Find svaret: Teknisk ordbog til el- og hybridbiler

I tvivl om de mange nye tekniske udtryk, når du ser på elbil eller hybridbil? Her finder du forklaringen på de fleste af de udtryk, du jævnligt møder.

Instrumenthus på en bil
Viden

Taler du flydende 'elbilsk'? Måske ikke helt, vel? Så er du ligesom folk er flest. Elbiler og hybridbiler er fulde af teknologi, som ikke fandtes den gang de fleste af os bilejere i sin tid tog kørekort. Med ny teknologi kommer nye ord, begreber, tekniske termer og fagudtryk.

Du behøver langt fra kende dem alle for at eje og køre en elbil eller hybridbil, men det kan jo være rart at kende til et godt sted, hvor du kan slå det meste op, hvis du skulle komme i bekneb for et ord, eller du bare er nysgerrig på at lære mere. Det sted er her. 

Tryk på overskriften eller det blå plustegn for at folde menuen ud, og find svar på, hvad ordene betyder.

Illustration

12V-batteri 
Leverer strøm til bilens traditionelle forbrug som f.eks. lys og viskeanlæg og radio. Lavvoltsbatteriet er på 12V, ligesom i en konventionel bil. Batteriet henter strøm fra bilens højvoltsbatteri.
A, ampere 
A er forkortelsen for ampere, der er en enhed for strømstyrke. 

Strøm er elektroner, og ampere er et udtryk for, hvor mange elektroner der kommer ud i ledningen. Flere elektroner giver mere strøm, men de udvikler også mere varme og et højere forbrug. Jo flere ampere, du lader med, jo hurtigere lader din elbil op.

En almindelig stikkontakt kan ikke holde til at få mere end 6 ampere igennem sig i længere tid. Trækker du mere strøm ud af den, risikerer du både at brænde sikringer over, smelte din stikkontakt eller det der er værre.

En ladeboks kan holde til at få markant flere ampere til at løbe igennem sig, derfor er der ikke her de samme begrænsninger.

AC 
Alternating Current / vekselstrøm. Det er den samme type strøm, som bruges i vores el-net.

Illustration

Batteripakke 
En række moduler, som tilsammen udgør bilens samlede batterikapacitet. Udover at give strøm til bilens el-motor, forsyner den også de andre højvoltskomponenter. 
BMS 
Battery Management Systems er batteriets masterstyreenhed. Styreenheden kontrollerer data under opladning og afladning. 
Brændselscelle 
Blander ilt fra luften (oxygen) med brint (hydrogen), hvilket i brændselscellen omdannes til elektricitet. Benævnt som en elektrokemisk proces
CCS-stik 
CCS står for Combined Charging System. Det er et kombineret ladestik, som anvendes til hurtigladning ved hjælp af jævnstrøm (DC). Stikket findes på lynladere. 
CHAdeMO 
Et ladestik som anvendes til hurtigladning ved hjælp af jævnstrøm (DC). Stikket findes på lynladere. Anvendes typisk til asiatiske biler. 
C-rate 
Forholdet mellem ladeeffekt og batteriets energivolumen. Jo højere C-rate, desto hurtigere kan man oplade og aflade batteriet. 
cw-værdi / cd-værdi  
Dette er en værdi for bilens luftmodstandskoefficient. Jo lavere værdi, desto mindre luftmodstand under kørsel. Det handler om at lede luften effektivt forbi bilen, så luftmodstanden bliver mindst mulig. 

Illustration

DC 
Direct Current / jævnstrøm. Det er denne type strøm, som batteriet i bilen kan oplagre. 
Effekttæthed 
Indikation af hvor meget effekt et batteri kan lagre pr. kilo (kW/kg).  
E-motor/ El-motor 
Elektromotor. Det er el- og hybridbilens kraftmaskine. Den konverterer elektrisk energi til mekanisk energi. Elektriske motorer i elbiler kører på vekselstrøm. 
E-Pedal
Acceleration og nedbremsning foregår kun med speederpedalen. El-motoren decelererer ret kraftigt, så snart du løfter foden fra speederpedalen

Illustration

Energitæthed 
Indikation af hvor meget energi et batteri kan lagre pr. kilo (kWh/kg). 
EV/BEV 
Electric vehicle / Battery electric vehicle. Et køretøj, der udelukkende drives af el. 
EVSE 
Electric Vehicle Supply Equipment. En ladestation i form af en stander eller boks til elektriske køretøjer. Den har til funktion at levere strøm til en elektrisk bil under opladning. Giver en enkel og sikker opladning, da den overvåger opladningsprocessen i tilfælde af f.eks. strømsvigt, kortslutning, jordfaldsafbrydelse, belastninger i forsyningsnettet, hardwarefejl og lign. Læs mere om ladestandere her
Faser

Strøm i Danmark bliver (i langt de fleste tilfælde) ledt ind i din bolig i tre faser. Det er forskelligt, hvor mange faser, din bil kan tage imod – det stik, som er mest almindeligt til elbiler, Type 2-stikket, understøtter op til tre faser. Både din ladeboks og din bil bestemmer, hvor mange faser, du kan udnytte. Du vil typisk kunne bruge en eller tre faser.

