Regler for vinterdæk i Danmark og andre lande

Kender du reglerne for vinterdæk og snekæder i udlandet? Få overblikket over de lande i Europa, vi oftest kører på skiferie til.

Få overblikket over reglerne for vinterdæk i de lande, vi oftest kører til.
Viden

Når vinteren og skiferien kommer tættere på, er det tid til at få styr på reglerne for vinterdæk og vinterudstyr i de lande, du skal besøge i løbet af vinteren. FDM har derfor lavet en oversigt, hvor du kan se reglerne for de mest populære vinterferiedestinationer.

Vær opmærksom på, at der udover forskellige krav til brug af vinterdæk, også er forskellige krav til dækmønster i nogle af landene. En række lande kræver mere dækmønster på dækkene end de danske regler foreskriver.

Lyt til FDMs podcast om at blive klar til at køre på vinterferie

Regler for vinterdæk

Der er ikke krav om vinterdæk i Danmark, men FDM anbefaler, at du kører med vinterdæk i vinterføre. Der er krav om vinterdæk i følgende lande, som danskerne ofte kører på skiferie til:

 • Sverige
 • Tyskland
 • Østrig
 • Italien - i Aostadalen

Der kan også være regler for snekæder. Se alle regler for vinterudstyr nedenfor.

Sverige

Udstyr Regler
Vinterdæk

Det er lovpligtigt at køre med vinterdæk eller tilsvarende udstyr i Sverige i perioden 1.december - 31. marts, når det er vinterføre. Vinterføre betyder, der er sne, is, sjap eller frost på vejen, eller vejen er våd og temperaturen er omkring eller under 0 grader. Det er politiet, der afgør, om der er tale om vinterføre.

Krav til dækkene:

 • Minimumsdybde på 3 mm 

 • Mærkede med bjerg- og snefnugsymbol (3PMSF), eller

 • Mærkede med M+S og være produceret med henblik på vinterkørsel, eller

 • Være pigdæk

Der skal også være vinterdæk/pigdæk på anhængere.

Pigdæk Det er tilladt at køre med pigdæk fra 1.oktober - 15. april uanset vejr- og vejforhold. Hvis vejr- og vejforhold kræver det, er pigdæk også tilladt uden for perioden.
Snekæder Snekæder er ikke påbudt, men kan benyttes når vejr- og vejforhold kræver det. Det er ikke muligt at leje snekæder i Sverige.
Andet udstyr Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant. Det er nødvendigt, at bilen har sprinklervæske med antifrost, ligesom man skal medbringe en skovl til at fjerne sne. Det anbefales også at medbringe et reb, startkabler og sikkerhedsvest.
Alle regler Se alle regler i Sverige her

Norge

Udstyr Regler
Vinterdæk

Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bil og anhænger i Norge.

Hvis bilen har monteret vinterdæk, skal de monteres på alle hjul og have en minimumsdybde på 3 mm.

Vælger du at køre på sommerdæk i vinterføre, skal sommerdækkene have en minimumsdybde på 3 mm. Der skal desuden monteres snekæder, hvis der er sne eller is på vejen. 

Pigdæk

Det er tilladt at køre med pigdæk fra 1. nov. til første søndag efter påske. I de nordlige provinser (Nordland, Troms og Finnmark) er det dog er tilladt at køre med pigdæk fra 15. oktober.

Pigdæk skal monteres på alle fire hjul, når de benyttes.

Kommunerne Bergen, Oslo og Trondheim indført en afgift - en mærkat - for køretøjer, der kører med pigdæk.

Snekæder Biler med en totalvægt på 3500 kg eller derover skal uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der iværksættes ofte kontroller omkring grænsen for at tjekke, at der er snekæder med på disse biler. Er dette ikke tilfældet, kan bilen blive sendt tilbage over grænsen for at få fat i snekæder.
Andet udstyr Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant.
Alle regler Se alle regler i Norge her

Tyskland

Udstyr Regler
Vinterdæk

Det er lovpligtigt at have vinterdæk eller helårsdæk på bilen, når der er vintervejr i Tyskland . Dækkene skal være mærket med M+S eller et bjerg- og snefnugssymbol eller begge dele. Der er ikke særskilt krav om vinterdæk på anhængere, men det anbefales.

Vinterdæk produceret fra 1. januar 2018 skal være mærket med et bjerg- og snefnugsymbol, for at blive anerkendt som vinterdæk i Tyskland.

Der kommer dog en overgangsordning, så dæk produceret seneste 31. december 2017 kan nøjes med M+S-mærket frem til udgangen af september 2024.

Se også: Bjerg- og snefnugsymbol og andre informationer på dæk 

Pigdæk Det er ikke tilladt at køre med pigdæk i Tyskland.
Snekæder Det er tilladt at benytte snekæder. I så fald er der en fartgrænse på 50 km/t. I bjergområder vil der i vintervejr være skilte, hvis snekæder er påkrævet.
Andet udstyr Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant.
Alle regler Se alle regler i Tyskland her

Østrig

Udstyr Regler
Vinterdæk

Det er lovpligtigt at have vinterdæk på bilen fra den 1. november til den 15. april, når det er vinterføre. Det vil sige, når vejene er dækket af sne, slud eller is.

