Regler for en veteranbil

Du kan registrere en bil som veteranbil, hvis det er mere end 30 år siden, bilen første gang blev indregistreret. Det kan have en række fordele i forhold til de afgifter, der betales for bilen. Men der følger også begrænsninger med.

Regler for veteranbiler.
Viden

Du kan få din bil registreret som veteranbil, hvis det er mere end 30 år siden, bilen første gang blev indregistreret. En veteranbil må du kun benytte lejlighedsvist og til privatkørsel.

Registreringsafgift

Er der tale om en importbil, og ønsker du at få bilen afgiftsberigtiget på grundlag af brugsværdien i stedet for markedsværdien, er det en betingelse, at bilen fremstår som ved første registrering. Er bilen ikke i originalstand, betaler du afgift af markedsværdien.

Guide: Sådan køber du en veteranbil

Få hjælp af FDM

Som medlem af FDM kan du få rådgivning om køb og vedligeholdelse af din klassiske bil. Vi tilbyder også en særlig veteranbilsforsikring og vejhjælp. Desuden kan du tegne abonnement på vores magasin om klassiske biler til medlemspris.

Bliv medlem

Nedsat vægtafgift

Når en bil er over 35 år gammel, betaler du kun ¼ af den vægtafgift, der ellers betaler af en tilsvarende bil. Det har ikke betydning om bilen er registreret som veteranbil - afgiften sættes automatisk ned, hvis bilen ikke er ændret siden første registrering.

Se også: Oversigt over vægtafgift

Sikkerhedsseler

Et af de spørgsmål FDM ofte får om veteranbiler handler om sikkerhedsseler eller mangel på samme. Veteranbiler, der oprindeligt er godkendt uden sikkerhedsseler, kan fortsat lovligt medtage passagerer på pladser uden sikkerhedssele - men aldrig børn under tre år.

Er der kun sikkerhedssele på forsæde, skal du placere barnet placeres på forsædepladsen. Hvis barnet er under 135 cm, skal det skal sidde spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til alder, størrelse og vægt.

Er der ingen sikkerhedsseler i bilen, skal børn placeres på bagsædet. Og der må altså ikke medbringes børn under tre år.

Læs også: Sådan opbevarer du veteranbilen om vinteren

Syn af veteranbil

Når bilen bliver registreret som veteranbil, skal den ikke længere synes hvert andet år. Det skyldes blandt andet, at bilen nu kun bruges lejlighedsvist.

Bilen kan registreres til veterankørsel fra den er 30 år gammel i forbindelse med et syn. Når bilen er registreret til veterankørsel, skal næste syn af bilen altid ske, når den er 35 år gammel. Derefter skal bilen til syn hvert 8. år. 
 
Veteranbiler indkaldes ikke til syn i vinterperioden fra 15. november til 15. marts. 

Bestil syn af veteranbil

Import af veteranbil

Importerer du en bil, der er over 35 år gammel til Danmark, og bilen i øvrigt er i original stand, skal du betale registreringsafgift af bilens markedsværdi, der dog maksimalt kan være 40 procent af nyprisen.

Læs også: Import af biler

Forsikring

Der gælder ingen særlige regler med hensyn til forsikring af veteranbiler. Også veteranbiler skal som minimum ansvarsforsikres. Mange forsikringsselskaber tilbyder dog en billigere forsikring, netop når der er tale om veteranbil.

Men vær opmærksom på de nærmere betingelser for en sådan forsikring. Betingelserne kan fx omfatte kilometerbegrænsning, kun sommerkørsel og der kan også være krav om, at bilen skal parkeres i lukket garage.

Se også: FDM veteranforsikring

Bestil abonnement på MotorClassic - Danmark store klassikermagasin