Frunk

Ordet frunk er en sammentrækning af de engelske ord 'front’ og ’trunk’. Ordet betyder dermed et bagagerum, som er placeret i forenden af bilen. Da elmotorer rent fysisk fylder mindre end brændstofmotorer er mange elbiler udstyret med et bagagerum foran af varierende størrelse.

Illustration

Fuld hybrid 
El-motor og batteripakke er stærke nok til at kunne drive bilen uden brug af forbrændingsmotoren (HEV, PHEV). 
HEV 
Hybrid Electric Vehicle. En hybridbil som ikke kan oplades af en ekstern oplader. Skifter selv automatisk mellem at køre på brændstof og el. Eldrift fungerer typisk ved lavere hastigheder, og hybridbilen er bedst egnet til bykørsel. Batteriet oplades under kørslen. Læs mere om forskellen på hybrid og plugin hybrid
Hurtiglader (fastcharger/supercharger) 
Et offentligt tilgængeligt ladepunkt, hvor man kan oplade via Type 2, CHAdeMO, CCS eller Tesla Type 2. Effekten er typisk 50 kW eller derover.
Hybridbil
Hybrid Electric Vehicle. En hybridbil, som ikke kan oplades af en ekstern oplader. Skifter selv automatisk mellem at køre på brændstof og el. El-drift fungerer typisk ved lavere hastigheder, og hybridbilen er derfor bedst egnet til bykørsel. Batteriet oplades, når man bremser eller kører ned af bakke. Forkortes: HEV. Læs mere om forskellen på hybrid og plugin-hybrid
Højvoltsbatteri 
Leverer det elektriske forbrug til den elektriske drivlinje og højvoltskomponenterne. Det er det største batteri, som befinder sig i bilen. Spændingen ligger oftest mellem 144V og 800V, men er typisk på ca. 400V for de fleste el- og hybridbiler. 
ICE 
Internal Combustion Engine. Forbrændingsmotor, som vi kender den i en konventionel benzin- eller dieselbil. Udtrykket bruges typisk for at differentiere den elektriske motor fra forbrændingsmotoren. 

Illustration

Induktionsladning 
Trådløs opladning via en platform i stedet for et kabel. 
kW 
Kilowatt. En enhed for effekt. 1 kW svarer til ca. 1,36 hk. (eks. 100 kW * 1,36 = 136 hk). 
kWh 
Kilowatt-time. Angivelse for højvoltbatteripakkens kapacitet. En enhed for energi. I 1 kWh er effekten 1 kW udført i 3600 sekunder (1 time), eller hvad der svarer til en energi på 3,6 MJ (megajoule).

En elbils batterikapacitet er altså udtrykt i kWh, eller kilowatt-timer. Det er det samme enhed, som din elmåler bruger til at måle dit strømforbrug.

En kilowatt-time, eller kWh, er et udtryk for en fast mængde strøm. Det er den strøm, du får, hvis du lader med én kW i én time.

Din elbils forbrug bliver typisk opgjort i Wh/km. Kører du f.eks. 200 Wh/km (eller 0,2 kWh) i gennemsnit, og din elbils batteri er på 40 kWh, så kan du køre cirka 200 kilometer på en opladning, da 40 kWh / 0,2 kWh/km = 200 km

Ladeboks/wallbox 
Opladning på privatadresse sker via en ladeboks/wallbox, som installeres i husstanden.
Ladestander 
Et offentligt tilgængeligt ladepunkt. Der er mange forskellige operatører, som står bag dem, og der skal ofte oprettes en konto hos den pågældende operatør for at benytte dem. Anvender typisk Type 2-stik. (Se evt. mere under punktet EVSE).  
MHEV 
Mild Hybrid Electric Vehicle. Konventionel motor kombineret med en lille elektrisk motor, som kobles til i kort tid f.eks. ved acceleration. Kan ikke køre på strøm alene. Mild-hybridbilen har et ekstra batteri på 12V eller 48V.  Læs mere om forskellen på hybrid og plugin hybrid
Mormorlader (nødlader/gæstelader) 
Lader der bruges i en almindelige 230 volt stikkontakt. Den skal almindeligvis anses som en nødlader og ikke som fast opladning. Læs mere: Om nødlader/mormorlader

