Sikkerhedsudstyr i bilen: Se regler for hvad du skal have med

Se hvilket sikkerhedsudstyr, det er lovpligtigt at bruge, og hvad der blot anbefales at have med i bilen.

Det er ikke lovpligtigt, at have en advarselstrekant liggende i bilen, men er uheldet ude, så er det lovpligtigt at bruge advarselstrekanten.
Viden

Hvilket regler gælder om sikkerhedsudstyr her i Danmark, hvordan skal advarselstrekanten placeres, og hvor finder jeg ud af, hvilke regler der gælder i udlandet? Det får du svar på i denne artikel.

Illustration af underoverskriftEr advarselstrekant obligatorisk sikkerhedsudstyr?

I Danmark er det er ikke lovpligtigt at have en advarselstrekant liggende i bilen, men er uheldet ude, så er det lovpligtigt at bruge en advarselstrekant. Det vil sige, at hvis din bil er involveret i et færdselsuheld eller havarerer på anden vis, så skal der stilles en advarselstrekant bag bilen.

Det straffes med bøde, hvis den lovpligtige advarselstrekant ikke er opstillet. Advarselstrekanten skal opstilles af hensyn til både din og dine medtrafikanters sikkerked. FDM anbefaler derfor, at du har en advarselstrekant liggende i bilen.

I andre lande i Europa er advarselstrekanten obligatorisk sikkerhedsudstyr. Se hvilke, i vores artikel om emnet.

Læs mere: I disse europæiske lande er advarselstrekant obligatorisk

Illustration af underoverskriftHvor skal advarselstrekanten til bilen placeres?

Advarselstrekant skal anbringes yderst på kørebanen (det er i vejsiden) i samme side som det standsede køretøj. Skiltet skal have front mod færdselsretningen, så det på den måde kan ses/aflæses af dine medtrafikanter.

Advarselstrekanten skal på motorvejen placeres 100 meter fra bilen.

På øvrige veje skal advarselstrekanten placeres minimum 50 meter fra bilen.

Du kan i situationer, hvor advarselstrekant er påkrævet også starte bilens havariblink, men "afmærkning med havariblink" fritager dig ikke for den lovpligtige afmærkning med advarselstrekant. Du kan altså ikke nøjes med havariblinket  du skal bruge din advarselstrekant.

Læs mere: Se bekendtgørelse om brug af advarselstrekant og havariblink (eksternt link)

Illustration af underoverskriftHvilket sikkerhedsudstyr er også godt at have med?

Ligesom der i Danmark ikke er lovkrav om at have advarselstrekant i bilen, så er der heller ikke lovkrav om ekstra sikkerhedsudstyr.

Et er dog lovkrav, noget andet er, hvad det er praktisk og tilrådeligt. Det er en god ide at have følgende sikkerhedsudstyr liggende fast i bilen:

  • Førstehjælpskasse
  • Sikkerhedsveste (placeres i bilens døre i stedet for i bagagerummet, så du kan komme til dem uden at skulle forlade bilen)
  • Nødhammer med seleskærer
  • Ekstra sæt lygtepærer

Skal du på kør selv-ferie eller af andre grunde grunde have bilen med ud over de danske grænser, så vær opmærksom på, at der i andre lande kan gælde andre regler for, hvad der er obligatorisk sikkerhedsudstyr.  

Læs mere: Se regler om sikkerhedsudstyr i andre europæiske lande

Bemærk, at mange nye biler ikke nødvendigvis har en advarselstrekant, når du køber den. Det skal du derfor selv stå for at tilkøbe til bilen.

Har du brug for sikkerhedsudstyr til bilen?

I FDMshop.dk finder gode produkter og det nødvendige sikkerhedsudstyr til bilen. Husk, at du som medlem af FDM handler med rabat på udvalgte varer.

Besøg FDMshop.dk