Fem gode råd om dit billån

Ofte får bilkøbere ikke undersøgt muligheden for finansiering på forhånd. Mange ser derfor først et lånetilbud hos forhandleren og skal på kort tid tage stilling til renter og omkostninger.

Find det bedste billån før du tager ud til bilforhandleren
Viden

Det kan helt bogstaveligt betale sig at undersøge markedet for billån, før du tager af sted for at prøve biler hos forhandleren. Pludselig står du måske med drømmebilen og et forslag til finansiering af bilen i hånden  og da er det rart at være klædt godt på til at gennemskue, om det nu også er det bedste billån for dig.

Det bedste billån får du ved at forberede dig. Følg nedenstående råd, og vær klar til dit kommende bilkøb.

Skillestreg

Illustration Vær på forkant 

Der kan være mange penge at spare ved at vælge det rigtige billån. Men mange glemmer at undersøge deres muligheder på forhånd og lader sig derfor nemt friste af bilforhandlerens finansieringstilbud. Bilforhandlerens finansieringstilbud behøver heller ikke at være en dårlig finansiering, for ofte er renten lav, men etableringsomkostningerne kan være høje.

Forhandlerens stiftelsesprovision er forhandlerens løn for at oprette lånet, og er som udgangspunkt til forhandling. Så undersøg på forhånd, hvad der bedst kan svare sig for dig. Skillestreg

Illustration Sammenlign priser via ÅOP

Mange har forståeligt nok vanskeligt ved at gennemskue prisen på et billån. Udover renten er der etableringsomkostninger og evt. løbende gebyrer.

Alle låneomkostningerne er sammenfattet i et sammenligneligt begreb: ÅOP. Det er en forkortelse for Årlig Omkostning i Procent.

Vil du sammenligne billån, bør du derfor bruge ÅOP for at få det samlede overblik. Det er ikke alle forhandlere, der er lige gode til at oplyse ÅOP, men du har ret til at få dette oplyst. Skillestreg

Illustration Fast eller variabel rente

Du kan vælge billån med enten fast eller variabel rente.

Fast rente kan koste lidt ekstra om måneden, men giver til gengæld budgetsikkerhed i hele låneperioden. Med variabel rente kan du i nogle perioder udnytte et evt. lavt renteniveau. Der er dog ingen sikkerhed for, hvilke rentestigninger du kan få.

Vælger du et billån i banken, kan renten ofte være til forhandling.

Læs mere: Find det rigtige billån Skillestreg

Illustration Indfrielse af billån

De fleste indfrier deres billån før tid, fordi de har behov for eller blot ønsker en ny bil.

Her skal du være opmærksom på, at du altid skal betale alle etableringsomkostningerne, som er en del af restgælden. Du sparer til gengæld de fremtidige renter, hvis du opsiger lånet før tid.

Undersøg på forhånd, hvilke omkostninger der er forbundet med at opsige lånet før tid. Skillestreg

Illustration 14 dages fortrydelsesret

Det er de færreste der ved, at der normalt er 14 dages fortrydelsesret på en finansieringsaftale optaget ude hos en bilforhandler.

Dog skal du være opmærksom på, at en slutseddel og dermed bilkøbet er bindende, og at du derfor skal finde en anden finansieringsløsning. Skillestreg

Hvor kan du finde hjælp til bilkøbet?

Som medlem af FDM kan du få råd og vejledning om dit bilbudget og hvilken finansiering, der passer bedst til dit behov og budget. Bilen er en vigtig del af dagligdagen for mange. Når der skal købes ny bil, er det vigtigt, at bilen bliver en god investering for familien. Derfor bruger mange medlemmer FDMs rådgivning til at få hjælp til bilkøbet.

Har du brug for hjælp?

Har du brug for hjælp til dit bilkøb, kan du altid tage en rådgiver fra FDM med på råd undervejs. Er du medlem af FDM, er det en del af dit medlemskab. Er du ikke medlem endnu, kan du blive det i forbindelse med dit bilkøb.

Få hjælp til bilkøb