle lys på bilen virker, og mål dæktrykket (du har naturligvis skiftet til vinterdæk) – også i reservehjulet. Hav en sikkerhedsvest liggende i kabinen og en lommelygte, så du kan se noget i mørket, hvis uheldet er ude. Husk også at have nummeret til vejhjælp kodet ind i din telefon.

Pak med omtanke - Det er formentlig omsonst at give rådet om at begrænse sig, for det er nok ikke populært at efterlade nogle af julegaverne derhjemme. Så når bilen er proppet, er det en god idé at lægge de tunge ting ne­derst og længst muligt inde i baga­gerummet op mod bagsædet. De lette ting skal ligge øverst, men må ikke ligge på en måde, så de flyver gennem kabinen ved en hård op­bremsning eller et sammenstød. De skal heller ikke spærre for ud­synet bagud.

Hav ekstra tålmodighed - Du kommer ikke (ret meget) hur­tigere frem ved at køre derudad i en rasende fart. Til gengæld gør du trafikken usikker for dig selv og andre. Så tag tålmodigheden med bag rattet, hold god afstand til forankørende, over­hold hastighedsgrænserne og kør efter forholdene. Især hvis vejret driller.

Lyt til trafikmeldingerneSelvom du kan vejen, er det en god idé at bruge en GPS-app med live trafikinformation. Det kan være Google Maps. Så bliver du varslet, hvis du nærmer dig en kø, og kan vælge at tage en alternativ rute el­ler at holde en pause. Tænd også for tra­fikradioen. Ud over meldinger om knuder i trafikken og uheld for­tæller den også om bl.a. tabt gods, spøgelsesbilister og andet, du ikke altid får via navigationen.