Fem gode råd om dit billån

Ofte får bilkøbere ikke undersøgt muligheden for finansiering på forhånd. Mange ser derfor først et lånetilbud hos forhandleren og skal på meget kort tid tage stilling til renter og omkostninger.

Par diskuterer af skriftlig aftale med en forhandler.
Viden

Det kan helt bogstaveligt betale sig at undersøge markedet for billån, før du tager af sted for at prøvekøre biler hos forhandleren. Pludselig står du måske med drømmebilen og et forslag til finansiering af bilen i hånden – og da er det rart at være klædt godt på forinden til at gennemskue, om det nu også er det bedste billån for dig.

Det bedste billån får du ved at forberede dig. Følg nedenstående råd, og vær klar til dit kommende bilkøb.

Skillestreg

IllustrationVær på forkant 

Der kan være mange penge at spare ved at vælge det rigtige billån. Men mange glemmer at undersøge deres muligheder på forhånd og lader sig derfor nemt friste af bilforhandlerens finansieringstilbud. Bilforhandlerens finansieringstilbud behøver heller ikke at være en dårlig finansiering, for ofte er renten lav, men etableringsomkostningerne kan være høje.

Forhandlerens stiftelsesprovision er forhandlerens løn for at oprette lånet, og er som udgangspunkt til forhandling. Så undersøg på forhånd, hvad der bedst kan svare sig for lige netop dig.
Skillestreg

IllustrationSammenlign priser via ÅOP

Mange har forståeligt nok vanskeligt ved at gennemskue prisen på et billån. Udover renten er der etableringsomkostninger og evt. løbende gebyrer.

Alle låneomkostningerne er sammenfattet i et sammenligneligt begreb: ÅOP. Det er en forkortelse for Årlig Omkostning i Procent.

Vil du sammenligne billån, bør du derfor bruge ÅOP for at få det samlede overblik. Det er ikke alle forhandlere, der er lige gode til at oplyse ÅOP, men du har ret til at få dette oplyst.Skillestreg

IllustrationFast eller variabel rente

Du kan vælge billån med enten fast eller variabel rente.

Fast rente kan koste lidt ekstra om måneden, men giver til gengæld budgetsikkerhed i hele låneperioden. Med variabel rente kan du i nogle perioder udnytte et evt. lavt renteniveau. Der er dog ingen sikkerhed for, hvilke rentestigninger du kan få.

Vælger du et billån i banken, kan renten ofte være til forhandling.

Læs mere: Find det rigtige billånSkillestreg

IllustrationIndfrielse af billån

De fleste indfrier deres billån før tid, fordi de har behov herfor eller blot ønsker en ny bil.

Her skal du være opmærksom på, at du altid skal betale alle etableringsomkostningerne, som er en del af restgælden. Du sparer til gengæld de fremtidige renter, hvis du opsiger lånet før tid.

Undersøg derfor altid på forhånd, hvilke omkostninger der er forbundet med at opsige lånet før tid.Skillestreg

Illustration14 dages fortrydelsesret

Det er de færreste, der ved, at der normalt er 14 dages fortrydelsesret på en finansieringsaftale optaget ude hos en bilforhandler.

Dog skal du være opmærksom på, at en slutseddel og dermed bilkøbet er bindende, og at du derfor skal finde en anden finansieringsløsning


Hvor kan du finde hjælp til bilkøbet?

Som medlem af FDM kan du få råd og vejledning om dit bilbudget og hvilken finansiering, der passer bedst til dit behov og budget.

Bilen er en vigtig del af dagligdagen for mange. Når der skal købes ny bil, er det vigtigt, at bilen bliver en god investering for familien. Derfor bruger mange medlemmer FDMs rådgivning til at få hjælp til bilkøbet.

Har du brug for hjælp?

Har du brug for hjælp til dit bilkøb, kan du altid tage en rådgiver fra FDM med på råd undervejs. Er du medlem af FDM, er det en del af dit medlemskab. Er du ikke medlem endnu, kan du blive det i forbindelse med dit bilkøb.

Få hjælp til bilkøb