Bilisterne vil have mere sikkerhedsudstyr i bilerne

Otte ud af ti danskere ønsker, at moderne sikkerhedsudstyr i bilen skal være standard, viser undersøgelse, FDM har lavet. EU er på vej med krav om mere sikkerhedsudstyr i nye biler.

Pressemeddelelse

Automatisk nødbremse, vognbaneassistent, fartbegrænser og adaptiv fartpilot. Det er bare nogle af de nye sikkerhedssystemer, der findes i stadig flere nye biler. Men selvom systemerne forebygger ulykker og redder liv, er det stadig noget, der ofte står på listen over ekstraudstyr.

Spørger man danskerne, bør det vigtige udstyr imidlertid være standard. Det viser en undersøgelse, FDM har lavet. Her svarer 80 procent, at de enten er enige eller meget enige i, at sikkerhedsudstyr, der har vist sig at have praktisk værdi, bør være standard i bilerne.

”Sikkerheden i nye biler er igennem de senere år blevet forbedret markant. Det skyldes ikke mindst de nye sikkerhedssystemer. Desværre har meget af udstyret ikke fundet vej til danske biler, hvor de høje afgifter ofte har gjort systemerne så dyre, at bilkøberne har fravalgt dem. Derfor er det også positivt, når otte ud af ti danskere ønsker, det skal være standard, og altså ikke noget man hverken kan til- eller fravælge,” siger afdelingschef i FDM, Torben Lund Kudsk, og tilføjer:

”At gøre sikkerhedsudstyret obligatorisk løser dog ikke alle problemer. Så længe vi har en værdibaseret registreringsafgift, vil biler i Danmark stige uforholdsmæssigt meget, når udstyret efterfølgende først pålægges 25 procent moms og derefter 85 eller 150 procent afgift. Det giver hverken moralsk eller samfundsøkonomisk mening at beskatte sikkerhed i nye biler.”

Derfor mener FDM, at den mest effektive vej til mere sikre biler er en gennemgribende omlægning af de danske bilafgifter, hvor man går væk fra en værdibaseret købsafgift og i stedet indfører en teknisk baseret, løbende afgift på et lavere niveau.

Noget tyder på, at de danske bilkøbere ikke står alene med deres ønske om mere sikre biler. Også EU-Kommissionen arbejder på at udvide listen over lovpligtigt sikkerhedsudstyr med flere af de nye systemer som automatisk nødbremse, fartbegrænser og vognbaneassistent. Den sidste hjælper med at holde bilen på vejen.

”Ifølge EU-Kommissionen er menneskelige fejl skyld i 90 procent af alle trafikulykker. Derfor støtter FDM EU-Kommissions forslag om at gøre flere af de nye sikkerhedssystemer til et krav i nye biler. Der er ingen tvivl om, at systemer, der kan gribe ind i kritiske situationer, hvis føreren ikke gør det, vil kunne nedbringe det tal. Systemerne og en bedre sikkerhed i biler er nødvendige, hvis vi i Danmark skal komme nærmere målsætningen om 120 trafikdræbte i 2020 og på sigt endnu færre,” siger Torben Lund Kudsk.

25.300 mistede sidste år livet på de europæiske veje, og omkring 135.000 kom alvorligt til skade. EU-Kommissionen har en målsætning om, at ingen skal miste livet i trafikken i 2050.

Herhjemme mistede 175 livet i trafikken i 2017, og 3.143 blev kvæstede.

Undersøgelsen er foretaget af Voxmeter for FDM blandt 1.018 respondenter.

Sådan virker udvalgte sikkerhedssystemer:

  • Automatisk nødbremse (AEB) - Bremser selv bilen for andre biler, og i visse tilfælde også for bløde trafikanter, hvis føreren overser dem. I byen bremser den ofte helt op ved hastigheder op til 50 km/t., og på motor- og landeveje kan systemet advare føreren om en mulig forhindring. Reagerer føreren ikke, kan systemet bremse bilen op, og dermed nedsætte en eventuel kollisionshastighed betydeligt.
  • Vognbaneassistent – Aflæser vejens striber, og sørger for at holde bilen indenfor stregerne. De mest avancerede systemer retter selv bilen op.
  • Fartbegrænser – Sørger for, at den valgte hastighedsgrænse ikke overstiges. Findes i forskellige varianter, hvor de mest avancerede selv aflæser vejskilte og sørger for, at bilen ikke kan køre hurtigere end det tilladte. 
  • Adaptiv fartpilot – Fastholder en indstillet hastighed, men sænker bilens fart, hvis den forankørende bil kører langsommere. Er med til at sikre, at man hele tiden holder en sikker afstand til forankørende biler.
  • Blind spot-assistent – Sikrer at man ikke overser bagfrakommende biler, når man f.eks. på en motorvej skifter vognbane for at overhale. De fleste udgaver af systemet advarer med lyd og lys, hvis man er ved at trække ud foran bagfrakommende bil, men der findes også udgaver, hvor bilen selv styrer tilbage i vognbanen.