Vinterdæk til bilen

Kører du med din bil i hele vinterperioden, anbefaler FDM, at du monterer vinterdæk på bilen. Dækkene skal kunne klare vinterføre med sne- og isglatte veje samt våde vinterveje. Samtidig skal vinterdækkene være lovlige i forhold til dybden af slidbanemønsteret.

Kører du med din bil i hele vinterperioden, anbefaler FDM, at du monterer vinterdæk på bilen. Dækkene skal kunne klare vinterføre med sne- og isglatte veje samt våde vinterveje. Samtidig skal vinterdækkene være lovlige i forhold til dybden af slidbanemønsteret.
Viden

Hvis du vil være sikker på at kunne bruge bilen alle dage gennem vinteren, så er det sikrest, at vælge vinterdæk. Du kan nemlig risikere, at der var fint vejr og godt føre, da du kørte hjemmefra, men at vejret har skiftet i løbet af dagen til våde, sne- eller isglatte veje.

Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

En god tommelfingerregel for, hvornår du skal skifte til vinterdæk er, at montere vinterdæk på bilen omkring efterårsferien. Vinterdækkene skal af igen omkring påske, alt efter hvornår påsken falder det år. Der er ikke krav om vinterdæk i Danmark, men mange lande omkring os har regler for brug af vinterdæk.

Hvis du vil være sikker på at kunne bruge bilen alle dage gennem vinteren, så er det sikrest, at vælge vinterdæk

Vinterdæk bremser bedst

Skifter du ikke til vinterdæk, udsætter du dig selv og dine medtrafikanter for en meget stor risiko, hvis du kører i vinterføre. Her er vinterdæk nemlig markant bedre til at bremse end almindelige dæk. Ofte vil de almindelige dæk bruge en til to gange så lang bremselængde som vinterdæk.

Vinterdæk bremser nogenlunde ligeså godt som almindelige dæk på våd vej, mens de på tør vej oftest bruger en lidt længere bremseafstand. Det sidste forhold skal du have i baghovedet, når hastighed og afstand vurderes.

FDM anbefaler om vinterdæk

  • Kør med vinterdæk om vinteren
  • Kør ikke med sommerdæk i vinterføre
  • Undlad at køre på vinterdæk om sommeren
  • Skift dæk når dækmønsteret er slidt ned til 3 mm. Loven foreskriver en mønsterdybde på 1,6 mm

Vinterdæk til glatte vinterveje

En rapport udarbejdet af FDM konkluderer, at man altid bør køre med vinterdæk, når der er vinterføre. Det vil sige på sne- og isdækkede veje samt på våde vinterveje. Desuden bør man undlade at køre med sommerdæk på snedækkede veje og veje med vinterføre.

Skift til vinterhjul

Det er en god ide, at få vinterdækkene på i god tid - og især før den første sne kommer, da det traditionelt kan skabe kø på dækcentrene.

Er du fortrolig med donkraft og momentnøgle, kan du vælge selv at skifte til vinterhjul. Få gode råd af FDMs eksperter her.

Se her: sådan skifter du selv vinterhjul og gør bilen klar til vinteren

Har du ikke tid eller mulighed for selv at skifte hjul, har du med dit medlemskab mulighed at vælge en række løsninger til medlemspris.

Bestil hjulskift

Hvad er vinterdæk?

Et moderne vinterdæk vil altid være et dæk af lameltypen. Ud over at dækket er fremstillet af en gummiblanding, som bevarer sin smidighed ved lave temperaturer, er slidbanemønsteret opbygget af gummiblokke, der igen er opdelt i en række fine lameller.

Det giver den effekt, at slidbanens elementer bevæger sig i forhold til hinanden og derved gør dækket selvrensende. Det er en meget vigtig egenskab ved kørsel i vinterføre, da det gør det muligt at overføre flere styre- og bremsekræfter fra hjulene til vejen. For at et vinterdæk opfylder særlige krav til friktion, skal det være mærket med et såkaldt snefloksymbol. 

Lær mere om vinterdæk

Vinterdækkets bredde har betydning

Det har i mange år været god latin, at vælge et smallere dæk, når der skulle vinterdæk på bilen. Fordelen var, at de smallere dæk havde en bedre evne til at "træde igennem" sne og sjap. Denne filosofi er ikke altid gældende i dag.

Frigear podcast

Lyt til podcast om vinterdæk

FDMs podcast Frigear har i dette afsnit fokus på vinterdæk. Skal man overhovedet bruge dem, eller er helårsdæk gode nok?

