Snekæder - montering og brug

Vinterferie betyder ofte bjergkørsel på sneklædte veje, hvor snekæderne skal i brug. Få her gode råd til montering og brug af snekæder.

Snekæder skal ofte i brug på små bjergveje om vinteren
Viden

Første skridt til en succesoplevelse med snekæder er at få fat i de rigtige. Du bør derfor tjekke i bilens instruktionsbog, om der er særlige forhold, du skal være opmærksom på, inden du køber snekæder til bilen.

Det kan f.eks. være, om der er krav til en speciel type kæder. Det er desuden vigtigt at tjekke, hvilken størrelse kæder, du skal have. Kæderne skal nemlig passe til dækstørrelsen, så du ikke risikerer, at kæderne kommer til at hænge løst.

Hvilke hjul skal have kæder?

I instruktionsbogen kan du også læse om, på hvilke hjul kæderne skal monteres. Normalt er det nok at montere kæder på de to trækkende hjul, men har du en firehjulstrækker, kan det være nødvendigt med snekæder på alle fire hjul.

Husk også, at der i andre lande kan være krav om snekæder ved skiltning. Vær opmærksom på, at de såkaldte snesokker ikke er godkendt som snekæder.

Læs også: Krav til dæk og snekæder i ski-lande 

Normalt er det nok at montere kæder på de to trækkende hjul, men har du en fire-hjulstrækker, kan det være nødvendigt med snekæder på alle fire hjul.

Øv dig i at montere snekæder hjemmefra

Når kæderne er købt, så sæt tid af til at øve dig i at sætte dem på. Så kender du proceduren, når du står på bjergvejen i udlandet, hvor du kan risikere, at det er mørkt og dårligt vejr. Har du lidt øvelse, behøver det ikke tage mere end 10 min. at montere kæderne.

Et godt råd er at læse instruktionen grundigt, inden du begynder at sætte kæderne på, så du kommer rigtigt i gang.

Køb snekæder i FDMshop.dk

Tjek også dækkene

Inden du kører af sted på ferie, bør du også kontrollere dæktrykket. FDM anbefaler, at du hæver dæktrykket med 0,2 bar i forhold til instruktionsbogens vejledning pga. vinterkuldens påvirkning af luften i dækket. Husk selvfølgelig også, at få vinterdæk på bilen.

Se video: Sådan sætter du snekæder på

Sørg for at stramme dine snekæder

Nye snekæder er temmelig enkle at montere. Når bilen holder stille, skal du blot fjerne hjulkapslen, føre kæden rundt om hjulet og derefter trække den op, så den sidder omkring hjulet.

Herefter skal kæden lukkes og strammes, så den sidder helt tæt om hjulet. Kæden må ikke hænge løst, hvorfor det også er særligt vigtigt at kædens størrelse passer til dækket.

Har du alufælge, så vær opmærksom på, at snekæden godt kan skramme fælgen lidt.

Når du har kørt et par kilometer, bør du tjekke efter, om kæderne stadig er ordentligt spændt, ligesom du bør tjekke igen efter længere stræk.

Læs mere om regler i udlandet

Brug snekæder på sne- og isdækkede veje

Snekæderne skal i brug, når du kommer ud på veje med så meget sne og is, at det er vanskeligt at komme videre. Som regel er de større veje i også bjergområderne ryddet, men på de mindre bjergveje skal kæderne ofte i brug.

Du kan dog komme temmelig langt på et par gode vinterdæk, inden det er nødvendigt at sætte snekæder på. Dog kan der være steder i bl.a. Alperne, hvor snekæder er påkrævet ved skiltning.

Når du kører med snekæder, skal farten holdes nede. FDM anbefaler en makshastighed på 40-50 km/t. I nogle lande er der deciderede hastighedsbegrænsninger for kørsel med snekæder.

Når du igen kommer på veje uden sne og is, skal du tage kæderne af igen. Det er først og fremmest ubehageligt at køre på asfalt med snekæder, men det ødelægger også vejene og slider på kæderne.