Gør bilen klar til kør selv-ferien

Er din bil klar til årets kør selv-ferie? Det behøver ikke at tage lang tid, at gøre bilen klar til turen. Er din bil i god stand, kan du følge disse nemme trin.

Giv bilen et tjek, inden du kører på ferie
Viden

Mange kør-selv bilister tilbagelægger flere tusind kilometer på kør selv-ferien. For ikke at strande midt på Autobahn eller i en norsk vejtunnel, kan det være en god idé, at du giver bilen et ferietjek, før du og familien drager af sted.

I tvivl om din bils stand?

Skal bilen ud på ekstra store strabadser, eller er du blot i tvivl om bilens stand, kan det være en idé også at få tjekket fx bremsere, kølesystem, oliefilter og airconditionanlæg før turen. Hvis det passer med bilens serviceinterval, kan det også være en god ide at få bilens service klaret inden ferien.

Se hvordan du selv gør bilen klar til ferieturen:

Olie

Tjekke oliestand på bilen. Bilen skal have stået stille i 10-15 minutter for at få en mere nøjagtig måling. Olieniveauet skal være mellem min. og max. på oliepinden. Se bilens instruktionsbog. Tjek også olie undervejs på turen. Tag evt. en lille dunk olie med på turen, hvis du skulle få brug for at toppe din bils olie undervejs.

Dæk

Bilens dæk skal stå for at transportere en hel familie og alt oppakningen. Vær sikker på, at bilens dæk kan klare ferietur. Og selv om ferien siger sommer, kan det alligevel foregå i regnvejr. Det skal dækkene også kunne klare.

Hvis det passer med bilens serviceinterval, kan det være en god ide at få bilens service klaret inden ferien

Tjek dækmønsterets dybde. FDM anbefaler, at der som minimum er tre mm (loven siger 1,6 mm). Det passer med, at du måler med teksten i kanten af en 20 kr. mønt. Hvis bilens dæk er ved at nå den anbefalede slidgrænse ved feriens start, så kan dækkene risikere at have en kritisk mønsterdybde efter flere tusinde kilometers kørsel.

Dæktrykket skal også være i orden. Se efter oplysninger om din bils dæktryk på bilens dørstolpe, på brændstofdækslet eller i instruktionsbogen. Dæktrykket skal være højere ved en feriepakket bil. Brug en dæktryksmåler eller kør på tanken. Har bilen TPMS, vil bilens system varsle dig om et eventuelt trykfald.

Husk også at tjekke reservehjulet eller lappekit. De fleste nye biler har i dag lappekit. Har kittet været brugt, skal der et nyt i bilen. Har bilen reservehjul, så tjek at dækket ikke er punkteret og har rette dæktryk. 

Medlemsfordel: Få kontrolleret dine dæk og bremser:

Læs mere

Lys

Det er vigtigt, at du kan både kan se og blive set. Se derfor efter, at alle lygter på din bil virker. Hav evt. et sæt ekstra pærer med i bilen.

Medlemsfordel: Lygte- og batterikontrol

Udsyn

Det er altid vigtigt, at have et godt udsyn i bilen. Trafikfilm på indersiden af ruden kan især genere i modlys. Puds derfor ruden både inde og ude før I skal af sted.

Fyld også op med sprinklervæske, så du kan rense ruden under kørslen. Husk sprinklervæske der passer til enten vinter- eller sommersæson.

Vinduesviskerne skal også gerne holde hele turen. Tjek at viskerens gummi ikke er gået fra, og at vinduesviskeren sidder ordentligt fast. Trænger vinduesviskerne til at blive skiftet, kan du hente gode råd her:

Læs mere: Skift vinduesviskere

Hav også et par gode køresolbriller liggende fast i bilen. 

Sikkerhed

Der er forskelige krav til sikkerhedsudstyr i landene omkring os. Husk at sætte dig ind i disse regler, før du kører af sted.

Læs mere: Færdselsregler og sikkerhedsudstyr i andre lande

Vi anbefaler, at du som minimum altid har advarselstrekant og sikkerhedsveste med i bilen. Det anbefales også, at der er veste til alle i bilen. Husk at lægge vestene i bildøren, så du nemt kan nå dem, hvis behovet opstår.
 

Så galt kan det gå:

Pak bilen sikkert

Husk, når du pakker bilen til kør selv-ferien, skal du være sikker på, at du placerer tingene rigtigt i bilen. Ellers kan det skabe store skade i tilfælde af uheld.

Se her, hvordan du pakker sikkert til bilferien: