Helårsdæk til bilen

En del bilister kan med fordel vælge helårsdæk, når der skal nye dæk på bilen. Helårsdæk er velegnet til sommerkørsel og kørsel på vinterveje, hvor der saltes og ryddes regelmæssigt.

Helårsdæk er velegnet til sommerkørsel og kørsel på vinterveje, hvor der saltes og ryddes regelmæssigt.
Viden

Helårsdæk er et begreb, man ofte støder på, når der skal træffes et valg om sommer- og vinterdæk. Med helårsdæk kan man slippe for at skifte hjul hvert forår og efterår. Og for mange danske bilister passer helårsdækket til deres behov.

I de seneste år er dækudviklingen gået i retning af, at sommer- og vinteregenskaber rent faktisk kan mødes i det samme dæk. Og der er i dag flere gode alternativer at vælge imellem. Men selv de bedste helårsdæk er ikke lige så gode som vinterdæk, når der for alvor er sne på vejen.

Se test: Helårsdæktest 2020
Se test: Helårsdæktest 2018

M+S mærket

Et såkaldt helårsdæk er mærket med M+S (mud + snow) ligesom et vinterdæk, hvilket betyder, at det grundliggende er et vinterdæk. I helårsdækket har dækproducenterne dog forsøgt at kombinere sommer- og vinteregenskaber i samme dæk.

Selv de bedste helårsdæk er ikke lige så gode som vinterdæk, når der for alvor er sne på vejen.

Reglerne for montering af helårsdæk følger reglerne for vinterdæk, hvilket betyder, at dækkene kun må være monteret sammen med andre M+S dæk. 

Læs også: FDMs dæktest

Ikke optimale til al kørsel

Når en dækproducent tilstræber at lave et dæk, der er velegnet til kørsel i al slags føre, bliver det et dæk, der er nogenlunde til lidt af hvert, uden at være optimalt på alle discipliner. Hvis du ikke ønsker at have to sæt dæk til bilen, og du ikke har et kørselsbehov, der stiller maksimale krav til dækkene i kritiske vejersituationer, kan et helårsdæk være et godt alternativ.

Er du afhængig af, at skulle kunne køre ud hele vinteren, så er det vinterdæk, der skal vælges. Går køreturen til vintersportsteder, er deciderede vinterdæk at foretrække. Måske endda i kombination med snekæder.

Lær mere om dæk

Særlige regler i andre lande

I Danmark er der ikke krav om, at du skal have vinter- eller helårsdæk på. I andre lande omkring os er der forskellige regler for både helårsdæk og vinterdæk. Vær for eksempel opmærksom på, at et M+S mærket helårsdæk ikke nødvendigvis opfylder kravene til vinterdæk i Sverige.

Læs også: Regler for vinterdæk i andre lande

Få FDM til at skifte dine hjul

FDM anbefaler også om dæk: 

Sommerdæk til bilen

Vinterdæk til bilen

Fordele og ulemper ved helårsdæk

Fordele

  • Du slipper for at skifte mellem sommer- og vinterhjul
  • Du sparer penge på kun at skulle have ét sæt fælge
  • Du undgår problemet med stadig at have sommerdæk på, når den første sne falder uventet
  • Du står generelt bedre fast i vinterføre, end hvis man kørte på sommerdæk
  • Du slipper for udgifter til indkøb og kalibrering af evt. dæktrykfølere

Ulemper

  • Der er risiko for „falsk tryghed” (det er ikke rigtige vinterdæk)
  • Det er ikke sikkert, at du kan køre lovligt med dem i vinterføre i Sverige
  • De styrer ikke så godt som sommerdæk på tør vej
  • Udvalget af helårsdæk er begrænset
  • Du kan kun sjældent få dem leveret på en fabriksny bil