De bedste vinterdæk til danske vinterveje

Der er stadig stor forskel på de bedste og dårligste vinterdæk, viser årets store vinterdæktest. FDM anbefaler, at man går efter dæk, der passer til de ofte våde danske vinterveje.

Pressemeddelelse

Dækproducenterne må endnu en gang have haft det danske vinterføre i tankerne i forbindelse med produktionen af nye vinterdæk. I hvert fald synes den ofte våde danske vinter igen at have stået model til årets kollektion. Det viser årets store test af i alt 34 vinterdæk, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber.

Som tidligere år er størrelserne på de testede vinterdæk identiske med dem fra forårets sommerdæktest, hvilket ikke gør testen mindre interessant for danske bilejere. Der er nemlig tale om dæk i 14-tommer (165/70) og 16-tommer (205/55). Hvor den sidste størrelse er Europas mest solgte dækstørrelse og passer til blandt andet VW Golf og Skoda Octavia, passer det noget mindre 14-tommerdæk til en lang række af de populære mikrobiler.

”Vinterdæk er ikke bare afgørende for sikkerheden, de har også stor betydning for fremkommeligheden. Der er derfor ingen vej uden om vinterdæk, hvis man vil køre i vinterføre. I Danmark er vinteren dog ofte mere våd end hvid, og det er netop egenskaberne på våd vej, der adskiller testens bedste dæk fra de dårligste,” siger bilteknisk redaktør Søren W. Rasmussen.

Mens de fleste af testens dæk ingen problemer har med at finde fodfæste i både sne og is, er det netop på allround-egenskaberne, som dansk vejr og danske veje stiller krav til, de dårligste dæk falder igennem. De er ganske enkelt uegnede til kørsel på våd vej, som er det parameter, der vægtes højest.

”Der stilles forskellige krav til vinterdæk rundt om i Europa. Mange steder ligner vinteren dog den danske, og derfor er vi i FDM glade for, at man i testgruppen har valgt at prioritere andet end blot sne og is, når man ser på, hvad der gør et vinterdæk godt. Det betyder, at testen bliver langt mere brugbar i forhold til danske forhold,” siger Søren W. Rasmussen og tilføjer:

”Markedet for dæk er stort og kan nemt virke uoverskueligt. Her er vores test en god guide, der kan hjælpe én med at finde det dæk, der passer bedst til ens behov og bil. Vigtigst er dog, at man vælger et dæk, der klarer sig godt på våd vej. Det er kort og godt et spørgsmål om sikkerhed.”

Se alle resultaterne fra årets vinterdæktest på www.FDM.dk/dæk eller i Motors oktobernummer, der udkommer fredag den 25. september.