Kombi-autostole snubler i ny stor test

Risiko for fejlmontering og forkert brug trækker flere kombi-autostole ned i ny stor test af autostole. FDM anbefaler, at man køber en god og sikker autostol, der passer til barnet, og skifter stolen i takt med, at barnet bliver større.

Pressemeddelelse

Helt som børn vokser fra deres tøj og sko, er det samme tilfældet med autostole. For de fleste børn betyder det, at de når at have tre forskellige autostole, der passer til deres alder og størrelse. For mange kan det imidlertid være fristende at ’nøjes’ med at købe en såkaldt kombi-autostol, der kan følge barnet gennem alle årene.

Men netop kompromiset med at have tre autostole i én kan have en negativ betydning for både sikkerheden og den daglige betjening. Det viser årets anden store test af autostole, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber.

Testen viser, at belastningen af testdukkerne i kombi-stolene var højere end i andre stole. De forskellige måder at fastspænde barnet i kombi-autostolene øger desuden risikoen for at begå fejl. Begge dele trækker ned i den samlede vurdering.

”Mens sikkerheden for autostolene til især i de mindste børn generelt er meget høj, klarede flere af de såkaldte kombi-stole sig ikke helt så godt. Ud over sikkerheden snubler flere af dem, når det gælder montering og betjening. I stedet for at købe en one-size-stol anbefaler FDM, at man køber en god og sikker autostol, der passer til barnet nu og her, og så udskifter stolen i takt med, at barnet bliver større. Det kan godt være, at det er lidt dyrere, men hellere det end at gå på kompromis med sikkerheden,” siger bilteknisk redaktør i FDM Søren W. Rasmussen.

I alt 27 autostole er med i efterårets test, hvoraf de 10 ’kun’ opnår bedømmelsen ”betinget anbefalet”, mens tre dumper – en af dem på uønsket kemi og to på dårlig sikkerhed. Bedst klarer autostolene til de helt små børn sig.

At børnene er spændt korrekt fast, skal forældre være særlig opmærksom på i de kommende måneder, hvor flyverdragter og tykke vinterjakker igen er en del af børnenes garderobe. De mange ekstra lag kan nemlig gøre det svært at spænde børnene korrekt fast i autostolen.

”Selvom det er velment at klæde børnene godt på, er det ikke alle, som er opmærksomme på, at det tykke vintertøj kan gå ud over sikkerheden. For at barnet er spændt korrekt fast, er det nemlig vigtigt, at selerne ligger korrekt ind til kroppen og er strammet til. Man må kun lige kunne få en hånd ind under selen. Men med tykt vintertøj kommer selerne nemt til at ligge forkert på kroppen, og ofte er børnene derfor ikke spændt godt nok,” siger Søren W. Rasmussen, og tilføjer:

”Man skal ikke underkende vigtigheden af korrekt montering og brug, når det gælder sikkerheden i autostole. For gøres det ikke korrekt, kan autostolen være nok så sikker. Derfor bør man undgå, at børn sidder i autostol i tykt overtøj eller huske at justere selerne.”

Sådan vælger man den rigtige autostol

  • Stolen skal passe til barnets størrelse (alder, vægt, højde)
  • Stolen skal passe til bilen. Prøv stolen i bilen inden køb
  • FDM anbefaler kun autostole, der har fået mindst fire stjerner i FDMs autostoletest
  • Køb autostolen et sted, hvor man kan få rådgivning og instruktion
  • Autostole og selepuder skal være godkendt med ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE R-129 (i-Size)
  • Til de større børn anbefaler FDM selepuder med rygstøtte, da de beskytter bedre. Selepuder uden rygstøtte er dog bedre alternativer i forhold til at lade børn sidde på bilens sæde. F.eks. hvis legekammerater skal med i bilen 
  • Børn under 135 cm skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres vægt og højde
  • Det koster et klip i kørekortet, hvis barnet ikke er spændt fast i godkendt autostol eller selepude, der passer til barnet.

Hent billede