Ny tommelfingerregel skal gøre trafikken mere sikker

Bagendekollisioner er den hyppigste type ulykke på de danske motorveje. Ny kampagne fra Vejdirektoratet lancerer derfor ny tommelfingerregel, der skal hjælpe de danske bilister med at holde afstand til forankørende på motorvejen.  

Grafik af ny tommelfingerregel bag rattet
Trafik

Vejdirektoratet sætter i ny kampagne fokus på at holde afstand og lancerer tommelfingerregel, der i al sin enkelhed – og i bogstavligste forstand – går ud på, at man som bilist holder tommelfingeren op foran sig for at tjekke, om afstanden er tilstrækkelig til forankørende. Hvis tommelfingeren kan dække bilen foran, er afstanden god. 

”En stor del af ulykkerne på motorvejene er bagendekollisioner på grund af, at trafikanter ikke holder nok afstand. Jeg håber, at denne kampagne kan være et bidrag til afstandsdrøftelser i bilerne, når medpassagererne for eksempel lige beder chaufføren om at give den forankørende en thumbs up," siger transportminister Thomas Danielsen (V). 

Sådan gør du 

Tommelfingerreglen består af tre trin: 

1. Stræk armen 

2. Løft tommelfingeren 

3. Dæk køretøjet foran dig med din tommelfinger 

Grafik af tommelfingerregel
Med en ny tommelfingerregel vil Vejdirektoratet hjælpe bilisterne til at holde afstand til forankørende. (Grafik: Vejdirektoratet)

Hyppigste type ulykke 

Vejdirektoratets ulykkesstatik viser, at bagendekollisioner i perioden 2018 til 2022 udgjorde 44 procent af det samlede antal ulykker på motorvejene.  

”FDM er glade for, at Vejdirektoratet nu sætter fokus på at holde afstand i trafikken. Statistikken viser, at det er et område, hvor danskernes kørsel kan forbedres, og hvor en kampagne som denne kan gøre en forskel. Det er ikke afgørende, om man anvender denne tommelfingerregel eller to-sekunders-reglen, som mange nok er trænet med på køreskolen. Det afgørende er, at man har fokus på at holde afstand, fordi for kort afstand øger risikoen for alvorlige ulykker,” siger Dennis Lange, chefkonsulent i FDM. 

Når afstanden til bilen foran er for kort, har man ikke tid nok til at reagere, hvis der sker noget uforudset i trafikken, og en pludselig opbremsning hos den forankørende kan føre til en bagendekollision. 

”Forhåbentlig kan tommelfingerreglen gøre det lettere for trafikanterne at holde den korrekte afstand, for der er jo absolut ingen ulemper ved at holde afstand til bilen foran. Til gengæld betyder det rigtig meget for sikkerheden på motorvejene,” siger Marianne Foldberg Steffensen, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet. 

Grafik af ny tommelfingerregel
Grafik: Vejdirektoratet

Skaber stor irritation

Vejdirektoratet har tidligere foretaget en undersøgelse, der viser, at manglende afstand til den forankørende, er noget, som kan få næsten halvdelen af danskerne (49 %) op i det røde felt. Faktisk er det kun bilister, der ikke holder til højre på motorvejen, der irriterer danskerne mere. 

”Irritation er også et problem for trafiksikkerheden, fordi det kan få trafikanterne til at handle uhensigtsmæssigt. Hvis en bil ikke holder tilstrækkelig afstand, kan den forankørende for eksempel føle sig presset til at skifte vognbane, før der er tilstrækkelig plads,” fortæller Marianne Foldberg Steffensen. 

FAKTA: Største irritationer i trafikken 

Ifølge Vejdirektoratets undersøgelse er det disse fem ting ved andre trafikanter, der irriterer flest danske bilister: 

  • De holder ikke til højre – 54 % 
  • De holder ikke afstand til bilen foran – 49 % 
  • De bruger ikke blinklyset – 29 % 
  • De er fokuseret på andet end deres kørsel – 28 % 
  • De kører egoistisk – 26 % 

Antal respondenter: 1.274. Målgruppe: Bilister 18+ år, der kører mere end 3.000 km. årligt privat eller i forbindelse med erhverv. Kilde: Verian. 

Kilde: Vejdirektoratet 

Kender du alle de nye regler?

Husk, du med FDMs nyhedsbrev kan holde dig opdateret på ændringer i regler og lovgivning, som er relevant for bilister. 

Få nyhedsbrev