Helårsdæk til bilen: Kan det betale sig?

En del bilister kan med fordel vælge helårsdæk, når der skal nye dæk på bilen. Helårsdæk er velegnet til sommerkørsel og kørsel på vinterveje, hvor der saltes og ryddes regelmæssigt.

Bil kører på vej om sommeren.
Viden

Helårsdæk er et begreb, man ofte støder på, når der skal træffes et valg om sommer- og vinterdæk. Med helårsdæk kan man slippe for at skifte hjul hvert forår og efterår. Og for mange danske bilister passer helårsdækket til deres behov. 

I de seneste år er dækudviklingen gået i retning af, at sommer- og vinteregenskaber rent faktisk kan mødes i det samme dæk. Og der er i dag flere gode alternativer at vælge imellem. Men selv de bedste helårsdæk er ikke lige så gode som vinterdæk, når der for alvor er sne på vejen. 

Læs mere: Test af helårsdæk (2020)

Illustration af underoverskriftHvilken mærkning har helårsdæk? 

Et såkaldt helårsdæk er mærket med M+S (mud + snow) ligesom et vinterdæk, hvilket betyder, at det grundlæggende er et vinterdæk. I helårsdækket har dækproducenterne dog forsøgt at kombinere sommer- og vinteregenskaber i samme dæk.  
 
Reglerne for montering af helårsdæk følger reglerne for vinterdæk, hvilket betyder, at dækkene kun må være monteret sammen med andre M+S dæk.  

Når en dækproducent tilstræber at skabe et dæk, der er velegnet til kørsel i al slags føre, bliver det et dæk, der er nogenlunde til lidt af hvert uden at være optimalt til alle discipliner. Hvis du ikke ønsker at have to sæt dæk til bilen, og du ikke har et kørselsbehov, der stiller maksimale krav til dækkene i kritiske vejrsituationer, kan et helårsdæk være et godt alternativ. 

Er du afhængig af at skulle kunne køre ud hele vinteren, så er det vinterdæk, der skal vælges. Går køreturen til vintersportsdestinationer, er deciderede vinterdæk at foretrække. Måske endda i kombination med snekæder. 
 
Læs mere: Hvordan monterer du snekæder?

Illustration af underoverskriftHvordan er dækreglerne i andre lande? 

I Danmark er der ikke krav om, at du skal have vinter- eller helårsdæk på. I andre lande omkring os er der forskellige regler for både helårsdæk og vinterdæk. Vær for eksempel opmærksom på, at et M+S mærket helårsdæk ikke nødvendigvis opfylder kravene til vinterdæk. 

Læs mere: Regler for vinterdæk i andre lande 

Illustration af underoverskriftHvad er fordele og ulemper ved helårsdæk? 

Fordele 

  • Du slipper for at skifte mellem sommer- og vinterhjul 

  • Du sparer penge på kun at skulle have ét sæt fælge 

  • Du undgår problemet med stadig at have sommerdæk på, når den første sne falder uventet 

  • Du står generelt bedre fast i vinterføre, end hvis du kørte på sommerdæk 

  • Du slipper for udgifter til indkøb og kalibrering af evt. dæktrykfølere 

Ulemper 

  • Der er risiko for ”falsk tryghed” (det er ikke rigtige vinterdæk) 

  • Det er ikke sikkert, at du kan køre lovligt med dem i vinterføre i udlandet 

  • De styrer ikke så godt som sommerdæk på tør vej 

  • Udvalget af helårsdæk er begrænset 

  • Du kan ikke altid få dem leveret på en fabriksny bil 

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har stor viden om valg af dækKontakt rådgivningen