Bilens batteri giver op i vintermånederne

Flade batterier skaber problemer for rigtig mange bilejere, og det er særligt i vintermånederne, at batterierne må give op. Det viser tal fra FDM vejhjælp.

Nyt om biler

Vinteren er over os, og det er nu og i den kommende tid, at rigtig mange batterier får deres sag for. December, januar og februar er nemlig de tre hårdeste måneder for bilens batteri, som ved hård frost kan miste op til 50 procent af sin kapacitet, eller måske endda give helt op. Det betyder, at rigtig mange bilejere må tilkalde vejhjælp for at få liv i bilen.

”I december måned er der mange halvflade batterier af ældre dato, der må give op, når den første frost sætter ind. Efter at have kørt hele sommeren ligger batteriets ladetilstand på et lavt niveau, og så er mødet med den hårde frost ofte en alt for stor opgave. Det er her, at de værste falder fra. Ligeledes ser vi en stigning i antallet af starthjælpsassistancer i januar og februar. På dette tidspunkt har den kolde vinter sat sine tydelige spor på de halvflade batterier, som på det tidspunkt ikke kan mere”, siger leder af FDMs tekniske rådgivning, Jørgen Jørgensen.

Hver femte assistance er starthjælp
 

I følge tal fra FDM vejhjælp drejer hver femte assistance sig om starthjælp. I januar og februar i år var det op mod hver tredje assistance, ligesom den kolde december i 2012 fik mange batterier til at give op.

Har man et forholdsvist nyt batteri, burde det sagtens kunne klare vinterkulden, men er det et par år gammelt, bør man få batteriets ladetilstand kontrolleret. På grund af de mange elektriske forbrugere der er i gang i vinterhalvåret, kan batteriets opladningstilstand nemlig være kritisk lav, når det bliver koldt, og køres der tilmed hyppigt mange korte ture, er risikoen for et fladt batteri stor.

Forlæng batteriets levetid med en hjemmelader
 

Man kan dog gøre sit for at forhindre, at batteriet bukker under, når december-frosten trænger sig på, eller februar byder på flere iskolde dage. Mange batterier kan nemlig reddes ved jævnligt at blive ladet op.

”Ved at købe en hjemmelader og lade batteriet op kan man minimere behovet for vejhjælp henover vinteren. Vi anbefaler, at man hjemmelader ens batteri ca. en gang om måneden. På den måde forlænger man batteriets levetid. Det er nemt at gøre selv hjemme i garagen, og så undgår man et værkstedsbesøg og i værste tilfælde at måtte tilkalde vejhjælp”, siger Jørgen Jørgensen.

Endelig lyder rådet fra FDM: Udnyt de snefri og forholdsvist milde dage nu til at gøre bilen fuldstændig vinterklar, hvis det ikke er gjort endnu. På www.fdm.dk/vinter kan man hente gode råd til hvordan.

LÆS MERE: Bestil vejhjælp gennem FDM