FDM: korttidsleasing dyrt og fuld af faldgruber

Flere selskaber tilbyder nu korttidsleasing og bil på abonnement. Det er nemt og bekvemt, men friheden har sin pris, viser gennemgang af kontrakter, som FDM har lavet.

Pressemeddelelse

Står man og mangler en bil for en kortere periode, behøver man ikke længere at binde sig til en årelang leasingkontrakt eller dyr billeje. Flere selskaber er nemlig begyndt at tilbyde såkaldt korttidsleasing, der kun løber få måneder, eller bil på abonnement, hvor man frit kan skifte model efter behov.

Inden man skriver under på en aftale om korttidsleasing eller bilabonnement, bør man dog huske at læse det med småt. En gennemgang, FDM har lavet af både priser og vilkår for seks af de større udbydere, viser nemlig, at de stort set alle indeholder betingelser, der kan have store konsekvenser for brugen af bilen.

”Man kan ikke sidestille kontrakterne med almindelig privatleasing, da vilkårene er meget anderledes. Kun halvdelen af de kontrakter, vi har undersøgt, ligner leasing, mens de øvrige er ren biludlejning. Fælles for dem alle er dog, at der ofte er mange begrænsninger, så pris og risiko kan ikke sidestilles med en lang leasingperiode,” siger jurist i FDM, Michael Ern Nielsen, og tilføjer:

”Eksempelvis må man i flere af kontrakterne ikke lade andre køre bilen. I tre af de seks kontrakter er der heller ingen uvildig gennemgang af bilen ved aflevering.”

Selvom nogle af korttidskontrakterne markedsføres som permanente løsninger, er der grund til at regne på, om de nu også er den bedste løsning for én selv. Eksempelvis varierer de undersøgte mindstepriser for en lille mellemklassebil som VW Golf, fra 3.729 kr. til 5.990 kr. om måneden ved seks måneders korttidsleasing. Samme VW Golf kan privatleases på almindelige vilkår fra 3.057 kr. om måneden.

”Korttidsleasing kan være en god løsning, hvis man for en kortere periode står uden bil. Eksempelvis venter på at få en ny bil leveret. På den lange bane er det dog en dyr måde at have bil på. Man betaler for friheden til kun at binde sig for en kortere periode eller for muligheden for frit at kunne skifte til en anden bilmodel. Skal man have bilen i længere tid, bør valget dog falde på almindelig privatleasing eller køb af bil,” siger forbrugerøkonom Ilyas Dogru.

Læs mere om undersøgelsen af korttidsleasing på FDM.dk eller i Motor nr. 6.

Eksempler på begrænsninger i kontrakterne:

  • Bilen må ikke overlades til andre såsom ægtefæller, kærester eller børn
  • Bilen må ikke køre uden for asfalterede veje
  • Bilens satellitspores
  • Udbyder kan opsige kontrakten med syv dages varsel efter bindingsperioden
  • Husdyr er ikke tilladt i bilen
  • Man må ikke acceptere skyld i en forsikringsbegivenhed
  • Bilen må ikke bruges i bl.a. Tjekkiet, Slovenien og Kroatien
  • Ingen uvildig gennemgang af bilens stand efter endt leasing

Hent billede