Regler for en veteranbil

Du kan registrere en bil til veterankørsel, hvis det er mindst 30 år siden, bilen første gang blev indregistreret. Det kan have en række fordele i forhold til de afgifter, der betales for bilen. Men der følger også begrænsninger med.

Regler for veteranbiler.
Viden

Du kan registrere en bil til veterankørsel, hvis det er mindst 30 år siden, bilen første gang blev indregistreret. Det giver den fordel, at bilen kun skal til syn, når den fylder 35 år og derefter hvert 8. år. Bilen må så kun benyttes til lejlighedsvis kørsel.

De lavere vægtafgifter (1/4 sats) gælder, fra bilen fylder 35 år, uanset om bilen er registreret til veterankørsel eller ej.

Viden

Du kan få din bil registreret til veterankørsel, hvis det er mindst 30 år siden, bilen første gang blev indregistreret. En bil registreret til veterankørsel må kun benyttes lejlighedsvist og til privat kørsel.

Registreringsafgift

Er der tale om en importbil, og ønsker du at få bilen afgiftsberigtiget på grundlag af 40% af nyværdien uden afgift, i stedet for på grundlag af markedsværdien, er det en betingelse, at bilen fremstår som ved første registrering. 
Er bilen ikke i original stand, betaler du afgift på grundlag af den fulde markedsværdi (dog højst 100% af nyværdien uden afgift).

Guide: Sådan køber du en veteranbil

Få hjælp af FDM

Som medlem af FDM kan du få rådgivning om køb og vedligeholdelse af din klassiske bil. Vi tilbyder også en særlig veteranbilsforsikring og vejhjælp. Desuden kan du tegne abonnement på vores magasin om klassiske biler til medlemspris.

Bliv medlem

Nedsat vægtafgift

Når en bil er mindst 35 år gammel, betaler du kun ¼ af den vægtafgift, der ellers betales for en tilsvarende bil. Det har ikke betydning, om bilen er registreret til veterankørsel, afgiften sættes automatisk ned, når der opkræves vægtafgift første gang efter, at bilen er fyldt 35 år.

Se også: Oversigt over vægtafgift

Sikkerhedsseler

Et af de spørgsmål FDM ofte får om ældre biler, handler om sikkerhedsseler eller mangel på samme. Ældre biler, der oprindeligt er godkendt uden sikkerhedsseler, kan fortsat lovligt medtage passagerer på pladser uden sikkerhedssele – men aldrig børn under tre år.

Er der kun sikkerhedssele på forsæde, skal du placere barnet på forsædepladsen. Hvis barnet er under 135 cm, skal det skal sidde spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til alder, størrelse og vægt.

Er der ingen sikkerhedsseler i bilen, skal børn placeres på bagsædet. Og der må altså ikke medbringes børn under tre år.

Læs også: Sådan opbevarer du veteranbilen om vinteren

Syn af veteranbil

Når bilen bliver registreret til veterankørsel, skal den ikke længere synes hvert andet år. Det skyldes blandt andet, at bilen nu kun må bruges lejlighedsvist.

Bilen kan registreres til veterankørsel fra den er 30 år gammel. Når bilen er registreret til veterankørsel, skal næste syn af bilen ske, når den er 35 år gammel. Derefter skal bilen til syn hvert 8. år.

Registrering til veterankørsel kan ske i forbindelse med et syn. Eller man kan henvende sig til Motorstyrelsen om at få veteranbilen registreret til veterankørsel. Man kan også logge på motorregister.skat.dk med sit NemID og selv tilføje tilladelsen til veterankørsel. 
 
Biler registreret til veterankørsel indkaldes ikke til syn i vinterperioden fra 15. november til 15. marts. 

Bestil syn af veteranbil

Import af veteranbil

Importerer du en bil, der er mindst 35 år gammel til Danmark, og bilen i øvrigt er i original stand (”fremtræder som ved første registrering”), skal du, betale registreringsafgift på grundlag af bilens markedsværdi, der dog maksimalt kan udgøre 40% af nyprisen uden afgift.

Læs også: Import af biler

Forsikring

Der gælder ingen særlige regler med hensyn til forsikring af veteranbiler. Også veteranbiler skal som minimum ansvarsforsikres. Mange forsikringsselskaber tilbyder dog en billigere forsikring, netop når der er tale om veteranbil.

Men vær opmærksom på de nærmere betingelser for en sådan forsikring. Betingelserne kan fx omfatte kilometerbegrænsning, kun sommerkørsel og der kan også være krav om, at bilen skal parkeres i lukket garage.

Se også: FDM Veteranforsikring

Bestil abonnement på MotorClassic - Danmark store klassikermagasin