Rejsedokumenter som du ikke må glemme på kør selv-ferien

Her kan du se, hvilke dokumenter og papirer, du bør have med på kør selv-ferien i udlandet.

Bil pakket til kør-selv ferie
Viden

Når ferien foregår i bil, er der en ekstra række dokumenter, du bør have med i bagagen. Her får du overblik over, hvilke rejsedokumenter du altid bør have med, vi giver dig en anbefaling til, hvilke du også bør medbringe, og en liste over hvilke dokumenter du skal bruge i særlige tilfælde.

IllustrationHvilke rejsedokumenter skal du have med?

Nedenstående rejsedokumenter er obligatoriske på enhver kør selv-ferie:

Skillestreg> Kørekort

Medbring fysiske kørekort på alle eventuelle førere af bilen. Kørekort-appen er et dansk fænomen og dermed ikke gyldig i udlandet. 

Skillestreg> Pas

Husk pas – også til børnene. Du kan læse mere om, hvor og hvordan du får udstedt eller fornyet dit pas på borger.dk.

Læs mere: Få eller forny dit pas (eksternt link)

Rejser du uden for EU/EØS, bør du desuden på Udenrigsministeriets hjemmeside undersøge, om der er særlige krav til passet.

Læs mere: Andre landes pas- og visumregler (eksternt link) 

Skillestreg> Det blå sygesikringskort 

Kortet giver dig ret til sundhedsydelser på samme vilkår som borgerne i det land, du opholder dig i på ferie, arbejde eller studie. Kortet dækker i EU, Island, Norge, Liechtenstein og Schweiz. 
Du kan læse mere og bestille det blå sygesikringskort på borger.dk. 

Læs mere: Bestil det blå EU-sygesikringskort (eksternt link)

Skillestreg> Original registreringsattest

Vi anbefaler, at du (i tilfælde af tyveri) kun tager del 1 af registreringsattesten med. Hvis din attest er fra før den 5. december 2005, skal du medbringe hele den originale attest. 
Læs mere: Bilens registreringsattest

Skillestreg

IllustrationHvilke rejsedokumenter anbefaler vi, du tager med ved behov?

Følgende rejsedokumenter kan være nødvendige afhængigt af rejsemål og andre faktorer:

Skillestreg> Motorvejsmærkater og vignetter

I mange europæiske lande skal du betale afgifter for at køre på motorvejene. Få overblikket over hvilke lande, der har betalingsveje, og hvordan du betaler. I nogle lande skal du bruge en motorvejsmærkat/ et motorvejsmærke / en vignette. 
Læs mere: Vejafgifter og motorvejsmærkater i Europa

Skillestreg> Miljømærkater og mærker

I en række europæiske lande er der miljøzoner i byerne, og stadig flere byer forventes at indføre miljømæssige kørselsrestriktioner. Der kan være tale om både permanente og midlertidige miljøzoner. I flere byer er det nødvendigt med køb af et miljømærke til bilen for lovligt at kunne køre i zonerne. Enkelte byer har også krav om forhåndsregistrering af bilen online.
Læs mere: Miljøzoner og -mærkater i Europa

Skillestreg> Telefonnummer til vejhjælp

Er din bil kaskoforsikret, har du ret til hjælp, hvis du får problemer med din bil. Derudover kan du også have mulighed for international vejhjælp via din forsikring i øvrigt. Inden du kører afsted, bør du finde ud af, hvordan du er forsikret, og skrive relevante telefonnumre ned, så du har dem i tilfælde af, at du får brug for vejhjælp. 

Læs mere: Sådan gør du ved uheld på kør selv-ferien

Skillestreg> DK-skilt

Hvis du ikke har en EU-nummerplade, er det er obligatorisk at have et DK-skilt på bilen. Kører du med campingvogn, skal vognen også have et skilt påsat. Du kan blandt andet købe skiltet i FDMshop.dk. Er du medlem af FDM, handler du med rabat på udvalgte produkter.

Køb DK-skilt: Besøg FDMshop.dk

Skillestreg> Dyrepas og regler for transport

Et selskabsdyrspas kan udstedes til hunde, katte og fritter. Det skal medbringes, hvis du rejser med dit kæledyr i EU. Du kan læse mere om gældende regler, og hvordan du bestiller pas, på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Læs mere: Bestil dyrepas (eksternt link)

Husk også at følge reglerne for transport af dyr i bilen. Der kan være krav om f.eks. hundebur eller gitter, og reglerne kan variere fra land til land. 