Illustration

OBC/inverter 
On Board Charger. Elbilens integrerede lader. Den har til opgave at konvertere vekselstrøm (AC) om til jævnstrøm (DC), som højvoltsbatteriet oplades med. 
Opladningstermer 
Mode 1: AC ladning med kabel uden styreboks.
Mode 2: AC ladning med kabel indbefattet af styreboks (mormorkabel/gæstekabel).
Mode 3: AC ladning via en ladestander eller ladeboks.
Mode 4: DC ladning via en ladestander. 
One-pedal-driving (kørsel med én pedal) 
Kaldes også E-Pedal. Acceleration og nedbremsning foregår kun med speederpedalen. Elmotoren decelererer ret kraftigt, så snart du løfter foden fra speederpedalen
Parallel-hybrid 
En bil som er udstyret med elektrisk motor og en forbrændingsmotor, som kan bruges samtidigt eller hver for sig.
PHEV 
Plugin Hybrid Electric Vehicle. Opladningshybrid som lades op fra en ladestander, ladeboks eller i nødstilfælde fra en stikkontakt. Giver mulighed for at køre på el, brændstof eller kombineret. 
Plugin-hybrid
Opladningshybrid som lades op fra en ladestander, ladeboks eller i nødstilfælde fra en stikkontakt. Giver mulighed for at køre på el, brændstof eller kombineret. Forkortes: PHEV. Læs om forskellen på hybrid og plugin-hybrid
REX 
Range Extender. Elbil med en lille forbrændingsmotor, som sørger for at oplade batteriet, hvis man er ved at løbe tør for strøm (eks. BMW i3 REX)

Illustration

Rekuperation 
Genvinding af energi under kørsel. Elmotoren fungerer som en generator, når man løfter foden fra speederpedalen eller træder på bremsen. Under denne proces regenererer elmotoren energi til batteriet. 
Rækkevidde 
En indikation af hvor langt bilen reelt kan køre på en fuld opladning. Elbilens rækkevidde formindskes mindst 20 procent om vinteren.
Samtidighedsfaktor (samtidsfaktor) 
Et udtryk for elinstallationens samlede mulige strømforbrug, set i forhold til sandsynligheden for alle forbrugere er i brug samtidig. 
Serie-hybrid 
En bil som er udstyret med en forbrændingsmotor og en elektromotor, der er monteret i serie. Elektromotor sørger for bilens fremdrift, mens forbrændingsmotor kun anvendes til at genoplade batteriet ved hjælp af en generator - se f.eks. denne biltest af BMW i3 REX.
Serie-parallelhybrid 
Avanceret form for hybriddrift. Hybridbilen fungerer som en parallelhybrid, men er udstyret med en ekstra generator, som gør det muligt at lade batterierne, selvom elektromotoren bruges til fremdrift.
SOC 
State of Charge. En angivelse af batteriets ladetilstand i procent. 
SOH 
State of Health. En måling af batteriets helbredstilstand angivet i procent. Det giver en indikation af, hvor meget brugbar livstid, der resterer. Der findes flere produkter, der kan foretage målinger af batteriet, bl.a. Aviloo Batteritest. Nogle bilproducenter anerkender dog ikke andre målemetoder end deres egne.

Læs mere: Sådan måler FDMs State of Health med Aviloo Batteritest
Solid State Battery 
Kendetegnes også som et faststofbatteri. Denne batteriteknologi er et alternativ til et konventionel litium-ion batteri. En række producenter og virksomheder forsker meget i denne teknologi, da det antages at være kunne have en højere energitæthed og tillade hurtigere opladning. 

Illustration

Tesla Type 2-stik 
Et særligt stik udformet som et Type 2 stik. Bruges til hurtigladning af Tesla ved Teslas Supercharger-anlæg i Europa.  
Type 1-stik 
Forgænger til Type 2 og er ikke så udbredt. Anvendes typisk til ældre el- og hybridbiler. 
Type 2-stik 
Det mest udbredte ladestik til el- og hybridbiler i Europa. 
V, volt 
Forkortelse for volt. En enhed for spænding.

Har du brug for råd og vejledning?

Overvejer du en bil med stik, eller er du ny elbilsejer eller plugin-hybridejer, der kan komme i tvivl om, hvad der er op og ned og smartest for dig? Husk, at du som medlem af FDM kan få hjælp og rådgivning om bil, opladning og meget mere.   

Læs mere om medlemskab og fordele