Sådan kører du i tåge

Når du kører ind i usigtbart vejr som tåge og tæt nedbør, er det vigtigt, at du tænder bilens tågelygter, tilpasser din fart og holder afstand. Kontroller også, at bilens baglygter er tændt, hvis du har automatiske kørelys på bilen.

Tænd tågelygterne, tilpas farten og hold afstand, når du kører i usigtbart vejr
Viden

Hvis der er nedsat sigtbarhed enten i form af tåge, tæt regn eller sne, skal du af hensyn til din egen og andres sikkerhed sikre, at din bil ses bedst muligt. De fleste biler er udstyret med tågebaglygter. Sørg for at tænde tågelygterne, når der er lav sigtbarhed.

Har du tågeforlygter kan disse være en hjælp for dig. Lygterne er placeret lavt på bilen og lyser under tågen. Har du ikke tågeforlygter, så sørg for at bruge nærlyset. 

Tilpas farten

Nedsat sigtbarhed betyder også, at du ikke nødvendigvis kan holde fartgrænsen. Det handler om at vurdere forholdene og tilpasse farten. Hvis du kører for hurtigt, kan du ikke nå at reagere, men kører du for langsomt, kan bagvedkørende blive overrasket over din lave fart.

Og vigtigst af alt - hold afstand.

Sluk tågelygterne igen

Når du er ude af tågen, og der igen er normal sigtbarhed, skal du huske at slukke tågelygterne igen, så de bagvedkørende ikke fejlfortolker dine tågelygter som stoplygter eller bliver blændet af lyset. Kører du kø-kørsel, bør du slukke tågebaglygterne, da de kan være til gene for de bagvedkørende.

Læs også: Tænd det rigtige lys

Husk baglygterne

Alle nyere biler er i dag udstyret med automatisk kørelys. Det betyder, at kørelyset tænder automatisk, men ikke i alle tilfælde tænder baglyset samtidig. Det gælder især for mikro- og minibiler, hvor du selv manuelt skal sikre, at baglyset tænder. De større biler har ofte en lyssensor, der tænder nærlyset, når mørket falder på. Det er dog ikke altid, at disse sensorer registrerer tåge, og du kan dermed risikere, at køre med slukkede baglygter på bilen.

Fra juli 2016 blev der indført krav til nye biler, om at nærlyslygterne (og dermed baglygterne) automatisk skal tændes i mørke og usigtbart vejr.

Læs også: Tænd lygterne i skumring, tåge og regn

Bestil FDM vejhjælp