Skillestreg> Pillepas

Et pillepas er en medicinattest, som du skal medbringe på rejse til et Schengenland, hvis du får medicin, der indeholder euforiserende stoffer. 
Læs mere: Bestil pillepas (eksternt link)

Skillestreg> Internationalt kørekort

Det internationale kørekort er en formaliseret oversættelse af det danske kørekort, det kan være påkrævet ved kørsel i lande uden for Europa. Det internationale kørekort kaldes også IDP, som står for International Driving Permit.

Læs mere om internationalt kørekort

Et internationalt kørekort udstedes på grundlag af et gyldigt dansk kørekort. Det er gyldigt i et år fra udstedelsesdatoen og koster 25 kr. (2022). Dit danske kørekort er tilstrækkeligt ved kørsel i alle EU-lande, Schweiz og de tre EØS-lande (Island, Norge og Liechtenstein).

Hvis du opholder dig i et land uden for EU eller EØS, skal du muligvis have et internationalt kørekort. FDM anbefaler, at du medbringer et internationalt kørekort, når du kører i lande uden for EU og EØS. Husk også at medbringe dit almindelige danske kørekort. Inden afrejsen skal du selv ansøge om at få et internationalt kørekort ved henvendelse til borgerservice. Husk at medbringe et pasfoto efter gældende regler, samt dit gyldige danske kørekort.
 
Der kan være forskellige regler vedrørende krav om internationalt kørekort i de lande, du rejser til. Det afhænger af, om du kører i egen bil eller lejer bil i landet. Du kan kontakte ambassaden for det land du rejser til, såfremt du ønsker yderligere information.

Et internationalt kørekort, som er udstedt i Danmark, giver ikke ret til at køre i Danmark. Her gælder alene det danske kørekort.

Bliver dit danske kørekort inddraget, omfatter dette også et eventuelt internationalt kørekort. Det internationale kørekort er kun gyldigt på basis af et dansk kørekort.

Skillestreg> Rejseforsikring

En rejseforsikring kan dække lægehjælp, hjemtransport, mistet bagage m.m. Det kan være en god idé at have en rejseforsikring.

Læs mere: FDM Rejseforsikring

Har du din campingvogn med på din kør selv-ferie, kan det også være en god ide at forsikre denne.

Læs mere: FDM Campingvognforsikring

Skillestreg

IllustrationHvilke rejsedokumenter bør du medbringe i særlige tilfælde?

Disse rejsedokumenter kan i særlige tilfælde være nødvendige at medbringe:

Skillestreg> Det Grønne Kort

Kortet beviser over for myndigheder i udlandet, at din bil er ansvarsforsikret. Det er ikke et krav i EU/EØS-lande, men du skal medbringe det på bilrejser i en række lande uden for EU, f.eks. Tyrkiet, Montenegro og Storbritannien.

Fra 1. juni 2023 er følgende lande udgået af aftalen om Det Grønne Kort:

  • Rusland
  • Belarus (Hviderusland)

Bemærk: Fra 1. januar 2024 er også Iran udgået af aftalen.

Skal du køre i disse lande, skal du selv tegne grænseforsikring i det pågældende land.

Læs mere: Bestil grønt kort hos FDM

Skillestreg> Fuldmagt til lånt bil

Hvis du kører til udlandet i en lånt bil, er det en god idé at medbringe en fuldmagt. FDM har udarbejdet en fuldmagtsskabelon, som du frit kan hente og printe.

Hent PDF: Print fuldmagt

Skillestreg> Internationalt kørecertifikat

Internationalt kørecertifikat er en oversættelse af din registreringsattest til alverdens sprog. Den kan være påkrævet i lande uden for Europa. f.eks. i Hviderusland, Moldova, Rusland og Ukraine.

Læs mere: Bestil certifikatet på skat.dk (eksternt link)

Skillestreg> Tolddokumentet Carnet de Passages

Et Carnet de Passages-dokument er et tolddokument til brug ved kørsel i en række lande uden for Europa. Med dokumentet har du tilladelse til toldfrit midlertidigt at indføre dit køretøj i det pågældende land. Dokumentet udstedes af den tyske bilklub ADAC.

Læs mere: Bestil Carnet de Passages (eksternt link)

Mangler du motorvejs- og miljømærkater?

I FDMshop.dk kan du købe motorvejs- og miljømærkater, samt andre gode produkter til bilferien. Du behøves ikke være medlem for at handle i FDMshop.dk.

Besøg FDMshop.dk