Toyota får smæk på 6,5 mia. kr.

Fejlbehæftede biler, der kunne accelerere af sig selv, og ikke mindst manglende oplysninger om problemet koster Toyota 6,5 mia. kr. i USA. General Motors er også rodet ind i en stor sag.

Nyt om biler

At have fejl på sine produkter kan være en yderst alvorlig eller i hvert fald kostbar affære i USA. Det samme gælder, når en virksomhed ikke fortæller godt nok om problemerne.

Det kan Toyota Motor Corp. nu konstatere, efter at firmaet har indgået forlig med de amerikanske myndigheder, hvor Toyota skal betale 1,2 mia. dollar svarende til ca. 6.5 mia. kr. Forliget indebærer bl.a. en ”indrømmelse” fra verdens største bilproducent om, at man ”vildledte” amerikanske forbrugere om to problemer, der angiveligt fik Toyota- og Lexus-modeller til at accelerere af sig selv med flere dødsulykker til følge.

Sagerne, der har rod tilbage til 2007, har efter en oprindelig tøven og afvisning betydet tilbagekaldelser af millioner af biler over hele verden og en stærk beklagelse fra Toyotas øverste chef.

Også 8,6 mia. kr. til værditab

Sidste år afsatte Toyota 8,6 mia. kr. som kompensation til bilejere, der har fået nedsat værdien af deres bil som følge af problemerne og den voldsomme medieomtale. Toyota må stadig kæmpe med en lang række private søgsmål fra kunder.

General Motors har netop udvidet en tilbagekaldelse af biler i USA til 1,4 millioner. Det drejer som om et problem, der har stået på længe og som sættes i forbindelse med 31 kollisioner med 13 dødsfald blandt ombordværende.

En fejl ved motorstyringen kan betyde, at motoren uvarslet slukkes.

De amerikanske trafiksikkerhedsmyndigheder har nu sat en detaljeret undersøgelse af GM i gang, og potentielt kan det blive dyrt for General Motors.