Sikkerheden i bilen for familiens mindste medlemmer er de senere år blevet stadig bedre.
Det viser ikke bare i FDMs årlige test af autostole, men nok så vigtigt også ulykkesstatistikkerne. Her er antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne børn i bilulykker over årene faldet markant.
Sikkerheden afhænger dog ikke kun af, hvor godt en autostol beskytter i tilfælde af en kollision. Nok så vigtigt er, at den let kan monteres og bruges korrekt. Ellers kan den være nok så sikker. Også her er autostolene blevet forbedret gennem årene. Det viser årets første store autostoletest, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer.
Af testens 33 autostole klarer alle sig som minimum til bedømmelsen ’tilfredsstillende’ og de fleste får bedømmelsen ’god’ i den del af testen, der handler om betjening og montering.
”Man skal ikke underkende vigtigheden af korrekt montering og brug, når det gælder sikkerheden i autostole. Heldigvis er risikoen for fejlmontering de senere år blevet mindre. Det skyldes ikke bare isofix-monteringen, men også bedre monteringsvejledninger, og at mange producenter har lavet smarte løsninger, der gør det tydeligt, hvornår en stol er monteret korrekt i bilen,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen, og tilføjer:
”I sidste ende handler det dog om, at man selv bliver fortrolig med at montere stolen og spænde sit barn fast i den. Det gælder især, hvis man ofte har stolen ude af bilen eller flytter den mellem forsædet og bagsædet.”
I det hele taget er årets første store autostoletest opløftende læsning. Af de 33 autostole får kun én stol det røde kort for fund af for store mængder skadelige stoffer (flammehæmmere), mens én dumper på dårlig sikkerhed. Her knækkede stolens selespænde i testens frontalkollision, så testdukken ved ’sammenstødet’ røg ud af stolen.
”Når det handler om børn i bilen, må man ikke gå på kompromis med sikkerheden. Vores nye autostoletest viser, hvorfor det giver god mening at undersøge markedet grundigt, inden man køber autostol til sine børn. Vigtigst er, at autostolen passer til både barn og bil. Derfor er det en god ide, at man tager barn og bil med, når man skal vælge stol, og laver en prøvemontering, inden man træffer det endelige valg,” siger Søren W. Rasmussen.
Sådan vælger man den rigtige autostol
- Stolen skal passe til barnets størrelse (alder, vægt, højde)
- Stolen skal passe til bilen. Prøv stolen i bilen inden køb
- FDM anbefaler kun autostole, der har fået mindst fire stjerner i FDMs autostoletest
- Køb autostolen et sted, hvor man kan få rådgivning og instruktion
- Autostole og selepuder skal være godkendt med ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE R-129 (i-Size)
- Til de større børn anbefaler FDM selepuder med rygstøtte, da de beskytter bedre. Selepuder uden rygstøtte er dog bedre alternativer i forhold til at lade børn sidde på bilens sæde. Eks. hvis legekammerater skal med i bilen
- Børn under 135 cm skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres vægt og højde
- Det koster et klip i kørekortet, hvis ikke barnet er spændt fast i godkendt autostol eller selepude, der passer til barnet