Gør bilen klar til kør selv-ferien

Er din bil klar til årets kør selv-ferie? Det behøver ikke at tage lang tid at gøre bilen klar til turen. Er din bil i god stand, kan du følge disse nemme trin.

Bil har åben kølerhjelm, og en mand tjekker olie på bilen.
Viden

Mange kør selv-bilister tilbagelægger flere tusind kilometer på kør selv-ferien – ofte fordelt på lange stræk og ved høje temperaturer. Vil du sikre dig, at bilen er klar til strabadserne, så kræver det, at du tjekker bilens ferieform. Selvom du måske ikke skal køre så langt, er det stadig en god ide at ofre lidt tid på at gøre bilen ferieklar.

Her er tip til, hvordan du giver din bil et "ferietjek", før du og familien drager af sted. 

SkillestregIllustration1 | Tjek olien

Tjek oliestanden på bilen. Det gør du ved at pejle olien. Bilen skal have stået stille i 10-15 minutter for at få en mere nøjagtig måling.

Olieniveauet skal være mellem min. og max. på oliepinden se evt. nærmere i bilens instruktionsbog.

Tjek også olie undervejs på turen. Tag evt. en lille dunk olie med på turen, hvis du skulle få brug for at toppe din bils olie op undervejs.

SkillestregIllustration2 | Tjek dine dæk

Bilens dæk skal – som altid – være i orden. Selv om vejrudsigten lover sommersol, kan køreturen jo alligevel godt foregå i regnvejr. Det skal dækkene også kunne klare. 

Start med at tjekke dækmønsterets dybde. FDM anbefaler, at dybden som minimum er tre mm (loven siger 1,6 mm). Hvis bilens dæk er ved at nå den anbefalede maksimale slidgrænse ved feriens start, så kan dækkene risikere at have en kritisk mønsterdybde, inden du kommer hjem til din egen garage igen. 

Se hvordan, du gør bilen klar til ferie

Kør selv-ferie betyder afslapning for dig, men overarbejde for din bil. Tjek bilens ferieform med disse tip:

Dæktrykket skal også være i orden. Se efter oplysninger om din bils dæktryk på bilens dørstolpe, på brændstofdækslet eller i instruktionsbogen. Dæktrykket skal være højere ved en feriepakket bil. Brug en dæktryksmåler – sådan en kan du typisk finde på tankstationen.

Har bilen TPMS, vil bilens system varsle dig om et eventuelt trykfald.

Læs mere: Hvad er TPMS?

Husk også at tjekke reservehjulet eller lappekit i bilen. De fleste nye biler har i dag lappekit. Har kittet været brugt, skal der et nyt i bilen. Har bilen reservehjul, så tjek at dækket ikke er punkteret, og at det har det rette dæktryk.

Som medlem af FDM kan du som en del af dit medlemskab få dine dæk og bremser kontrolleret.

Læs mere: Dæk- og bremsekontrol hos FDM 

SkillestregIllustration3 | Tjek lyset

Det er vigtigt for din og andres sikkerhed i trafikken, at du både kan se og selv blive set. Tjek derfor, at alle lygter på din bil virker. Hav evt. et ekstra sæt pærer med i bilen.

Som medlem af FDM kan du som en del af dit medlemskab få dine lygter og batteri kontrolleret.

Læs mere: Lygte- og batterikontrol hos FDM

SkillestregIllustration4 | Skab godt udsyn

Det er altid vigtigt at have et godt udsyn i bilen. Trafikfilm på indersiden af ruden kan især genere dit udsyn i modlys. Puds derfor ruden både inde og ude, før I skal afsted.

Fyld også sprinklervæske på bilen, så du kan rense ruden under kørslen. Husk at vælge en sprinklervæske, der passer til årstiden.

Læs mere: Er der forskel på sprinklervæske?

Vinduesviskerne skal også gerne holde hele turen. Tjek at viskerens gummi ikke er gået fra, og at vinduesviskeren sidder ordentligt fast. Trænger vinduesviskerne til at blive skiftet, kan du hente gode råd i vores guide-artikel om emnet.

Læs mere: Sådan skifter du viskerblade

Hav også et par gode køresolbriller liggende fast i bilen, så du har dem ved hånden, hvis du får brug for dem, mens du kører.Skillestreg

Illustration af underoverskriftEr du i tvivl om din bils stand?

Skal bilen ud på ekstra store strabadser, eller er du blot i tvivl om bilens stand, kan det være en idé også at få tjekket f.eks. bremser, kølesystem, oliefilter og airconditionanlæg før turen. 

Læs mere: Vedligeholdelse af bilens A/C- og klimaanlæg 

Hvis det passer med bilens serviceinterval, kan det også være en god ide at få bilens service klaret inden ferien.

Hør podcast fra FDM

Frigear er FDMs gratis ugentlige podcast om biler og livet som bilist.

Lyt med fra 14:20 og få tip til ferieklar bil. Hør f.eks. hvorfor du også skal være opmærksom på bilens batteri i varme, få forklaringen på hvorfor det er vigtigt at tjekke olien før ferien, og hvorfor det i nogle tilfælde kan være en god ide helt at skifte olien før en lang og strabadserende kør selv-ferie.

Husk: Pak bilen sikkert

Når du pakker bilen til kør selv-ferien, så vær opmærksom på at placere tingene rigtigt i bilen. En forkert pakket bil forringer sikkerheden.

Læs mere: Sådan pakker du bilen sikkert til kør selv-ferien 

Illustration af underoverskriftKan der gælde andre regler og krav i udlandet?

Der er forskelige krav til sikkerhedsudstyr i landene omkring os. Husk at sætte dig ind i disse regler, før du kører af sted.

Læs mere: Få overblik over krav til sikkerhedsudstyr i andre lande

FDM anbefaler, at du som minimum altid har advarselstrekant og sikkerhedsveste med i bilen. Det anbefales også, at der er veste til alle i bilen. Husk at lægge vestene i bildøren, så du nemt kan nå dem, hvis behovet opstår.

Har du mindre børn med i bilen, så vær opmærksom på, at der i andre lande kan gælde andre regler om autostole.

Læs mere: Få overblik over regler om autostole i andre lande

Det er også en god idé at sætte sig ind i de færdselsregler, der gælder i de lande, du skal køre i. I mange lande er det f.eks. et krav at danne nødkorridor ved kødannelse, ligesom fletteregler/flettekultur ved tilkørsel på motorveje kan være anderledes end i Danmark – blot et par eksempler på forhold, det er rart at kende til på forhånd som fører af bilen.  

Læs mere: Få overblik over færdselsregler i andre lande

Mangler du noget til bilferien?

Har du brug for udstyr til bilferien, så har FDMshop.dk et væld af gode produkter at vælge mellem. Husk, at du som medlem af FDM handler med rabat på udvalgte varer.

Besøg FDMshop.dk