Krav til dækkene:

 • Vinterdækkene skal monteres på alle 4 hjul
 • mærket med M+S
 • have en dybde på minimum 4 mm

Kørsel med sommerdæk kan accepteres, såfremt du har monteret snekæder på de trækkende hjul. I så fald er den anbefalede maks. hastighed 50 km/t. Det er i øvrigt førerens ansvar, at bilen er udstyret med det nødvendige vinterudstyr. Hvis man lejer en bil, skal man derfor selv huske at tjekke, om det krævede vinterudstyr er med.

Pigdæk Pigdæk er tilladt fra 1. oktober til 31. maj, dog kun på køretøjer op til 3.500 kg. Der skal i så fald være pigdæk på alle 4 hjul samt på en evt. anhænger. Maks. hastighed med pigdæk er på motorvej 100 km/t og på landevej 80 km/t.
Når man kører med pigdæk, skal der desuden i bagruden påsættes en "pigdæksmærkat". Denne kan købes hos FDMs søsterklub ÖAMTC, på tankstationer mv.
Snekæder Snekæder er tilladt i Østrig. Kører man med snekæder, er den anbefalede maksimumhastighed 50 km/t. 
Andet udstyr Det er obligatorisk at medbringe en advarselstrekant og nødhjælpskasse, der er stærk og smudstæt. Sikkerhedsvest er påbudt for føreren af bilen, men anbefales til alle i bilen.
Alle regler Se alle regler i Østrig

Schweiz

Udstyr Regler
Vinterdæk Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen, men har du ikke vinterdæk på dit køretøj og hindrer trafikken, kan du idømmes bøder.
Pigdæk

Pigdæk er tilladt i perioden fra 1. november til 30. april. Piggene må maks være 1,5 mm.

Det er forbudt at køre med pigdæk på motor- og motortrafikveje med undtagelse af San Bernardino- og St. Gotthard-vejtunnelerne. Køretøjer med pigdæk må maks. køre 80 km/t, hvilket skal angives på bilen i form af et fartklistermærke.

Snekæder Snekæder er obligatoriske i områder, hvor der er skiltet med det. Snekæder monteres som minimum på de trækkende hjul.
Andet udstyr  Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant, som skal være inden for rækkevidde - dvs. ikke i bagagerummet.
Alle regler Se alle regler i Schweiz her

Frankrig

Udstyr Regler
Vinterdæk

Det er lovpligtigt at have vinterudstyr på bilen i visse bjergområder i perioden fra 1. november til 31. marts. Kort over de berørte områder kan ses her.

Lovpligtigt vinterudstyr er:

 • Snekæder eller snesokker
 • Pigdæk (se nedenfor)
 • Vinterdæk
  • Frem til 31. marts 2023 acceptere både dæk mærket med 'M+S' og 3PMSF (bjerg- og snefnugsymbol) som vinterdæk
  • Fra 1. november 2024 skal vinterdækket være mærket med 3PMSF

Dækmønsteret skal minimum være 3,5 mm.

Pigdæk Brugen af pigdæk er tilladt fra lørdagen før 1. november til den sidste søndag i marts på biler under 3500 kg. Max hastighed ved kørsel med pigdæk er 90 km/t. Hvis vejrforholdene kræver det, kan myndighederne udvide perioden for brug af pigdæk.
Snekæder Snekæder skal benyttes, når skiltningen indikerer det. Køretøjer med snekæder må ikke køre hurtigere end 50 km/t.
Andet udstyr Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant og sikkerhedsvest.
Alle regler Se alle regler i Frankrig her

Italien

Udstyr Regler
Vinterdæk Det er som udgangspunkt ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen i Italien - undtagen i Aostadalen skal bilen være udstyret med vinterdæk, eller man skal medbringe snekæder i perioden 15. oktober til 15. april. Det samme kan gøre sig gældende i andre områder. Der vil i så fald være skiltet med det.
Pigdæk Pigdæk er tilladt fra 15. november til 15. marts for køretøjer under 3500 kg. Maksimalhastighed på motorvej er 120 km/t, på landevej 90 km/t. Kører man med pigdæk skal alle køretøjets hjul være udstyret med pigdæk - også en evt. anhænger.
Snekæder Ved skiltning omkring snekæder accepteres både kørsel med snekæder og med vinterdæk. Biler udstyret med snekæder må maks køre 50 km/t.
Andet udstyr  Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant og en sikkerhedsvest til alle i bilen.
Alle regler Se alle regler i Italien her

Andre lande i Europa:

Har du brug for yderligere oplysninger om regler i en række andre lande, kan du læse om bl.a. færdselsregler her

SE OGSÅ:  Færdselsregler i udlandet 

Skift til vinterhjul

Det er en god ide, at få vinterdækkene på i god tid - og især før den første sne kommer, da det traditionelt kan skabe kø på dækcentrene. Op til jule- og skiferie, kan der også opstå ventetid på dækcentrene. 

Har du ikke tid eller mulighed for selv at skifte hjul, har du med dit medlemskab mulighed at vælge en række løsninger til medlemspris.

Få FDM hjulskift

Læs mere på fdm.dk om vinterkørsel:

Se tips til montering af snekæder her

Vinterdæk til bilen i Danmark