Luksus-japaner blandt de sikreste biler

Der er topkarakter til den nye Lexus RZ i ny Euro NCAP-test. Bilen passer især godt på de bløde medtrafikanter og de mindste passagerer på bagsædet.

Pressemeddelelse

Travlheden har langtfra indfundet hos Euro NCAP, efter at sikkerhedssamarbejdet ved årsskiftet endnu en gang skærpede kravene til nye bilers sikkerhed.

Årets anden Euro NCAP-test tæller således bare én bil, den elektriske SUV Lexus RZ.

Det er især over for de bløde medtrafikanter, at sikkerheden har fået et nøk opad. Nyt er, at bilerne nu også skal have en nødbremse, der kan se de mindste fodgængere, når bilen bakker, ligesom bilerne nu også selv skal kunne se og bremse for motorcyklister.

En sensor skal også forhindre, at bilens døre åbner ud i en forbipasserende cyklist, og så er den såkaldte fodgængertest, der simulerer en påkørsel af en fodgænger eller cyklist, blevet opdateret.

Lexus RZ er også den første bil, Euro NCAP belønner for at have et system, der advarer bilister mod at glemme børn i bilen. Det kan være kritisk ved især høje temperaturer. Også det er en del af de nye testkrav.    

Både samlet og i hver af de fire testkategorier klarer Lexus RZ sig med bravur og kører uden problemer fem store Euro NCAP-stjerner i hus.

”Der er ikke rigtig nogen fingre at sætte på Lexus RZ, når det kommer til sikkerheden, som er helt i top. Især bilens sikkerhedssystemer som nødbremse og vejbaneassistent, der kan være med til at forhindre en ulykke, imponerer. Alle de nye systemer er da også standard, helt som de bør være. Det er i det hele taget imponerende at se, hvordan de forskellige assistentsystemer er blevet bedre år for år. Det understreger vigtigheden af, at organisationer som Euro NCAP bliver ved med at stille krav til bilproducenterne,” siger FDMs repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen.

Ifølge Euro NCAP viser internationale data, at sikkerhedssystemerne har potentiale til at kunne forhindre seks ud af ti trafikdrab afhængig af system og hvor der køres.

Udviklingen er især kommet medtrafikanter til gode – og især fodgængere og cyklister. Men også den såkaldt passive sikkerhed for bilens passagerer er udviklet med blandt andet airbags mellem de to forreste sæder og skærpede krav til kollisionssikkerheden.

”Også her klarer Lexus RZ sig med et resultat helt i top. Det gælder ikke mindst for familiens mindste medlemmer, der sidder meget sikkert i Lexus RZ, og som i barnetesten scorede maksimumpoint i både frontal- og sidekollisionstesten. Det kan ikke gøres meget bedre,” siger Søren W. Rasmussen.

Ud over Lexus RZ har Euro NCAP også lavet en såkaldt genberegning af den elektriske BMW iX1.

BMW X1 blev i 2022 testet i benzinudgaven til fem Euro NCAP-stjerner, som nu også gælder for iX1-udgaven.

Hent billede 1

Hent billede 2