Sådan monterer du snekæder på din bil

Vinterferie betyder ofte bjergkørsel på sneklædte veje, hvor snekæderne skal i brug. Men hvordan monterer du korrekt snekæder på bilen? Få hjælp i denne guide.

Snekæde på bil
Viden

Første skridt til en succesoplevelse med snekæder er at få fat i de rigtige snekæder til din bil. Du bør derfor tjekke i bilens instruktionsbog, om der er særlige forhold, du skal være opmærksom på, inden du køber snekæder til bilen. Der kan f.eks. være krav om brug af en speciel type kæder til din netop din bil. 

Illustration af underoverskrift

Hvornår skal du bruge snekæder?

Du kan komme temmelig langt på et par gode vinterdæk, inden det er nødvendigt at sætte snekæder på. Snekæderne skal i brug, når du kommer ud på veje med så meget sne og is, at det er vanskeligt at komme videre. Som regel er de større veje i bjergområderne ryddet, men på de mindre bjergveje skal snekæder ofte i brug. 

Vær opmærksom på, at der kan være steder bl.a. i Alperne, hvor snekæder er påkrævet ved skiltning. Vær i den forbindelse også opmærksom på, at ikke alle snekæder eller snekædelignende produkter er godkendt til eksempelvis kørsel i Østrig, såsom visse typer af de såkaldte ”snesokker”. Undersøg derfor altid nødvendige krav inden du investerer i snekæder.

Når du igen kommer på veje uden sne og is, skal du tage kæderne af igen. Det er først og fremmest ubehageligt at køre på asfalt med snekæder, men det ødelægger også vejene og slider på kæderne.

Tip: Øv dig inden ferien

Lær hvordan du sætter dine snekæder på bilen hjemmefra. Så kender du proceduren, når du står på bjergvejen i udlandet, hvor du kan risikere, at det både er mørkt og dårligt vejr.

Illustration af underoverskriftHvilken størrelse snekæde skal du bruge?

Snekæderne skal passe til størrelsen på dine vinterdæk, så du ikke risikerer, at kæderne kommer til at hænge løst, så vær opmærksom på at købe kæder, der passer til din bil.

Du finder din dækstørrelse på selve dækket. På snekæderne er angivet, hvilke dækstørrelser kæderne passer til. 

Hvilke hjul skal have snekæder på?

Normalt er det nok at montere kæder på de to trækkende hjul, men har du en firehjulstrækker, kan det være nødvendigt med snekæder på alle fire hjul.

I din bils instruktionsbog kan du læse om, hvilke hjul snekæderne skal monteres på din bil.

Hvordan monteres snekæder?

Når bilen holder stille, skal du blot fjerne hjulkapslen – hvis din bil har hjulkapsler – føre kæden rundt om hjulet og derefter trække den op, så den sidder omkring hjulet.

Herefter skal kæden lukkes og strammes, så den sidder helt tæt om hjulet. Kæden må ikke hænge løst.

Skal snekæden strammes eller efterspændes?

Når du har kørt et par kilometer, bør du tjekke, om kæderne stadig er ordentligt spændt, ligesom du bør tjekke igen efter længere stræk. Det er vigtigt, at kæden er stram. 

Illustration af underoverskriftHvor lang tid tager det at montere snekæder?

Har du lidt øvelse, behøver det ikke tage mere end 10 minutter at montere snekæder.

Kan snekæder skramme?

Har du alufælge, så vær opmærksom på, at snekæden godt kan skramme fælgen lidt. Har du hjulkapsler på bilen, så tag dem af, når du monterer snekæder.

Illustration af underoverskriftHvor hurtigt må man køre med snekæder?

Når du kører med snekæder, skal farten holdes nede. FDM anbefaler en makshastighed på 40-50 kilometer i timen. Vær opmærksom på, at der i nogle lande er hastighedsbegrænsninger for kørsel med snekæder.

Bør dæktrykket tilpasses?

Det er naturligvis vigtigt, at du har vinterdæk på din bil, hvis du tager bilen på ferie til en feriedestination med kolde temperaturer. Inden du kører, bør du også kontrollere dæktrykket. FDM anbefaler, at du hæver dæktrykket med 0,2 bar i forhold til instruktionsbogens vejledning pga. vinterkuldens påvirkning af luften i dækket.

Illustration

Brug for snekæder til ferien?

I FDMshop.dk finder du et bredt udvalg af gode produkter og udstyr til bilen. Husk, at du som medlem af FDM handler med rabat på udvalgte produkter.

Besøg FDMshop.dk