FDM-pristjek: Markant billigere at låne til en elbil

En ny type billån gør det op til 57.000 kr. billigere at låne til en elbil end en fossilbil, viser nyt stort pristjek, FDM har lavet af billån. 

Pressemeddelelse

Der kan være flere gode grunde til at vælge en bil, der kører på el, hvis man overvejer en ny bil. Udgifterne til el er ikke bare lavere end til benzin eller diesel, det samme er udgifterne til service og vedligehold. Men også hvis man skal låne penge til den nye bil, er det billigere at låne til en bil med ladestik end til en med tankdæksel. Det viser en undersøgelse af billån, som FDM har lavet blandt otte banker.

FDM har undersøgt, hvad det samlet koster at låne til en elbil og til en fossilbil med et almindeligt billån til henholdsvis 250.000, 350.000 og 450.000 kr. over syv år. Undersøgelsen viser, at der inden for samme prisklasse kan være helt op til 57.000 kr. at spare på det dyreste lån til en fossilbil i én bank og det billigste lån til en elbil i en anden bank.

”Der er fuld fart på omstillingen af bilparken. Det gælder også på det finansielle område, hvor det nu er markant billigere at låne til en elbil end til en fossilbil. Bankerne har godt set, at interessen for elbiler er stor og vil gerne tilbyde attraktive produkter til kommende elbilejere og samtidig styrke deres grønne profil. Men at det er så meget billigere at låne til en elbil, som vores pristjek viser, vil nok overraske de fleste. FDMs beregninger har tidligere vist, at det koster det samme at købe og eje en elbil til 350.000 kr. som en benzinbil til 250.000 kr. Det understreger undersøgelsen her,” siger forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru.    

At banker tilbyder billån specifikt til elbiler, er ikke nyt. I dag har de fleste banker særlige billån til elbiler, men modsat da FDM i 2020 senest undersøgte markedet, er besparelsen ved at vælge et elbillån i samme bank nu mere end dobbelt så stor, og næsten alle banker har nu tilbud om elbillån.

Men selvom det på tværs af bankerne er billigere at låne til en elbil end en fossilbil, er der også stor forskel på, hvad det koster at låne til en elbil bankerne imellem. Køber man en bil til 350.000 kr., er besparelsen over syv år ved at låne til en elbil på mellem 14.000 kr. og 37.000 kr. afhængig af bank.

”Et bilkøb er blandt de største investeringer, mange gør, og derfor bør man som forbruger undersøge markedet grundigt og indhente mindst tre tilbud. Vi har i øjeblikket en periode med en høj rente, og derfor skal man som bilkøber være opmærksom på pludselige værditab på baggrund af den aktuelle priskrig på biler. For at undgå at ende i en situation, hvor man skylder mere for bilen, end den er værd, anbefaler FDM, at man lægger mindst 20 procent i udbetaling,” siger Ilyas Dogru.

Undersøgelsen er lavet i januar 2024, og data er indhentet fra bankernes hjemmesider og bearbejdet. Udgangspunktet for lånene er en løbetid på syv år og en udbetaling på 20 procent. Med i beregningen er taget alle låneomkostninger (ÅOP).

Hent grafik