Autostole: Regler i andre lande

Viden

Der kan være andre regler for brug af autostole og sikkerhedsudstyr til børn i udlandet. Ofte er du dog dækket ind ved at følge de danske regler, men en række lande har regler, der skiller sig ud

Husk at tjekke regler for autostole og andet sikkerhedsudstyr, når du skal på kør selv-ferie
Fotograf:
Foto
FDM

Den danske færdselslov siger bl.a., at børn under 135 cm i højden skal være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til alder, størrelse og vægt. Børn bør af sikkerhedsmæssige årsager sidde i en bagudvendt autostol, så længe som muligt - gerne til op i tre års alderen.

Det er både forbudt og farligt at fastspænde en bagudvendt barnestol foran en aktiv airbag. Først når barnet er over 135 cm i højden, er barnet stort nok til at bruge bilens almindelige sele.

Godkendt sikkerhedsudstyr er typisk enten autostol eller selepude. Og godkendelsen skal bestå i, at udstyret er E-mærket med en godkendelseskode, der slutter på enten -03 eller -04.

Læs mere: Danske regler for autostole

Regler i udlandet

I Tyskland, hvor mange danskere kører hvert år, skal børn under 12 år eller 150 cm sidde i autostol eller selepude

De danske regler er dækkende for flere lande i Europa. Men der er lande, som danskerne ofte kører til, der har andre regler.

I Tyskland, hvor mange danskere kører hvert år, skal børn under 12 år eller 150 cm sidde i autostol eller selepude.

Skemaet nedenfor tager udgangspunkt i, at du som minimum følger de danske regler, og uddyber således, hvilke krav der er i de lande, hvor reglerne vedr. børn og sikkerhedsudstyr er mere restriktive end i Danmark.  

Brug for autostol: køb din autostol i FDMs netbutik

Uanset om du kører i Danmark eller et andet europæisk land gælder det, at det er føreren af bilen, der har ansvar for, at børn i bilen er spændt forsvarlig fast. Det er også førens ansvar at sætte sig ind i gældende regler i andre lande. 

Regler for autostole i lande danskere oftest kører til i Europa

Land Regler
Belgien Du er dækket ved at følge de danske regler.
Frankrig

Børn under 10 år skal være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, der er tilpasset deres størrelse og alder. Børn under 10 år må kun sidde på forsædet, hvis der ikke er noget bagsæde i bilen, hvis bagsædet er optaget af andre børn under 10 år eller hvis der ikke er seler på bagsædet. Børn op til 13 kg skal ifølge fransk lov sidde i en bagudvendt autostol.

Holland Du er dækket ved at følge de danske regler.
Italien Når du kører i en dansk bil, er du dækket ved at følge de danske regler. Lejer du bil i Italien skal børn under 36 kg og under 150 cm sidde i autostol eller på selepude. Børn på til 9 kg skal sidde i bagudvendt autostol.
Kroatien Børn under 12 år skal være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets alder størrelse og vægt. Børn under 12 år må ikke sidde på forsædet. Børn under 2 år er dog undtaget, så længe barnet sidder i en bagudvendt autostol, og airbag'en er slået fra.
Luxembourg Børn under 17 år op til 150 cm skal sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til alder, højde og vægt. Vejer barnet over 36 kg kan barnet benytte almindelig sele eller nedeste del af 3 punkts-selen på bagsædet. Børn under 3 år skal sidde i godkendt autostol. Bagudvendte autostole er forbudt på sæder med airbag, med mindre airbag'en er slået fra. Børn over 3 år og under 150 cm kan benytte almindelig sele, når de sidder på bagsædet.
Norge Børn under 135 cm skal placeres i et godkendt barnesæde, der er tilpasset hans / hendes størrelse. Det anbefales at placere børn under 4 år i bagudvendte systemer eller at placere dem i autostole på bagsædet af bilen. Et barn mellem 135 og 150 cm kan bruge en voksen sikkerhedssele med en selepude.
Polen

Børn under 12 år og mindre end 150 cm skal sidde i godkendt autostol eller sele tilpasset deres størrelse. I biler med airbag er det forbudt at placere bagudvendt autostol på forsædet.

Schweiz Når du kører i en dansk bil, er du dækket ved at følge de danske regler. Lejer du bil i Schweiz skal børn op til 12 år, som er under 150 cm sidde i autostol eller på selepude.
Sverige Du er dækket ved at følge de danske regler. Dog må børn under 140 cm kun sidde på forsædet, hvis airbag'en er slået fra.
Tyskland

Børn under 12 år eller under 150 cm skal sidde i autostol eller selepude, der passer til barnets alder. Alle autostole skal leve op til ECE 44/03 normen.

Østrig

Børn under 14 år eller under 150 cm skal sidde i autostol eller sele tilpasset barnets størrelse. Sikkerhedsudstyret skal leve op til ECE standard 44/03 eller 44/04. Børn under 14 år, men over 150 cm skal bruge voksen sikkerhedssele. Børn over 135 cm kan undtagelsesvis benytte trepunktssele uden selepude, såfremt selen ikke sidder på tværs af halsen.

Regler for autostole i andre lande i Europa

Land Regler
Finland Du er dækket ved at følge de danske regler.
Irland Børn under 150 cm, som vejer mindre end 36 kg, skal sidde i autostol eller på selepude, der passer til barnets størrelse. Børn under 3 år kan sidde på forsædet af en bil, hvis de sidder i en bagudvendt autostol og airbaggen er deaktiveret. Alle autostole skal leve op til ECE R44/03 normen.
Portugal Børn under 12 år og mindre end 135 cm skal sidde på bagsædet i særlig godkendt sikkerhedsudstyr tilpasset barnets vægt og størrelse. Børn under 3 år må dog sidde på forsædet i en bagudvendt autostol, såfremt airbag er slået fra.
Slovenien Børn under 12 år og mindre end 150 cm skal sidde i autostol eller selepude, der passer til barnets størrelse. Alle autostole skal leve op til ECE 44/03 eller 44/04 normen.
Spanien Børn op til 12 år og under 135 cm skal sidde i godkendt autostol eller selepude, der passer til barnets størrelse.
Storbritannien Du er dækket ved at følge de danske regler.
Tjekkiet Børn under 36 kg og under 150 cm skal sidde i godkendt autostol eller selepude tilpasset barnets størrelse.

Lande uden for Europa

Land Regler
Australien Børn under 6 måneder skal fastspændes i en bagudvendt autostol. Børn på mellem 6 måneder og 4 år skal spændes fast i enten en bagudvendt eller forudvendt autostol. Børn mellem 4 og 7 år skal sidde i enten en forudvendt autostol eller på en selepude, hvor bilens almindelige sele benyttes. Børn under 4 år må ikke sidde på forsædet i biler med 2 eller flere rækker sæder.
Børn mellem 4 og 7 år må ikke sidde på forsædet, med mindre alle bagsæder er optaget af børn under 7.
New Zealand Børn under 5 år skal være spændt fast i godkendt autostol eller selepude, der passer til barnets størrelse. Børn mellem 5 og 7 år skal spændes fast i autostol eller sele. Er der ingen sele, skal både børn og voksne, med undtagelse af føreren, sidde på bagsædet.
USA Børn skal sidde i enten autostol eller selepude tilpasset barnets størrelset. Spørg evt. om de enkelte staters regler hos biludlejningsselskabet.

 

Af