Lyt her

Den store udvikling, der løbende er sket med vinterdæk, har gjort, at selv forholdsvis brede vinterdæk har gode egenskaber i glat føre. Det giver derfor oftest bedst mening, at benytte vinterdæk i samme størrelse som de standardmonterede dæk, da man derved bevarer bilens køreegenskaber også under mere normale vejforhold. Denne løsning gælder særligt for normale dækstørrelser på f.eks. 14, 15 og 16 tommer.

Nogle nye biler leveres i dag med så store dæk (f.eks. 18 og 19 tommer), at der alligevel kan være en fordel ved at gå ned i størrelse, når der skal vinterdæk på bilen. Det skyldes, at dækkene her er blevet så brede og store, at vinteregenskaberne ikke er lige så gode, som ved de lidt mindre hjulstørrelser. Det viser en test, som Motor foretog i 2018.

Har du en bil, der er leveret med hjul med f.eks. 18 eller 19 tommer, kan det derfor være en god ide at vælge et sæt vinterhjul, der er lidt mindre. Hvilken størrelse man så skal vælge afhænger af den enkelte bilmodel, og man bør derfor følge bilfabrikantens anvisninger, og holde sig til de dækstørrelser, der anbefales i f.eks. bilens instruktionsbog. Du kan som medlem også kontakte FDMs rådgivning, som kan vejlede dig.

Læs også: Små vinterdæk står bedre fast

 

M+S mærkning

Se efter dette snefnugsymbol
Se efter dette snefnugsymbol

For at et dæk kan betegnes som vinterdæk, skal det på siden være mærket med M+S (Mud + Snow, altså mudder og sne) samt et bjerg- og snefnugsymbol. Det er samtidig et lovkrav, at der skal sidde M+S mærkede dæk på alle fire hjul på en personbil. Man kan altså ikke nøjes med at skifte et to eller tre hjul til M+S-typen.

Hvert efterår kommer FDM med en omfattende vinterdæktest, hvor et bredt udsnit af tilgængelige dækfabrikater bliver grundigt testet. Dæktesten er udarbejdet i samarbejde med FDMs tyske søsterorganisation ADAC.

Læs også: Årets vinterdæktest fra FDM

EU mærkning af dæk

Dæk, der skal sælges inden for EU, skal være mærket med EU's sikkerheds- og miljømærke. Det betyder, at dæk, der er produceret efter 1. juli 2012 og som sælges efter 1. november 2012, skal være mærket efter den nye ordning. Mærkningen viser et lille billede af den forskel, der er mellem gode og dårlige dæk. 

FDM savner dog, at mærkningen også omfatter test i vinterføre som sne og is. Når du kigger efter vinterdæk, bør du derfor fortsat studere den mere avancerede dæktest fra FDM, hvor vinterdækkene bl.a. testes i vinterføre.

Læs også: Forstå informationerne på dækket 

Pigdæk i Danmark

Det er tilladt at køre med pigdæk i Danmark fra 1. november til 15. april. Skal du til udlandet og ønsker at køre med pigdæk, er der forskellige regler for kørsel med pigdæk.

Læs også: Regler for vinterdæk i Danmark og i udlandet

Automatisk dæktryk overvågning

Siden november 2014 skal alle fabriksnye personbiler være udstyret med det automatiske dæktryk overvågningssystem - TPMS. Der skal være TPMS på både vinter- og sommerdæk. Der er ikke et krav om, at TPMS skal eftermonteres på ældre biler. Hvis du får vinterhjul med som ekstraudstyr til din fabriksnye bil, skal du sikre, at vinterhjulene har TPMS. Alternativt har du en udgift til at få det monteret i hjulet.

Læs også: Alt om automatisk dæktrykovervågning - TPMS

Kør efter forholdene

Det vigtigt at huske på, at selv de bedste vinterdæk ikke alene bringer én sikkert gennem vintervejret. Det vigtigste er som altid, at afpasse hastighed i forhold til føret. Lyt til vejr og vejmeldinger, og kør hjemmefra i god tid. 

Læs mere: Kørsel om vinteren

Vinterdæk i andre lande

Vær også opmærksom på, at der er lande omkring Danmark, der har lovkrav om, at bilen skal have vinterdæk på. Nogle af de nye helårsdæk er udstyret med både M+S-mærkning samt vinterdækkets særlige bjerg- og snefnugsymbol og lever som udgangspunkt op til krav om kørsel med vinterdæk i udlandet.

Læs også: Regler om vinterdæk i andre lande

Som medlem af FDM, kan du ringe eller skrive til en teknisk rådgiver og få gode råd om dækvalg.
Kontakt os

Se alle FDMs dæktest